Care sunt domeniile de cercetare in care Romania va investi cu prioritate in urmatorii 5 ani: biochimie, IT&C, energie, mediu si eco-nano-tehnologii

de Red. Stiri     HotNews.ro
Miercuri, 22 iulie 2015, 13:46 Actualitate | Esenţial


Guvernul a aprobat miercuri printr-o hotărâre Planul Național de Cercetare-Dezvoltare și Inovare III pentru perioada 2015-2020, care da directiile majore de dezvoltare a domeniului cercetarii si reprezinta unul dintre instrumentele principale de implementare a Strategiei naționale în acest domeniu. Bugetul total al Planului cei cinci ani va fi de maximum 15 miliarde de lei (bugetul de stat, fonduri externe nerambursabile și contribuții ale partenerilor la proiecte).

Aprobarea Planului Național 2015-2020 permite lansarea noilor competiţii de proiecte şi cofinanţarea programelor și proiectelor internaţionale la care România, sau entități de cercetare din România sunt parte, inclusiv în cadrul programului Orizont 2020.

Prin Strategia Națională pentru Cercetare-Dezvoltare și Inovare 2015-2020 au fost stabilite domeniile prioritare de specializare inteligentă și de prioritate publică, care stau și la baza Planului Național de Cercetare-Dezvoltare și Inovare III, respectiv:

- Domeniile de specializare inteligentă sunt domeniile în care se anticipează un interes mai mare al investițiilor în CDI din partea industriei:

 • Biochimie
 • Tehnologia informației și a comunicațiilor, spațiu și securitate
 • Energie, mediu, schimbări climatice,
 • Eco-nano-tehnologii și materiale avansate.

- Domenii de prioritate publică sunt cele care corespund atribuțiilor generale ale statului și care necesită o susținere substanțială din partea acestuia:
 • Sănătate
 • Patrimoniu și identitate culturală,
 • Tehnologii noi și emergente.

Unul dintre obiectivele planului adoptat de Guvern este creșterea finanțării publice pentru cercetare pana la 1% din PIB până în 2020.

De asemenea, Planul Național de Cercetare-Dezvoltare și Inovare III susține dezvoltarea, în România, a infrastructurilor de cercetare de mari dimensiuni, integrate în infrastructurile pan-europene de cercetare, considerate cele mai importante la nivel european și cu relevanță la nivel mondial:

- Infrastructura de cercetare pentru Lumină cu Strălucire Extremă (Extreme Light Infrastructure – ELI), inclusă pe lista de priorități a European Strategy Forum on Research Infrastructures. Din infrastructura ELI face parte instalația de cercetare ELI-NP, în curs de construcție la Măgurele (componenta ELI din România).

- Centrul internațional pentru cercetări avansate Fluvii-Delte-Mări Danubius, care va fi situat în Delta Dunării. Acesta este considerat proiect-pilot al Strategiei Dunării a Uniunii Europene și urmează să intre anul viitor în competiție pentru înscriere în lista Forumului Strategic European pentru Infrastructuri de Cercetare.

Planul Național de Cercetare-Dezvoltare și Inovare III pentru perioada 2015-2020 include cinci programe:

- Dezvoltarea sistemului național de cercetare-dezvoltare (principalele tipuri de proiecte care vor fi implementate sunt proiecte de cercetare pentru doctorat/post-doctorat, pentru stimularea tinerelor echipe independente, premierea rezultatelor cercetarilor, proiecte complexe pentru reintegrarea cercetătorilor din diaspora, proiecte de investiții în infrastructura de cercetare-dezvoltare de interes regional, național sau pan-european, proiecte de specializare pe domenii științifice și tehnologice etc.).

- Creșterea competitivității economiei românești prin cercetare, dezvoltare și inovare (vor fi avute în vedere proiecte prin care se acordă sprijin pentru realizarea de modele/soluții pentru produse, tehnologii, metode, sisteme, servicii noi sau semnificativ îmbunătățite, pentru execuția de prototipuri/instalații pilot, sprijin pentru cercetare externalizată, în parteneriat cu organizații de cercetare publice, pentru punerea în fabricație/aplicare/operare a produselor, tehnologiilor/sistemelor noi la operatorul economic sau altă categorie de beneficiar al proiectului etc).

- Cooperarea europeană și internațională, program prin care se susține participarea la proiecte internaționale de cercetare în scopul facilitării mobilității cercetătorilor și accesului lor la programe și instituții de cercetare care nu sunt disponibile în România.

- Cercetare fundamentală și de frontieră, care are ca obiectiv  menținerea și dezvoltarea domeniilor de nișă, în care cercetarea fundamentală românească are avantaj competitiv și masă critică de cercetători.

- Cercetare în domenii de interes strategic, program suport condus de instituții cu rol de coordonare științifică în domenii de interes strategic pentru formarea și dezvoltarea instituțiilor de cercetare și a componentelor naționale în domenii de interes strategic pentru România.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9457 vizualizari

 • +1 (5 voturi)    
  prioritatea statului (Miercuri, 22 iulie 2015, 15:04)

  bula.popescu [utilizator]

  Eco-nano-tehnologii este o prioritate in Romania? Avem industrie pentru asa ceva? Ce facem cu rezultatele cercetarii? Sau doar asa ca suna frumos si putem debita tone de maculatura care nu folosesc nimanui?
  • 0 (2 voturi)    
   adica investesc in doctorate (Miercuri, 22 iulie 2015, 15:39)

   LiviusAcris1 [anonim] i-a raspuns lui bula.popescu

   si alte titluri pompoase
  • +2 (2 voturi)    
   Nu prea au de ales. Va inteleg frustrarea... (Joi, 23 iulie 2015, 10:14)

   jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui bula.popescu

   ...pentru ca o am si eu:)
   Insa, asta este tema cel mai mult finantata de UE. O mare parte din banii veniti pentru cercetare vin pentru aceasta arie de preocupari: "nano-obiecte".

   Tehnologiile occidentale aplica deja aceste sofisticuri si se finanteaza cercetari la nivel de UE, bani pe care putem sa i prindem si noi daca si numai daca avem un CV care sa includa lucrari de specialitate in domeniu.

   Practic, prin aceasta expresie de interes, statul incearca sa ne determine sa ne pregatim pentru a fi apti sa absorbim banii UE de cercetare, candidand cu tari care au traditie in domeniu.

   In rest, aveti dreptate, din pacate, furnizam rezultate interesante pentru industrii care nu ne apartin.
   La noi se construiesc birouri si mall-uri pe locurile fabricilor. Trist.
 • +1 (5 voturi)    
  pina atunci faceti scoala sa fie scoala (Miercuri, 22 iulie 2015, 15:13)

  linarel [utilizator]

  Vreti cercetare cu cine ? ca asa ati auzit ca se poarta prin EU
  In ce domenii se foloseste matematica atit de hulita si urita de toti ministrii, profesorii si copii ? pai daca nivelul din scoala la matematica se ridica cu greu la nivelul de adunari si scaderi ce fel de cercetare faceti ?

  adunatura de bezmetici, iar ati pus caru' inaintea boilor ca deh asa ati invatat la logica
 • +3 (3 voturi)    
  IT&C? (Miercuri, 22 iulie 2015, 15:43)

  IT&C [anonim]

  IT&C? ce gluma buna. Bursa unui doctorand sau salariul unui asistent sau lector in informatica e +- 1500 lei. Un student de anul 3 pregatit de aceasi dascali castiga minim 3000, 4000 pe luna ca tester intr-o firma. Cum vrei sa faci cercetare in IT&C daca toti oamenii buni iau calea industriei de soft si in invatamamant si cerctare nu ramane nimeni (de valaoare)?
 • +1 (3 voturi)    
  Sa investim mai intai in cercetarile DNA! (Miercuri, 22 iulie 2015, 18:11)

  CezarN [utilizator]

  :)
 • +2 (2 voturi)    
  câteva nuanțări (Miercuri, 22 iulie 2015, 22:39)

  Codrin Dinu Vasiliu [anonim]

  Trebuie făcute câteva nuanțări. Acest plan pentru cercetare, dezvoltare și inovare constituie o strategie necesară statului român pentru alinierea la fondurile europene pe linia de cercetare și transfer tehnologic dinspre comunitatea științifică spre mediul socio-economic. Anumite linii de finanțare UE (din ciclul 2014-2020, denumit Orizont 2020) vor să răspundă unor probleme cu privire la transferul de cunoaștere dinspre comunitatea cercetării către mediul de afaceri, către administrații locale sau chiar către comunități. Se cam consideră că cercetarea e introvertită și nu-și valorifică rezultatele științifice. Dreptatea e cam împărțită: există cercetări importante care nu ajung să se concretizeze tocmai datorită acestei breșe de transfer în relația cu societatea. Pe de altă parte, cel puțin în cazul României, faptul de a delimita patru domenii exclusiviste (că tot veni vorba, primul domeniu nu e biochimia, ci bioalimentația), înseamnă să ignori cultura regională a cercetării. În România, s-a făcut foarte multă cercetare fundamentală. Așa au fost vremurile. Nu e un lucru rău dar este, totuși, o hibă să deconectezi cercetarea fundamentală de la cercetarea aplicată. Un exemplu. Dicționarele limbii române se fac, în general, în baza unor proiecte de cercetare fundamentale, finanțate de la buget, fără contribuție UE. Rezultatul are câteva caracteristici. Ai de a face cu o informație publică, ai de a face cu un rezultat științific cu un grad scăzut de implementare economică, dar ai de a face cu o cercetare care răspunde unei necesități fundamentale a societății românești. Astfel, critica pe care aș aduce-o strategiei UE de finanțare pe CDI ține tocmai de ignorarea cercetării fundamentale. Într-un fel e bine că apar astfel de știri. Dar ar fi fost mai bine dacă printre sursele de confirmare ar fi fost și persoane care fac parte din fenomenul de implementare.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by