Guvernul a adoptat normele metodologice pentru decontarea navetei profesorilor. Cimpeanu: Noutatea este obligativitatea ca autoritatile locale sa prevada in buget sumele necesare decontarii navetei

de R.P.     HotNews.ro
Miercuri, 15 iulie 2015, 17:33 Actualitate | Esenţial


Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei
Foto: Agerpres
Guvernul a adoptat astazi, 15 iunie, normele metodologice privind decontarea cheltuielilor de naveta pentru cadrele didactice. "Noutatea este obligativitatea ca autoritatile locale sa prevada in buget sumele necesare decontarii navetei", a declarat ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, dupa sedinta executivului.
 • Aproximativ 65.000 de cadre didactice, din randul personalului didactic de predare si personalului didactic auxiliar, fac zilnic naveta intre localitatea de resedinta si localitatea in care predau. Cea mai mare pondere din randul cadrelor didactice ce efectueaza zilnic naveta se inregistreaza la scolile din mediul rural, precizeaza Guvernul.
Hotararea de guvern prevede ca decontarea cheltuielilor pentru naveta la si de la locul de munca este destinata cadrelor didactice si personalului didactic auxiliar care nu dispun de locuinta in localitatea unde au postul.

Potrivit actului normativ, naveta beneficiarilor poate fi efectuata cu mijloace de transport ale operatorilor de transport autorizati - transport in comun: microbuze, autobuze, tren, ambarcatiune sau autoturismul proprietate personala sau detinut legal. Transportul profesorilor cu mijloacele de transport ce apartin scolii sau primariei se va efectua gratuit, conform programului si pe rutele stabilite prin hotarare a autoritatii deliberative, precum si cu respectarea orarului/programului unitatii de invatamant, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Profesorii sunt obligati sa prezinte lunar documentele justificative pentru decont, insotite de cererea tipizata pentru decontarea lunara a navetei. Decontarea se face integral, in luna urmatoare depunerii documentelor.

Consiliul de administratie al scolii este cel care analizeaza si verifica legalitatea solicitarilor, aproba lunar cererile solicitantilor si fundamenteaza necesarul lunar de finantare, individual si pentru toate cadrele didactice din scoala. Directorul scolii transmite apoi necesarul de finantat, sub forma de solicitare, primarului, respectiv presedintelui consiliului judetean, dupa caz, in termen de 5 zile lucratoare de la incheierea lunii pentru care se face fundamentarea, in vederea deschiderii de credite pentru efectuarea platilor, precizeaza Executivul.

Potrivit prevederilor art. 37 de OUG 37/2014, finantarea acestor cheltuieli se asigura din veniturile proprii ale bugetelor locale si din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata, pentru echilibrarea bugetelor locale.

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12622 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  noutatea ca noutatea, (Miercuri, 15 iulie 2015, 18:29)

  anonimicus [utilizator]

  Dar surpriza va fi ca localitatile sarace, cele care duc lipsa de invatatori, nu au DE UNDE sa aloce banii necesari.
  Ce sa faca autoritatile locale???
  Ministerul TREBUIE sa prevada suplimentarea fondurilor bugetare alocate acelor localitati ce au balanta bugetara negativa.
 • 0 (2 voturi)    
  Decont (Miercuri, 15 iulie 2015, 18:42)

  Profesor [anonim]

  Noutate? Din 1997 exista norme de decontare a navetei.Au fost norme bune.Acum se elimina decontarea carburantului in cazul in care intre localitatea de domiciliu si scoala nu exista mijloace de transport in comun, urmand sa se dea contravaloarea unui abonament pe o distanta similara.Sunt multe scoli in mediul rural spre care nu circula autobuze, iar profesorii vor trebui sa scoata bani din buzunar ca sa ajunga acolo.Unde este echitatea?
 • 0 (2 voturi)    
  Chiar se va deconta? (Joi, 16 iulie 2015, 8:22)

  Mircea [anonim]

  Intrebarea care apare e.... chiar se va deconta?
  Legea asta a fost si pana acum si, in majoritatea localitatilor nu s-a pus in aplicare.
  Voi ce stiti?
 • +1 (1 vot)    
  Naveta (Joi, 16 iulie 2015, 15:07)

  roset [anonim]

  Nu se respectă ele articole din L1/2011 și ale CCM pe ramură! Cum credeți că altcineva (în speță primăriile) vor respecta niște norme prin care să ,,dea” altui minister banii? De ce nu s-a hotărât decontarea din finanțarea de bază, desigur mărindu-se suma per capita, care asigură această finanțare de la stat? Se pasează ,,pisica” în ograda altuia! Pe când respectarea legii (6% din PIB?) Dacă îmi aduc eu bine aminte pe la sfârșitul anului 2014, înainte de bugetul/2015 ministrul de finanțe a dat și o ordonanță în această direcție,ajungând să spune ceva de blocarea conturilor primăriilor care nu plătesc. Și...... :) :)
 • 0 (0 voturi)    
  surpize la econt (Miercuri, 30 septembrie 2015, 19:53)

  teacher [anonim]

  Azi am fost sa cer adeverinta de la firma de transport cu valoarea abonamentului pe o distanta si mi s-a raspuns ca nu sunt obligati sa-mi dea acesta adeverinta daca nu mi-am facut abonament la ei. eu circul cu masina.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by