Presa din Republica Moldova semnaleaza ca in regiunea transnistreana a inceput campania de inrolare a militarilor in rezerva, un decret in acest sens fiind semnat de liderul de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk, potrivit Agerpres. Un alt document prevede recrutarea in randul fortele armate a tinerilor cu varste cuprinse intre 18 si 27 de ani, care nu si-au satisfacut serviciul militar in termen. Conform mass-mediei de la Chisinau, asa-numita armata transnistreana ar avea un efectiv de pana la 7.000 de militari, iar 80.000 de soldati ar fi in rezerva.

HotNews.roFoto: Hotnews

Evgheni Sevciuk se afla in aceste zile in vizita la Moscova, dupa cum scrie agentia transnistreana Novosti PMR. El s-a intalnit luni cu presedintele Dumei de Stat (camera inferioara a parlamentului), Serghei Nariskin, cei doi discutand probleme de ''cooperare bilaterala''. In cadrul intalnirii, ''presedintele Transnistriei a multumit partii ruse pentru sprijinul in mentinerea pacii pe Nistru, subliniind importanta si eficienta operatiunii de mentinere a pacii'', mai scrie Novosti PMR.

Mai multi experti de la Chisinau avertizeaza ca mobilizarea decretata in stanga Nistrului reprezinta o provocare periculoasa.

''Felul cum este organizata mobilizarea ne da de gandit ca Tiraspolul vrea sa-si extinda armata si mobilizeaza tineri cu studii superioare care au primit si gradul de ofiter. Nu este vorba de o pregatire de rutina, iar Chisinaul, prin serviciile sale speciale, trebuie sa afle ce se intampla si sa ia atitudine'', a afirmat Ion Leahu, fost membru al Comisiei Unificare de Control (organism responsabil de securitatea in zona demilitarizata de pe Nistru), potrivit agentiei IPN.

Valeriu Cerba, prorector al Universitatii de Studii Europene din Moldova, considera de asemenea ca anuntarea mobilizarii de catre regimul separatist nu este intamplatoare. ''Decretul lui Sevciuk (Evgheni Seviciuk, liderul separatist, n.red.) se incadreaza perfect intr-o gama de provocari menite sa destabilizeze situatia. Aceasta ma face sa cred ca nu este intamplator. Presedintele ucrainean (Petro) Porosenko a declarat nu demult ca Rusia concentreaza forte militare la frontiera cu Ucraina. Nu este exclus ca decizia lui Sevciuk sa fi fost coordonata cu Moscova'', a declarat Valeriu Cerba.