Pacientii romani care nu pot fi tratati in tara au o sansa de tratament, in strainatate, pentru care statul trebuie sa plateasca aceeasi suma de bani pe care ar plati-o si in Romania. Insa, despre acest lucru au stiut prea putini romani desi o pot face de la inceputul lui 2007. Numai 86 de cetateni au urmat un tratament in strainatate, finantat de stat. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a vorbit public abia luni, intr-o conferinta de presa, despre E 112 – formularul care ar putea salva viata celor pentru care medicina romaneasca nu este suficient de performanta.

Unul dintre cei 86, Denis, copilul familiei Pascovici, tocmai si-a incheiat tratamentul la un spital din Franta. La inceputul anului medicii romani ii dadeau alte sanse: morfina, timp de doua luni, cat prognozau ei ca micutul mai are de trait. Familia a aflat, in Franta, ca micutul poate fi salvat si ca Romania ar trebui sa ii plateasca o parte din tratament.

„Suntem aici in Franta din aprilie, iar in octombrie copilul a trecut prin cel mai puternic tratament. Ne costa 53.000 de euro pe luna, iar statul roman va finanta 60% din costurile tratamentului”, povesteste Ioana Pascovici, mama unui copil de trei ani, bolnav de cancer la creier .

„Inainte de asta, cel mic a facut trei operatii pe creier la Spitalul Bagdasar Arseni. Doctorul Vlad Ciurea mi-a zis ultima data ca ar trebui sa il trecem pe morfina, ca mai are de trait doua luni de zile. Insa noi nu am renunat si am vrut sa aflam si o alta parere. In Franta ni s-a spus ca ar trebui sa inceapa chimoterapia si tot de acolo ne-au spus si de faptul ca statul trebuie sa plateasca o parte din tratament, povesteste mama copilului bolnav de cancer.

„Daca domnul Ciurea nu ne-ar fi zis ca mai are de trait doar doua luni, nu ajungeam in Franta. Ii sfatuiesc pe toti cei bolnavi, carora doctorii nu le mai dau nicio sansa, sa mearga sa fie consultati si de alti medici. Sa nu renunte niciodata si sa se informeze cum pot sa se trateze mai bine”, a mai spus Ioana Pascovici.

Cum sa ii zic sa treaca copilul pe morfina?

Formularul E 112 e ascuns pe una dintre paginile siteului CNAS poate fi completat pentru orice persoana care cotizeaza la fondul unic al asigurarilor de sanatate si care are nevoie de tratament, de o interventie chirurgicala care nu se efectueaza in tara. Inca de la inceputul acestui an, odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, acest formular se afla la toate institutiile judetene de asigurari de sanatate, pentru a putea fi solicitat de catre persoanele care au nevoie de el pentru formalitatile de tratament medical in afara tarii, asa cum se procedeaza in toate tarile membre ale UE.

Pe de alta parte mediul Ciurea se apara ca el nu ar fi spus niciodata ca micutul mai are de trait numai doua luni. „Am mai auzit dintr-o parte ca as fi spus asa ceva, nu e adevarat. Am operat copilul ala si m-am implicat sa se faca bine”, spune Ciurea.

„Dupa ce ca am asigurat-o ca presa n-o sa afle ca are copilul bolnav, imi face asa ceva? Eu nu am zis asa. Cum sa ii zic sa treaca copilul pe morfina?”. Intrebat despre Formularul E 112 medicul a spus ca era obligatia familiei sa faca aceste demersuri. Ciurea nu a raspuns daca stia sau nu despre posibilitatea ca micutul familiei Pascovici sa mearga in strainatate la tratament.

E 112 a fost scos luni de la secret

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a tinut, luni 26 noiembrie, prima conferinta de presa pe tema documentului care ar putea salva vieti. Anuntul CNSAS s-a produs insa abia dupa ce vedeta tv Mihaela Radulescu a demarat o campanie de informare pe tema formularului E 112 despre care pacientii nu stiau mai nimic.

CNAS a anuntat ca a eliberat, la data de 20.11.2007, 84 de formulare E 112, asiguratilor români care au necesitat tratament în statele membre ale Uniunii Europene. Tot luni, presdintele CNAS Vasile Chiurchea a declarat ca responsabili cu popularizarea faptului ca statul deconteaza tratamentele care nu pot fi operate in tara, ar fi medicii. "Daca un medic din Romania constata ca nu poate trata o afectiune, el poate decide daca acea boala poate fi vindecata in strainatate, astfel incat pacientul sa poata beneficia de plata tratamentului prin formularul E112, dar numai in cazul in care respectivul serviciu medical este inclus in pachetul de servicii de baza din tara", a declarat, ieri, presedintele CNAS.

Din totalul celor 84 de formulare eliberate, pentru 14 formulare sunt în curs de derulare activitatile de decontare a costurilor serviciilor medicale, iar suma ce urmeaza a fi decontata este de 234. 810 euro.

Ce asigurati se incadreaza in E 112

  •      Asiguratul îsi transfera resedinta pe teritoriul unui alt stat membru UE si necesita mentinerea dreptului la prestatiile de boala – maternitate acordate pâna la momentul transferului în România,
  •     Asiguratul urmeaza sa efectueze un serviciu medical care face parte din pachetul de servicii medicale de baza din România, iar acesta nu poate fi acordat într-un interval de timp necesar în mod normal pentru obtinerea tratamentului respectiv în tara noastra, luându-se în considerare starea curenta de sanatate a persoanei si evolutia probabila a bolii.
  •    Asiguratii care solicita formularul E112 vor depune la casa de asigurari de sanatate de care apartine urmatoarele documente: cerere; copie a actului de identitate sau, dupa caz, a certificatului de nastere; un raport medical care va contine recomandarea pentru efectuarea tratamentului în strainatate, numai pentru cea de a doua situatie; dosarul medical din care sa rezulte diagnosticul pacientului si faptul ca serviciul medical solicitat nu poate fi efectuat într-un interval de timp normal în nici una din unitatile sanitare din România; precum si o confirmare scrisa din partea unitatii sanitare din statul membru al Uniunii Europene din care sa rezulte disponibilitatea de a acorda respectivul serviciu medical în perioada indicata de persoana solicitanta.

În situatia în care asiguratul îsi schimba resedinta va prezenta si un înscris medical din care sa rezulte ca deplasarea nu aduce prejudicii starii de sanatate sau primirii tratamentului medical.

Potrivit CNAS, in 2007, în bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate au fost alocate 20 de milioane de lei pentru toate prestatiile medicale acordate asiguratilor români într-un stat membru al Uniunii Europene, atât pe baza cardului european de asigurari de sanatate, a formularului E112 cât si a celorlalte formulare europene.

În 2008 suma propusa spre aprobare, cu aceeasi destinatie, este de 348 de milioane de lei.