Liderii Partidului Liberal Democrat (PLDM), Partidului Democrat (PDM) si Partidului Liberal (PL) - cele trei formatiuni care au format o noua alianta de guvernare in Republica Moldova - au convenit asupra candidaturii primului ministru, urmand ca joi sa fie facut un anunt cu privire la cine va fi exact nominalizat pentru fotoliul de premier, relateaza IPN, citat de Agerpres.

O declaratie in acest sens a fost facuta miercuri seara de catre liderul liberal-democratilor, Vlad Filat, transmite IPN.

'Am convenit cu partenerii de alianta sa nu divulgam pana maine numele viitorului premier. Pot sa spun ca este un candidat care are integritate si va fi un prim-ministru foarte bun', a spus Filat.

Liderul PLDM a spus ca initial pentru functia de premier a fost propusa candidatura sa, dar aceasta a fost respinsa de catre partenerii de alianta. 'PLDM a inaintat initial candidatura lui Vlad Filat. Insa ceilalti parteneri de coalitie au invocat motive mai mult formale ca liderii de partid nu ar trebui sa iasa in evidenta. Deoarece am promis ca nu vom bloca nici sub un pretext formarea aliantei si investirea guvernului in aceasta perioada complicata, PLDM a desemnat un alt candidat', a explicat Filat.

Liderul PDM, Marian Lupu, a spus ca s-a convenit si asupra functiei de presedinte al parlamentului, urmand ca joi dimineata sa fie facut un anunt public in acest sens. 'S-au pus ultimele virgule pe proiectul parafat ieri. Acum se lucreaza la redactarea stilistica. Maine dimineata (joi) vom semna acordul de constituire a AIE 3', a subliniat Lupu.

Presedintele PL, Mihai Ghimpu, a confirmat ca formatiunii pe care o conduce i-au revenit ministerele Mediului, Apararii, Educatiei si Transporturilor. 'S-a facut o schema, care cred ca este una corecta, dupa un model european. Ne-am fi dorit si alte ministere, insa nu va fi un guvern al unui partid, ci al unei aliante, de la care oamenii asteapta schimbari', a spus Ghimpu.

Dupa demisia prezentata la 16 iunie de premierul Chiril Gaburici, functia de sef interimar al guvernului de la Chisinau este asigurata de ministrul de externe, Natalia Gherman.