Un nou lant muntos descoperit pe Pluto se intinde pe marginea sud-vestica a Regiunii Tombaugh si este situat intre campii inghetate luminoase si un teren intunecat, plin de cratere, informeaza NASA.

Nou lant muntos pe PlutoFoto: NASA

Fotografia a fost facuta aparatura de pe sonda New Horizon pe 14 iulie de la o distanta de 77.000 km si trimisa pe Pamant pe 20 iulie. Sunt vizibile detalii cu marimea de circa 1 kilometru.

Acesti munti au inaltimea intre 1-1,5 km si sunt la circa 110 kilometri nord-vest de Norgay Montes, celalalt lant muntos de pe Pluto.

Acest lant este localizat in vestul zonei in forma de inima de pe Pluto ce a fost denumita Sputnik Planum.

Potrivit NASA, Sputnik Planum ar putea fi o forma de relief tanara in termeni geologici - avand poate mai putin de 100 de milioane de ani, iar regiunea de relief cu culoare intunecata ar putea avea miliarde de ani vechime.

"Exista o diferenta clara de textura intre tinerele campii inghetate de la est si terenul intunecat, plin de cratere, de la vest", a explicat Jeff Moore, liderul echipei ce se ocupa cu datele geofizice si geologice procurate de sonda New Horizon.

Fotografiile transmise de sonda spatiala americana sosesc pe Terra treptat, una cate una, si cercetatorii care participa la misiunea New Horizons se declara fascinati de noile date pe care le primesc.