Mai multi elevi care fusesera eliminati de la bacalaureat, in urma acuzatiilor de fraudare a examenului sustinut la Colegiul Tehnic "Unirea" din Stei, au dat in judecata Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) si au obtinut, joi, suspendarea deciziei pana la pronuntarea instantei de fond.

Potrivit reprezentantilor Tribunalului Bihor, 12 elevi care au sustinut bacalaureatul la Colegiul Tehnic "Unirea" din Stei si care fusesera eliminati din examen pentru frauda au dat in judecata ISJ, obtinand suspendarea efectelor deciziei autoritatilor scolare, transmite Mediafax.

Printre cei care au apelat la instanta se numara o eleva de nota 10.00, Alexandra Burta, sefa de promotie a colegiului.

"Admite actiunea formulata de reclamanta Burta Alexandra Maria in contradictoriu cu paratul Inspectoratul Scolar Judetean Bihor prin Comisia Judeteana de Bacalaureat si Comisia de Bacalaureat din Centrul de Examen Colegiul Tehnic Unirea Stei, avand ca obiect suspendare act administrativ si in consecinta: dispune suspendarea efectelor Procesului-verbal de sanctionare a candidatului (...) privind eliminarea de la examenul de bacalaureat disciplina - Matematica, pana la pronuntarea instantei de fond", arata decizia in cazul Alexandrei Burta.

Astfel de solutii au fost pronuntate si in cazul altor 11 elevi eliminati din examen.

Decizia judecatorilor poate fi atacata cu recurs in termen de cinci zile.

Reprezentantii ISJ Bihor nu au putut fi contactati pentru a comenta solutia Tribunalului.

Ministerul Educatiei anunta ca cerceteaza un caz de frauda la bacalureat, la Colegiul Tehnic "Unirea" din Stei, judetul Bihor, unde, in zece din cele 14 sali, profesorii asistenti au fost inregistrati permitandu-le candidatilor sa copieze si chiar ajutandu-i.

Urmare a unei sesizari privind existenta unor similitudini intre 42 de lucrari la matematica provenind din centrul de examen Colegiul Tehnic "Unirea" din Stei, judetul Bihor, Comisia Judeteana de Bacalaureat a dispus analiza inregistrarilor din toate cele 14 sali in care s-a desfasurat proba obligatorie a profilului (matematica sau istorie), informa Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice (MECS).

Ulterior, ISJ Bihor a decis ca 108 candidati din cei 191 care au sustinut examenul de bacalaureat la Colegiul Tehnic "Unirea" din Stei (Bihor) sa fie eliminati, iar aproximativ 40 de cadre didactice erau cercetate disciplinar, fiind depusa si o sesizare penala la Politie.

Seful Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Bihor, Nicolae Avram, declara ca cei 108 candidati au sustinut una din probe in zece sali de clasa unde profesorii supraveghetori si membrii comisiei de bacalaureat ar fi fost implicati in fraudarea examenului.

In scoala respectiva au sustinut examenul 191 de cadidati in 14 sali, iar in zece dintre acestea s-ar fi copiat.

La centrul de examen Colegiul Tehnic Unirea din Stei, judetul Bihor, au sustinut examenul de bacalaureat in sesiunea iunie-iulie 2015 elevii respectivului colegiu, dar si elevii Colegiului National "Avram Iancu" din localitate. La proba obligatorie a profilului au fost prezenti 255 de candidati (184 la matematica si 71 la istorie) din totalul celor 265 inscrisi (188 la matematica si 77 la istorie).