Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia au recuperat din Munchen, Germania, prin cerere de asistenta judiciara internationala, mai multe loturi de podoabe dacice, din argint, unele fiind aurite, precum si o moneda din aur, stater de tip pseudo-Lysimach, reprezentand parti din tezaurele sustrase de o grupare infractionala din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, exportate ilegal si puse in urmarire prin Interpol, informeaza Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, tezaurele au format obiectul unor operatiuni de spalare si valorificare pe piata internationala a antichitatilor, fiind identificate si indisponibilizate la doua case de licitatii din Munchen, la solicitarea Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia.

La data de 20 iulie, loturile de podoabe si monede au fost predate reprezentantului Ministerului Culturii la Consulatul General al Romaniei din Munchen, iar pe 21 iulie au fost depuse in custodia Muzeului National de Istorie a Romaniei din Bucuresti.

In continuare, sunt urmarite prin Interpol mai multe tezaure care formeaza obiectul aceleiasi cauze: un tezaur de monede Lysimach din aur (30 de kg), din care s-au recuperat 36 piese; mai multe tezaure de monede Koson din aur (25 de kg), din care s-au recuperat 1.035 piese; un tezaur de monede Koson din argint, din care s-au recuperat 231 monede; 5 scuturi regale din fier, 11 bratari spiralice din aur, tezaure de denari romani (imitatii dacice) etc.

Conform expertilor, "toate artefactele studiate, in numar de 25, sunt obiecte de podoaba din argint - fibule, inele, colane, lanturi centura, pandantive - iar falerele sunt din argint aurit. Toate piesele sunt autentice si specifice geto-dacilor din secolele II a. Chr - I p. Chr., iar provenienta lor este din Transilvania, mai precis din arealul de sud-vest al acesteia, din apropierea Sarmizegetusei Regia. Majoritatea pieselor prezinta depuneri de pamant si oxid de fier, ceea ce ar constitui o proba a faptului ca au fost scoase din pamant si se aflau in conexiune arheologica cu obiecte din diverse materiale - fier, lut ars, os. Piesele analizate apartin cu siguranta unor tezaure care au fost dezmembrate de catre descoperitor. Obiectele expertizate apartin Patrimoniului Cultural National si trebuie incluse in categoria Tezaur".

Procurorii sustin ca operatiunea, desfasurata in conformitate cu Conventia privind asistenta judiciara reciproca in materie penala intre statele membre ale Uniunii Europene, din 29 mai 2000, si Directiva 93/7/CEE a Consiliului din 15 martie 1993, privind restituirea bunurilor culturale care au parasit ilegal teritoriul unui stat membru, reprezinta o continuare a demersurilor judiciare, fiind cea de a treia operatiune de repatriere de la importante case de licitatii din Germania a unor piese apartinand Patrimoniului Cultural al Romaniei.

Urmarirea penala este efectuata de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia si organele politiei judiciare din cadrul IGPR - Directia de Investigatii Criminale, precum si ofiteri specialisti din cadrul Inspectoratelor de Politie ale Judetelor Alba si Hunedoara.