Abia votata in functia de presedinte interimar, Rovana Plumb se confrunta deja cu primele probleme: PSD are conturile blocate din cauza datoriilor acumulate in ultimii ani, care depasesc 6 milioane de euro, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate partidului. Potrivit acestora, ar urma noi popriri pentru diverse sume. Ar fi vorba de datorii catre diversi prestatori de servicii (firme de tiparituri, publicitate etc), acumulate atat din timpul campaniei lui Victor Ponta, dar si mai vechi. Aceste companii au dat PSD in judecata, au castigat procesele dar din cauza ca tot nu si-au recuperat banii, au trecut la executarea sentintelor fiind infiintate popriri pe conturi.

  • Trezorierul PSD, Mircea Draghici, n-a putut fi contactat pentru explicatii iar secretarul general, Andrei Dolineaschi, a refuzat sa faca orice comentarii.

Nu este clar cat din aceste datorii aparti integral PSD si cat revin fostului USL. In anul 2012, USL a participat, la nivel national si judetean, in trei campanii electorale - doua pentru alegerile locale si parlamentare si una pentru referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu.

Anul trecut, Dan Sova declara, pe vremea cand era inca purtator de cuvant, ca ar fi nevoie de o mediere pentru datoriile USL pe anul 2013.

"Cu privire la datoriile USL, nu am informatii, va poate ajuta secretarul general, Dolineaschi. Exista niste datorii comune, acumulate de cele patru partide: UNPR, PC, PNL si PSD. Trebuie facut un proces verbal si sa stabilim fiecare ce datoreaza. In momentul in care s-a stabilit fiecare ce datoreaza, se semneaza si se merge la tribunal. Acolo se vizeaza doar desfiintarea aliantei politice USL, cu precizarea ca brandul USL apartine PSD, dar aia e o alta discutie. Denuntarea USL ca alianta politica e fireasca, dar nu putem lasa asa datoriile, pentru ca, daca le lasam nelamurite, intervine din punct de vedere juridic solidaritatea pasiva a celor patru, adica oricare dintre cele patru partide poate sa fie executat integral pentru toata datoria, or asta nu mai e firesc deja. Trebuie sa stabilim de la inceput fiecare ce datoreaza", a spus Sova in august 2014, citat de Agerpres.

Cert este ca intre timp datoriile au crescut, deoarece PSD a facut cheltuieli in campania lui Victor Ponta la prezidentialele din 2014.

Pentru un partid mare, cu 600.000 de membri declarati, plata datoriilor n-ar trebui sa fie o mare problema, numai ca acesti membri nu platesc cotizatii. In contul lor platesc baronii locali, insa aceste sume provin de regula din bani negri. In mod normal, PSD ar trebuie sa gaesasca usor 6 millioane de euro, numai ca banii negri nu mai circula atat de usor astazi din cauza anchetelor DNA.

Potrivit unei analize Mediafax din decembrie 2014, social-democratii au cheltuit de trei ori mai mult decat veniturile pe care le-au realizat inainte si in timpul campaniei prezidentiale.

Alianta PSD-UNPR-PC a intrat in alegeri cu 6.457.861 de lei venituri, conform bilantului contabil realizat dupa alegeri, insa a avut cheltuieli de 20.136.729 de lei. Aceasta cifra reprezinta mai mult de jumatate din totalul cheltuielilor realizate de toate partidele si candidatii la prezidentiale.

Social-democratii au beneficiat de donatii in timpul campaniei in cuantum de 3.729.969 de lei, iar altii 2.727.892 au reprezentat venituri din transfer de la partid realizate inaintea campaniei. Cele mai mari cheltuieli realizate pentru Victor Ponta, candidatul sustinut de PSD-UNPR-PC, au fost cu "tipariturile si materialele promotionale" (10.002.943 de lei), cu publicitatea stradala (6.566.454 de lei), urmate de cheltuielile cu publicitatea in presa, radio si TV (2.396.203 de lei) si cheltuielile cu servicii (483.488 de lei).

La finalul alegerilor prezidentiale PSD-UNPR-PC mai avea de achitat facturi de 13.835.961 de lei.

Mediafax nota, la sfarsitul anului 2014, ca situatia financiara a PSD este cu atat mai delicata dupa ce la alegerile europarlamentare din luna mai PSD-UNPR-PC a inregistrat datorii neachitate de 2.971.045 de lei, dupa ce cheltuise in campanie 7.943.361 de lei.

La inceputul lui 2014, bilantul financiar al PSD releva datorii istorice ale partidului: 17.973.299 de lei reprezentau datorii ce trebuie platite intr-o perioada de pana la un an, iar 14.100.225 de lei figurau ca datorii ce trebuie platite intr-o perioada mai mare de un an.