Preseditnele Klaus Iohannis a respins miercuri propunerea premierului Victor Ponta privind numirea lui Mihai Fifor in functia de ministru al Transporturilor, invocand faptul ca acesta "nu are expertiza si experienta manageriala necesare gestionarii domeniului complex al transporturilor".

Mihai FiforFoto: Senatul Romaniei

Iohannis a semnat marti decretul privind demisia lui Ioan Rus din functia de ministru al Transporturilor.

"De asemenea, Presedintele Romaniei a transmis premierului, printr-o scrisoare, decizia de a respinge propunerea de numire a domnului Mihai-Viorel Faur (corect Fifor, n.r.) in functia de ministru al Transporturilor, intrucat persoana nominalizata nu are expertiza si experienta manageriala necesare gestionarii domeniului complex al transporturilor. Presedintele Romaniei a solicitat prim-ministrului desemnarea unei alte persoane care sa intruneasca conditiile necesare pentru a fi numita in functia de membru al Guvernului", potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Presedintele i-a solicitat prim-ministrului desemnarea unei alte persoane "care sa intruneasca conditiile necesare pentru a fi numita in functia de membru al Guvernului".

Fifor este presedintele Comisiei pentru transporturi si energie, dar face parte si din Comisia speciala comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen, din iulie 2013.

In februarie 2013 a fost ales membru supleant in Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei.

Ioan Rus a demisionat dupa ce a declarat, la o emisiune la Digi 24, in contextul in care vorbea despre romanii din strainatate si despre cat castiga acestia muncind in constructii, de exemplu, cu un salariu de 1.500 de euro, ca "de banii astia copiii se fac golani acasa, iar nevasta curva".

Victor Ponta: M-am obsinuit cu chestia asta de la Traian Basescu

Premierul Victor Ponta a declarat, in replica, ca este obinsuit cu astfel de respingeri de propuneri de la Traian Basescu.

"A zis ieri ca o sa colaboram institutional si azi il respinge pe dl Fifor. Asta e", a comentat Ponta, la sediul PSD.

Intrebat de ziaristi cum comenteaza afirmatia potrivit careia Fifor nu ar fi avut experienta necesara pentru acest post, Ponta a replicat ca Iohannis este "profesor de istorie" (corect, de fizica, n.r.): "Dansul e competent? Ca sa poti sa apreciezi pe cineva trebuie sa fii tu specialist".

Primul ministru a precizat ca presedintele poate respinge o singura nominalizare si va trebui sa accepte "orice alta propunere" iar in conditiile in care portofoliul Transporturilor este al PSD "maine (joi) se va stabili probabil cine va fi".

Este o "chestie de ambitie. Ma gandeam la PNL pe cine a avut la Transporturi, pe Ludovic Orban, hai sa fim seriosi, dl Fifor este si mai competent si mai cinstit", a adaugat el.

Ponta a mentionat ca a aflat despre decizia presedintelui de a respinge nominalizarea lui Fifor de la ziaristi.