Ascensiunea politica a Rovanei Plumb de la simplu membru de partid la presedinte interimar al PSD se intinde pe 21 de ani, timp in care a evoluat in preajma a doi prim-ministri si sefi ai PSD perdanti in alegerile prezidentiale. HotNews va prezinta cariera profesionala si politica a femeii care conduce cel mai mare partid din Romania in acest moment.

Rovana Plumb, cu Adrian Nastase, in anul 2001Foto: AGERPRES

"Imi asum responsabilitatea de a-mi depune in fata tuturor colegilor nostri, liderilor nostri din teritoriu si national dorinta de a continua interimatul ca presedinte al PSD pana la organizarea congresului", spunea joi Rovana Plumb, lasata de Victor Ponta in locul sau la conducerea PSD.

Rovana Plumb (55 de ani) spune in CV-ul postat pe blogul ei in anul 2012, ca este licentiata a Institutului Politehnic Bucuresti - Facultatea "Utilaje si Ingineria Proceselor Chimice", din anul 1984.

Pe site-ul Guvernului, in versiunea engleza, mai figura si cu studii la ASE Bucuresti - "Cresterea productivitatii muncii in organizarea muncii". Nu preciza, insa, ce tip de studii au fost acestea.

Studiile au adus-o pe Rovana Plumb in atentia presei, cu o controversa in anul 2012, cand a fost numita ministru al Mediului. In CV-ul postat pe site-ul personal, ea si-a strecurat si o diploma in "Management strategic" de la George Washington University. In 2012, Universitatea americana a transmis HotNews ca Rovana, "din cate se pare, nu a obtinut o diploma, ci un certificat pentru absolvirea unui program".

In cele din urma, ea insasi a marturist ca studiile sale in America au fost un curs de o saptamana sau doua, pe care l-a urmat impreuna cu mai multi romani. "A fost in perioada in care Mircea Geoana era ambasadorul roman la Washington. Cursul a durat o saptamana, doua. Nu imi amintesc exact. Am fost un grup de romani care am participat", a marturisit ea, in cele din urma.

In total, pomelnicul studiilor Rovanei Plumb numara 18 cursuri si scoli, intre care unele in Portugalia, Belgia, Irlanda.

Foto: Facebook

De la falitul Gerovital la revitalizarea PSD

In plan profesional, Rovana Plumb a intrat "in campul muncii", in perioada comunista, ca inginer, la fabrica de cosmetice Miraj Bucuresti, in anul 1984. Cariera ei la producatorul de alifii a mers ca unsa si dupa Revolutie, ajungand director comercial in perioada 1992-1994. Apoi, dupa ce fabrica s-a transformat in Gerovital Cosmetice SA, Rovana Plumb a condus-o din pozitia de presedinte, director general. In cele din urma, fabrica avea sa dea faliment, in 2010.

Intre timp, insa, in 1994, pe cand avea 34 de ani, tanara directoare de la fabrica de cosmetice a intrat oficial in politica, devenind membru al PDSR (actualul PSD), pe vremea cand partidul era condus de Oliviu Gherman.

  • Sapte ani a avut rabdare pana a obtinut o functie de demnitar in Guvern. In perioada 2001 - 2004, in Guvernul Nastase, Rovana Plumb a fost presedinta Protectiei Consumatorului, cu rang de secretar de stat.

Nastase a avut incredere in ea si a luat-o si trezorier al campaniei lui electorale din anul 2004, pentru prezidentiale. De la finantarea acelei campanii electorale i s-a tras lui Nastase si prima condamnare la inchisoare, 2 ani cu executare in dosarul Trofeul Calitatii. Justitia a stabilit in anul 2012 ca, in 2004, Nastase si-a finantat campania electorala din taxele platite de firmele care s-au inscris la un soi de concurs organizat de Inspectoratul de Stat in Constructii. In 2006, presa relata ca si Rovana Plumb a fost audiata ca martor, de procurorii anticoruptie, in dosarul finantarii campaniei lui Nastase.

Rovana Plumb si Adrian Nastase in anul 2001. Foto: Agerpres

  • Peste ani, Rovana Plumb avea sa mai castige increderea unui presedinte al PSD si premier: Victor Ponta, ucenicul lui Nastase. In mai 2012, Ponta ajunge premier si o cheama pe Rovana Plumb de la Bruxelles pentru a-i oferi functia de ministru al Mediului. Ea a renuntat la salariul de peste 6.000 de euro de europarlamentar pentru functia de ministru al Mediului, remunerata atunci cu putin peste 1.000 de euro pe luna. Ea avea, insa, pe mana sume mult mai mari, daca ne gandim numai la cele peste 4 miliarde de euro din programul de mediu din fonduri europene.

In martie 2014, inainte de campania lui Ponta pentru prezidentiale, Rovana primeste un portofoliu cu greutate electorala mare: Ministerul Muncii. Aici ea era responsabila de ajutoarele sociale, de pensii si de salariile bugetarilor.

Ponta avea, insa, sa piarda alegerile in fata lui Klaus Iohannis. Esecul PSD nu i-a adus Rovanei caderea, ci, dimpotriva, marirea. Dupa rateul lui Nastase din 2004, in fata lui Traian Basescu, Rovana a ajuns presedinta Organizatiei de Femei a PSD, in 2005. Dupa dezastrul inregistrat de PSD cu Ponta, din 2014, aceeasi Rovana Plumb mai urca odata in ierarhia partidului: in martie 2015 a fost aleasa presedinta Consiliului National al PSD, o functie importanta care fusese creata cu ni in urma special pentru Adrian Nastase, si care avea sa o propulseze mai departe pe Rovana si mai sus.

Duminica 12 iulie, Victor Ponta a anuntat pe Facebook ca se retrage din functia de presedinte al PSD pana la un congres care urmeaza sa fie organizat in 2016. In locul lui, Rovana Plumb ramane sa conduca partidul ca presedine interimar.

Rovana Plumb si Victor Ponta (2011). Foto: Agerpres

Oamenii Rovanei Plumb

Rovana Plumb a beneficiat de sprijinul mai-marilor PSD, de-a lungul timpului, insa nu s-a zgarcit nici ea cand a putut sa promoveze pe cate cineva.

  • In martie 2015, fostul consilier al Rovanei Plumb, Marius Nica, este numit ministru al Fondurilor Europene. Cariera lui Marius Nica (34 de ani) in administratia publica este legata de Rovana Plumb. El a fost secretar general - inalt functionar public - al Ministerului Muncii, condus de Rovana Plumb. Anterior, pe cand Plumb era ministru al Mediului, acelasi Nica era secretar general al acestui minister, iar mai inainte fusese sef de cabinet al ministrului.

De asemenea, in perioada 2008-2011, Marius Nica a fost consilier al Rovanei Plumb, la cabinetul ei de europarlamentar. Aici el intocmea "rapoarte periodice, analize, studii, propuneri si initiative egislative", potrivit CV-ului sau. Marius Nica a absolvit Academia Nationala de Informatii, a SRI, in anul 2003, fiind licentiat in Jurnalism, Comunicare, Psiho - Sociologie Comportamentala.

  • In decembrie 2014, tot Rovana Plumb o ajuta pe Viorica Dancila sa obtina sefia delegatiei europarlamentarilor PSD. Fostul lider al delegatiei, Catalin Ivan, a fost dat la o parte atunci si sanctionat, la solicitarea Rovanei Plumb. Interesant este ca Dancila vine din organizatia de Teleorman a PSD, controlata de Liviu Dragnea, actualul rival al Rivanei in fruntea partidului.

Controversele care nu i-au turnat plumb in picioare

Controversa din 2012 cu CV-ul impanat cu studii in SUA nu a fost singura din cariera politica a Rovanei Plumb.

  • In octombrie 2014, cotidinul Romania Libera a suprins la Rovana Plumb in curte un autoturism Audi Q7, inmatriculat cu numere de Bulgaria. Metoda inmatricularii masinii in Bulgaria este folosita de unii dintre soferii din Romania pentru a eluda taxa de mediu.

Scandalul era cu atat mai mare cu cat insasi Rovana Plumb fusese cu putin inainte ministru al Mediului, cea care a introdus noua forma a taxei de mediu pentru masini.

"Soferul familiei ne-a confirmat ca vehiculul, care are in prezent numere de inmatriculare de Ruse, este utilizat de catre fiul demnitarei, iar mai multi martori ne-au povestit ca acelasi Audi Q7 mai este folosit si de sotul fostului ministru al Mediului", relata atunci Romania Libera.

Rovana Plumb a negat, insa, ca ar detine autoturismul in cauza.

Plumb a transmis ulterior cotidianului Adevarul o dovada eliberata de ANAF, potrivit careia o taxa de mediu, in valoare de 30.778 de lei, fusese achitata in data de 12.06.2013, pentru o masina de-a ei.

  • Tot de la masina i s-a tras o alta controversa in care a fost implicata. Academia Catavencu a scris ca in anul 2008 familia Plumb a cumparat un Audi Q7 pe care si l-a trecut in declaratiile de avere din 2012 si 2013.

"Europarlamentarul PSD a uitat sa treaca in declaratia de avere un autoturism Audi Q7, in valoare de peste 50.000 de euro, care a fost achizitionat in acest an", scria Catavencu.

Directorul ei de campanie din 2008, Marian Rotaru, a dat urmatoarea explicatie pentru Catavencu: masina a fost luata din niste bani pe care i-a imprumutat el. Dar nici acest imprumut nu aparea in declaratia de avere a Rovanei, mai remarca Academia Catavencu.

  • O alta controversa in care s-a implicat Rovana Plumb este proiectul minier de la Rosia Montana.

In anul 2013, ea era ministrul Mediului, in Guvernul Ponta. Executivul condus de Victor Ponta a facut atunci un proiect de lege privind demararea proiectului de exploatare a aurului, cu cianura. Cand a pasat o responsabilitate executiva la Parlament, Ponta a facut celebra sa afirmatie cum ca, in calitate de deputat, el va vota impotriva propriului proiect de lege initiat de el ca prim-ministru.

"O sa fiu sincer si o sa va spun ca eu, ca deputat, o sa votez impotriva, dar pe de alta parte, ca prim ministru, nu am dreptul... ", spunea Ponta, la B1 TV, in septembrie 2013.

Nici deputata de Dambovita Rovana Plumb nu a fost un ministru mai hotarat in a-si asuma responsabilitati. "Ministerul Mediului va actiona in functie de decizia Parlamentului. Vom actiona intr-un mod cat se poate de strategic, in interes national si in conformitate cu legislatia", spunea Plumb, in noiembrie 2013, referitor la proiectul de la Rosia Montana.

  • Si, mai recent, in cazul pensiilor parlamentarilor, deputata Rovana avea sa demonstreze aceeasi hotarare in a-si asuma responsabilitatea ca ministru, de data aceasta al Muncii. In aprilie 2015, cand parlamenarii isi pregateau pensiile speciale, Rovana Plumb a evitat un punct de vedere transant, in calitate de ministru de resort. Intrebata daca Guvernul va sustine sau nu va sustine instituirea unor pensii speciale pentru parlamentari, Rovana Plumb a raspuns: "Tipurile de avize pe care le da Guvernul pe initiativele legislative sunt <>, <> sau <>. In acest caz, Parlamentul va decide".

"In ceea ce priveste initiativele legislative, acestea apartin in exclusivitate Parlamentului. Vom discuta in momentul in care va aparea o astfel de initiativa legislativa. Decizia in ceea ce priveste initiativele legislative venite din partea colegilor din Parlament apartin in exclusivitate Parlamentului", a mai aratat ministrul Muncii.

"Avand in vedere conditiile impuse prin acordurile cu organismele financiare internationale, Guvernul nu poate sustine propunerea legislativa, urmand ca, in final, Parlamentul sa decida", se arata in punctul de vedere al Guvernului privind pensiile speciale pentru parlamentari. In cele din urma, parlamentarii si-au votat pensiile speciale, in lipsa unui punct de vedere ferm in care Guvernul sa spuna clar daca sustine sau nu proiectul, asa cum procedeaza de obicei.

Foto: Presedintia Romaniei

Casele si banii Rovnei Plumb

Potrivit celei mai recente declaratii de avere, din iunie 2015, Rovana Plumb, impreuna cu familia ei, detine 5 case.

Ea are, impreuna cu sotul ei, o vila de 671 de metri patrati in orasul Pantelimon, judetul Ilfov, in apropiere de Bucuresti. Rovana a mostenit o cota de 5 optimi dintr-un apartament de 80 mp situat din Bucuresti. Ea singura, de data aceasta, are si o casa de vacanta in judetul Dambovita. La randul sau, sotul a mostenit o casa de 95 mp la Comarnic. Tot el are si un aparatment de 50 mp in Capitala.

In schimb, Rovana Plumb are si datorii: in 2007 a facut un credit la BRD de 800.000 de euro, scadent in 2030.

Ea a declarat si economii in conturi: circa 3.700 de euro si 1.300 de lei.