​Peste 200.000 de oameni au semnat petitia online prin care cer arestarea celor 7 tineri acuzati ca ar fi violat o eleva de 18 ani din judetul Vaslui, dupa ce magistratii au decis ca suspectii pot fi judecati in libertate. In doar o zi, numarul semnatarilor s-a dublat, petitia insotita de tragica poveste a violului fiind promovata intens de ziare si televiziuni. Judecatorul Cristi Danilet, membru al CSM, le atrage atentia celor care au semnat documentul asupra relevantei juridice a actiunii lor, sustinand ca “petitiile online nu au nicio valoare juridica”. O opinie asemnatoare cu cea a judecatorului Danilet are si jurnalistul Catalin Striblea. Pozitie fata de acest subiect au luat si fostul presedinte Traian Basescu, Alina Gorghiu, copresedinte al PNL, senatoarea PSD Gabriela Firea, deputatul UNPR Tudor Ciuhodaru, dar si ministrul Justitiei Robert Cazanciuc.

Petitia, intitulata “Cerem arestarea celor 7 baieti violatori din Vaslui!!”, a fost semnata inclusiv de fostul presedintele Traian Basescu, care s-a aratat revoltat de cazul celor sapte tineri acuzati ca ar fi sechestrat si violat, in noiembrie 2014, o eleva de 18 ani.

Sunt revoltat! Oamenii aia trebuiau arestati. Parchetele noastre aresteaza pe delatiuni, dar pe umilirea definitiva, pentru toata viata, a unui copil, ii pun in libertate. Deci sunt revoltat, mai ales ca eu am fost doua legislaturi deputat de Vaslui [...] Cum sa violezi in modul asta? Orice viol este dezgustator si profund antisocial, daramite un grup de nemernici care batjocoresc un copil si sunt lasati in libertate, ca nu-s pericol public. E revoltator!”, a declarat Traian Basescu, pentru site-ul psnews.ro.

Judecatorul Cristi Danilet, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a atras atentia, printr-o postare pe blogul sau, asupra faptului ca “petitiile online nu au nicio valoare juridica”. Judecatorul sustine ca publicul nu poate interveni in procese aflate in derulare, iar aceasta petitie nu va fi analizata de judecatorul cauzei,“pentru ca ea nu este un document care sa ajunga la dosar in conditii procedurale”, si nici de Inspectia Judiciara sau CSM.

“Dar poate ca cei care semneaza aceasta petitie cred ca ei au dreptul sa ceara arestarea cuiva si ca exista vreo autoritate competenta care va analiza cererea lor. Cu privire la acest aspect spun ca este o inducere in eroare a populatiei semnatare in primul rand prin titlul demersului (`Cerem arestarea celor 7 baieti violatori din Vaslui!!`), in al doilea rand prin mijlocul folosit (petitie=cerere). As vrea sa fie clar pentru toata lumea: indiferent de subiectul abordat, petitiile online nu au nicio valoare juridica, adica ele insele nu vor determina producerea vreunei consecinte in sensul dorit de petitionari. Ele sunt doar subiecte propuse spre dezbatere si atat.”, a scris Cristi Danilet pe blogul sau.

Magistratul considera periculos faptul ca oamenii cred ca pot influenta prin astfel de actiuni modul de derulare al unei cauze, mentionand faptul ca acestia isi pot exprima opinia cu privire la modul de administrare al justitiei.

  • Personal, consider chiar periculos ca oamenii sa creada ca pot vreodata influenta prin astfel de demersuri modul de derulare a unei cauze: se aduna azi cateva mii de oameni care cer arestarea, maine ca sa ceara condamnarea, poimaine fac o demonstratie ca nu sunt de acord cu solutia instantei etc. Publicul isi poate eventual exprima opinia cu privire la modul de administrare al justitiei (`vrem aer conditionat in salile de judecata`, `vrem publicarea tuturor hotararilor judecatoresti pe internet`, `vrem transmiterea online a sedintelor de judecata`, `vrem sanctionarea mai aspra a violatorilor, a coruptilor, a talharilor`), dar in niciun caz nu se poate implica in infaptuirea justitiei intr-un dosar individualizat. Pentru ca trebuie infaptuita in conditii de deplina independenta, adica in absenta oricaror imixtiuni, presiuni, amenintari, influente, justitia nu se face la cererea publicului si nici pentru a multumi publicul. Nici macar propria convingere a magistratului nu are relevanta, ci probele din dosar si legea sunt singurele criterii pe care el trebuie sa le ia in considerare atunci cand solutioneaza o cauza concreta.”, a conchis membrul CSM Cristi Danilet, in finalul articolului publicat pe blogul personal, sub titlul “Petitie online pentru arestare? Pai, justitia nu este plebiscitara!”.

Pe aceeasi lungime de unda cu judecatorul Danilet este jurnalistul Calatin Striblea, care sustine, intr-o postare pe blogul personal, ca oamenii ar trebui sa acorde incredere insitutilor abilitate sa actioneze in astfel de cazuri si ca “petitia si cererea populara nu pot determina deciziile unor judecatori”.

Nu exista gest sau circumstanta atenuanta care sa-i ierte cata vreme or mai trai pe acest pamant. Si o sa vada asta curand, cat vor sta in puscarie. Dar, de aici si pana la petitie este o cale lunga. Niciodata si niciunde, petitia si cererea populara nu pot determina deciziile unor judecatori. Si nici reducerile de taxe. De asta avem institutii, ca sa le respectam si sa le acordam incredere in chestiuni grele si delicate. Pentru ca oamenii acestia au pregatirea necesara in astfel de situatii si pentru ca ei au si prostul obicei de a mai citi cate ceva. Ceea ce, daca ni s-ar intampla si noua, nu am mai sta sa semnam petitii. Asadar, unde e problema?”, a scris jurnalistul Catalin Striblea, pe blogul personal.

Senatoarea Gabriela Firea, purtatorul de cuvant al PSD, a avut o luare de pozitie dura fata de fapta celor 7 tineri. Senatoarea a afirmat, luni, ca “poate va fi considerata oportuna reluarea dezbaterilor in Parlament asupra legii privind castrarea chimica a violatorilor”. Aceasta considera ca autoritatile in drept trebuie sa reactioneze si sa inaspreasca pedepsele in cazul violului, inclusiv inc eea ce priveste masurile preventive pe parcursul cercetarilor si procesului.

"Violul este o crima care trebuie pedepsita cu toata asprimea! Este ceva in neregula daca violatorii nu se mai tem de repercusiunile legii. Drama tinerei din Vaslui ridica serioase semne de intrebare in legatura cu ideea de justitie. Ca si cum violul in sine nu este o trauma suficient de mare pentru a marca pe viata destinul unui om, victima este acum si tinta unei campanii de denigrare dusa de autorii faptei, care au fost eliberati din arestul preventiv. Aceste lucruri ne arata ca ceva este in neregula, pentru ca, iata, violatorii nu au niciun fel de teama de repercusiunile faptelor lor, ba dimpotriva se declara mandri si continua sa-si agreseze victima in alte moduri", sustine purtatorul de cuvant al PSD, intr-un comunicat de presa, potrivit Agerpres.

Firea a adaugat ca, in aceste conditii, "este poate momentul sa luam in seama zecile de mii de voci care au luat atitudine in acest caz si sa inasprim atat pedepsele pentru astfel de infractiuni, cat si masurile preventive pe parcursul derularii cercetarilor si a procesului".

Alina Gorghiu, copresedintele PNL, prezenta, luni, intr-o emisiune televizata, l-a atacat pe premierul Victor Ponta, referindu-se la cazul fetei violate la Vaslui. Gorghiu a declarat la nivelul Guvernului nu se discuta despre faptul ca “niste instante din Romania” au dispus judecarea in starea de libertate a celor 7 suspecti de viol pentru ca primul-ministru “este prea preocupat de problema juridica a domniei sale”.

„La nivel de Guvern nu vorbim despre ce putem face pentru a nu mai fi cazuri precum cel de la Vaslui. A fost o fata violata si cu toate acestea niste instante din Romania considera ca nu sunt pericol social violatorii si ostracizam tot victimele. Asta este problema in Romania, dar nu discutam despre ele pentru ca premierul nu are timp si probabil este prea preocupat de problema juridica a domniei sale”, a declarat Gorghiu, luni seara, intr-o emisiune la TVR.

Liderul PNL si-a exprimat pozitia fata cazul de la Vaslui, marti, printr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook. Aceasta considera ca statul are un rol foarte important in corectarea unor astfel de comportamente “deviante” si, in acelasi timp, a atras atentia asupra faptului ca nu ar trebui judecata intreaga comunicate pentru fapta celor sapte tineri.

“Inca am incredere ca justitia ii va pedepsi pe vinovati in cazul de la Vaslui. Ca politician, nu-mi permit sa critic deciziile magistratilor. Regret, insa, ca victima trece prin momente grele chiar si dupa incident. Din pacate, cazul acesta ne dezvaluie si o problema de mentaliate: faptul ca in anumite comunitati, in special in mediul rural, oamenii tind sa invinovateasca femeia atunci cand ea este victima violentei. Statul are un rol extrem de important in a corecta aceasta perceptie: educatia este extrem de importanta – nu intamplator, astfel de violente, dar si prejudecatile din jurul lor sunt mai des intalnite in comunitatile cu un nivel de educatie redus. Pe de alta parte, autoritatile statului trebuie sa puna in aplicare legea si sa sanctioneze fara exceptie derapajele. Doar asa, oamenii vor intelege ca nu putem tolera agresivitatea in nicio situatie.

N-as vrea sa cadem in capcana de a condamna o intreaga comunitate sau societatea in ansamblul ei. Revolta pe care o vedem ca urmare a mediatizarii acestui caz arata, totusi, ca societatea noastra respinge comportamentele deviante si reactioneaza absolut normal in fata nedreptatii.”, a scris, marti, Alina Gorghiu, copresedintele PNL, pe pagina sa de Facebook.

Deputatul UNPR, medicul Tudor Ciuhodaru, s-a arata si el indignat de cazul de la Vaslui. Acesta considera ca Prima Doamna, Carmen Iohannis, ar trebui sa se implice intr-o strangere de fonduri pentru consilierea psihologica a femeilor violate.

"Cred ca asta e menirea Primei Doamne a unei tari. Sa se implice in ajutorarea celor care au nevoie. Cum in sistemul de sanatate, dar si in cel de educatie, lipsesc cu desavarsire banii, cred ca o campanie de strangere de fonduri pentru consilierea femeilor abuzate fizic este foarte necesara. Ii cer Doamnei Iohannis sa se implice intr-o astfel de actiune caritabila", a declarat pentru libertatea.ro, deputatul UNPR.

In plus, Tudor Ciuhodaru a precizat ca depune in Parlament un proiect de lege prin care va cere ca violatorii sa fie condamnati la fel ca si criminalii. Mai mult, deputatul apreciaza ca pedepsele ar putea fi si mai dure, “dar pedeapsa cu moartea nu mai exista in Romania”.

"Cazul tinerei violate de sapte indivizi ne arata ca e nevoie de acest pachet legislativ ce asigura toleranta zero fata de astfel de fapte abominabile. (....) A doua masura prevede reintroducerea pedepselor prevazute de vechiul cod penal privitoare la abuzurile sexuale asupra copiilor. Astfel se vor dubla pedepsele pentru pedofilie si pornografie infantila chiar la 25 de ani de inchisoare, ce pot creste prin sumarea de circumstante agravante. Si asta pentru ca noul cod e extrem de tolerant si reduce practic la jumatate pedepsele. Durata maxima este de 5 ani de puscarie pentru raportul sexual cu un minor cu varsta cuprinsa intre 13 si 15 ani, 7 ani daca minorul are varsta mai mica de 13 ani si tot maxim 7 ani atunci cand un adult isi foloseste autoritatea sau influenta pentru realizarea unui act sexual cu un minor a carui varsta este cuprinsa intre 13 si 18 ani. Nu sunt sanctionate actul sexual si coruperea sexuala a minorilor daca diferenta de varsta nu depaseste 3 ani si nu prevede nicio sanctiune atunci cand actul sexual sau coruperea sexuala au drept consecinta moartea sau sinuciderea victimei.Pedepsele ar putea fi si mai dure dar pedeapsa cu moartea nu mai exista in Romania", a mai declarat deputatul.

Ministrul Justiei Robert Cazanciuc s-a pronuntat si el asupra acestui caz, fiind mai rezervat in declaratii decat ceilalti politicieni, care au ales sa isi prezinte opinia fata de acest cazul celor 7 tineri acuzati de viol, judecati in stare de libertate. Caznaciuc a declarat, marti, la Poiesti, ca este “decent si prudent” ca inainte de a se pronunta asupra unor eventuale greseli ale magistratilor, care au decis sa-i puna in libertate pe cei 7, sa asteptam finalizarea anchetei Inspectiei Judiciare.

"Cred ca este decent si prudent sa asteptam mai intai finalizarea rezultatelor Inspectiei Judiciare si ulterior sa vorbim de eventuale greseli sau alte forme de vinovatie. Evident ca opinia publica este revoltata de un caz in sine, dar cred ca, pana la finalizarea intr-o prima instanta, e destul de dificil sa ne putem pronunta, nestiind exact toate detaliile unui dosar. De aceea, cred ca, pentru a avea o informatie corecta, trebuie sa asteptam aceasta verificare a Inspectiei. (...) Oricum, intr-un termen rezonabil Inspectia o sa va poata spune exact cand, din datele pe care le are, va putea finaliza o asemenea procedura", a declarat ministrul Justiei, potrivit Agerpres.

Ministrul a subliniat ca "justitia se face in sala de judecata si doar atat", asigurand ca, la final, solutia care va fi data va arata ca "s-a facut dreptate". Intrebat ce mesaj i-ar putea fi transmis victimei, Robert Cazanciuc a spus ca i se poate transmite "compasiune" fata de situatia in care aceasta se afla.

"Nu stiu daca noi trebuie sa ii transmitem neaparat ceva fetei. Cu siguranta putem transmite (fetei violate — n.r.) compasiune pentru situatia in care s-a aflat, dar, vorbind de vinovatii, cred ca trebuie sa asteptam finalizarea unui proces", a mai declarat Cazanciuc.

Inspectia Judiciara a anuntat, marti, ca efectueaza verificari prealabile pentru a stabili daca exista indicii ale savarsirii vreunei abateri disciplinare de catre judecatorii care s-au pronuntat cu privire la masurile preventive luate fata de cei sapte inculpati in cazul fetei elevei violate la Vaslui, cat si de catre procurorii care au participat la sedintele de judecata.

Context

Reactiile virulente ale publicului si mai multe campanii de presa au inceput dupa ce judecatorii au decis, la 5 luni dupa arestare, ca cei 7 pot fi judecati in libertate. Acestia sunt cercetati pentru viol si lipsire de libertate.

La amplificarea sentimentului de indignare publica au contribuit si apropiatii suspectilor, dupa ce familia unuia dintre acestia a pornit o campanie de denigrare a fetei si de sustinere a acuzatilor.

In plus, consatenii, in mare parte, au condamnat-o pe victima, iar prietenii celor 7 tineri au transmis prin intermediul retelelor de socializare mesaje in apararea acestora precum “Nu a fost viol, ci sex-surpriza“ si „Nu meritam cinci ani pentru cinci minute“.

Mesajele au indignat atat simpli cetateni cat si artistii si jurnalistii care au raspuns la randul lor prin mesaje ferme si, uneori, cu atacuri la adresa acuzatilor.

Cei 7 suspecti cu varste cuprinse inre 18 si 27 ani ar fi violat-o pe adolescenta, in luna noiembrie 2014, in mai multe randuri pe un camp din apropierea comunei Valeni, dupa ce unul dintre suspecti i-ar fi spus elevei ca o va duce acasa cu masina de la liceul unde aceasta invata, situat la aproximativ 10 kilometri de locuinta fetei.

In schimb, tanarul ar fi dus-o pe un camp din apropierea comunei Valeni, unde locuiesc cei 7 suspecti de viol, si impreuna cu alti 5 tineri ar fi violat-o pe eleva, aceasta lesinand de mai multe ori in acest timp, fiind trezita de catre violatori cu alcool, dupa ce a fost stropita pe fata.

La un moment dat, cei 6 tineri ar fi dus-o pe victima pe un alt camp, din apropierea localitatii Moara Domneasca, unde ar fi venit si cel de-al 7-lea tanar, care la randul sau, alaturi de ceilalti, ar fi violat-o pe adolescenta in mai multe randuri.

Dupa aproximativ trei ore, cei 7 ar fi lasat-o pe tanara la cateva sute de metri de locuinta sa si i-ar fi recomandat sa nu povesteasca despre cele intamplate. Insa, adolescenta a marturisit parintilor ca a fost violata, iar acestia au sesizat Politia si Ambulanta, un echipaj medical transportand-o la spital.

Cei 7 au fost trimisi in judecata in decembrie 2014, pentru viol si lipsire de libertate, iar urmatorul termen va avea loc in 14 august la Judecatoria Vaslui.