In capitala Chinei a fost inaugurata miercuri prima sectie a Institutului Cultural Roman din Asia. Presedintele sectiei, scriitorul Constantin Lupeanu, specialist in istoria, limba si cultura chineza, a declarat pentru Radio Romania ca activitatile vor incepe la sfarsitul acestei luni.

"Vor incepe activitatile chiar in a treia decada a lunii iulie. Va veni un teatru din Romania, va veni aici in turneu in China, in trei, patru orase. In luna august vom avea o foarte mare activitate, prima participare romaneasca la Targul International de Carte de la Beijing, care este deja in functiune de un deceniu si este grandios. Aceasta participare se va incheia cu doua manifestari inchinate Zilei Limbii Romane", a spus Constantin Lupeanu.

El a adaugat ca in China pictura este foarte agreata, iar filmele romanesti au deja o istorie indelungata.

Lupeanu spera ca evenimentele culturale romanesti sa treaca granitele Chinei in cele ale Asiei de Sud-Est, unde spiritualitatea romaneasca este mai putin prezenta.

Comisiile de politica externa si de cultura din Senat au avizat, pe 24 iunie, favorabil propunerea ICR privind numirea scriitorului si traducatorului Constantin Lupeanu, fost ambasador in China, in functia de director general al ICR Beijing.