Reprezentantii conducerii Ministerului Transporturilor au solicitat ca pana marti, 21.07.2015, cand va avea loc o noua runda de discutii, atat patronatul, cat si sindicatul ROMATSA, sa prezinte clarificari si solutii la cele 14 puncte discutate, scrie un comunicat al ministerul Transporturilor.

Controlorii de trafic aerian de la Romatsa au facut miercuri greva de avertisment timp de doua ore. Intre orele 11.

00 si 13.00 au asigurat doar o treime din activitatea normala ceea ce a dat peste cap zborurile din Romania si Europa.

Potrivit liderului Sindicatului Controlorilor de Trafic Aerian (ATCOR), Gabriel Tudorache, in cea de-a doua ora de greva, la solicitarea Eurocontrol, protestatarii au asigurat in jur de 50% din traficul care trebuia sa aiba loc orele 12.00 si 13.00.

Ulterior, activitatea controlorilor de trafic aerian a revenit la normal. Sindicatele nu exclud declansarea unei greve generale, pentru care au fost stranse deocamdata 900 de semnaturi, iar pentru o astfel de actiune sunt necesare doar 630 de semnaturi.

Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) are in prezent 1.530 angajati. Intre 2.500 - 3.000 de aeronave tranziteaza, in fiecare zi, teritoriul Romaniei.

Negocieri la Ministerul Transporturilor

Dupa greva de avertisment de miercuri, echipele de negociere de la ROMATSA (sindicat si patronat) s-au intalnit cu reprezentantii conducerii ministerului. Secretarul de stat in minister, Iulian Matache, a solicitat puncte de vedere ambelor parti implicate in conflict.

S-a discutat, punctual, fiecare revendicare si s-au gasit abordari comune si propuneri de solutionare pentru multe dintre acestea, mai arata sursa citata. Sindicalistii au 14 revendicari pe care le solicita in noul contract colectiv de munca, scrie in comunicatul ministerului Transporturilor.

Intre acestea, ei cer pensionarea la 55 de ani si introducerea unui articol prin care, dupa aceasta varsta, un controlor de trafic sa aiba posibilitatea sa fie trecut pe un alt post in ROMATSA pe masura pregatirii lui, in speta la o directie operationala sau de siguranta. Sindicatele critica noua organigrama a regiei, despre care spun ca a fost facuta pentru a crea 46 de posturi doar in aparatul administrativ.