Politistii de la Directia de Investigatii Criminale din cadrul IGPR, sub coordonarea procurorilor DIICOT - Serviciul Teritorial Bucuresti, efectueaza luni perchezitii domiciliare pe raza judetul Calarasi, la locuintele unor persoane acuzate ca au inselat o companie de telefonie mobila, relateaza Agerpres.

Potrivit unui comunicat al IGPR, politistii vor pune in aplicare mandate de aducere emise pe numele a 18 persoane.

Cei in cauza sunt banuiti ca, folosind datele unor persoane care aplicau pentru contracte de munca in strainatate, ar fi creat conturi de utilizator online pe o platforma de telefonie si ar fi incheiat abonamente in urma carora beneficiau de preturi promotionale pentru telefoane mobile de ultima generatie.

Din primele cercetari a reiesit ca, in perioada noiembrie 2014 - iunie 2015, membrii gruparii au obtinut 55 de terminale mobile si un numar similar de abonamente aferente de furnizare a serviciilor telefonice.

Pentru derularea activitatilor ilicite, acestia ar fi indus in eroare reprezentantii unei companii de telefonie prin accesarea fara drept a sistemului informatic al acesteia, respectiv a conturilor de utilizator ale mai multor persoane.

Profitand de o oferta comerciala ce consta in posibilitatea persoanelor interesate de a intra in posesia unui terminal mobil de ultima generatie la un pret promotional, sub conditia incheierii unui abonament, cei in cauza ar fi desfasurat mai multe activitati ilicite.

Astfel, pentru obtinerea telefoanelor, erau parcurse mai multe etape, respectiv substituirea persoanei interesate, lansarea unei comenzi ce prezenta aparenta ca provine de la aceasta, urmata de intrarea in posesia terminalului mobil comandat si a cartelei telefonice aferente.

Pentru a intra in legatura cu persoanele care urmau sa fie substituite, cei in cauza postau pe internet oferte de munca in strainatate.

Dupa primirea CV-urilor persoanelor interesate, solicitau copii ale actelor de identitate in vederea incheierii contractelor de munca.

Ulterior, pretinzand ca sunt persoanele a caror identitate si-o declinau in mod nereal, membrii gruparii au accesat fara drept sistemul informatic al companiei de telefonie si ar fi creat conturi de utilizator in aplicatia online pusa la dispozitia clientilor.

De asemenea, pentru conturile deja existente, ei au solicitat resetarea parolelor aferente. Ulterior, ar fi lansat comenzi online pentru abonamente noi de telefonie mobila si terminale mobile de ultima generatie la preturi promotionale.

Aparatura telefonica era furnizata prin intermediul angajatilor unui serviciu de curierat rapid, existand indicii ca acestia s-ar fi aflat in legatura infractionala cu cei care lansau comenzile.

Astfel, angajatii respectivi au predat membrilor gruparii terminalele mobile la alte adrese de livrare decat cele de facturare existente in baza de date a companiei de telefonie si fara a proceda la identificarea persoanelor care le preluau.

Din probatoriul administrat pana in prezent a rezultat un prejudiciu de 11.592 lei, respectiv 30.000 euro, echivalentul a 55 de terminale mobile si a unui numar similar de abonamente de furnizare a serviciilor de telefonie mobila aferenta.

Trei persoane, doi barbati si o femeie, toti din judetul Calarasi, sunt cercetati pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune, constituire a unui grup infractional organizat si acces ilegal la un sistem informatic.

La actiune participa 30 de politisti din cadrul Directiei de Investigatii Criminale, Institutului National de Criminalistica, IPJ Prahova, IPJ Giurgiu si IPJ Calarasi.

De asemenea, pentru efectuarea activitatilor operative echipele de politie sunt sprijinite de Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei.

Actiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Directiei Operatiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.