Curtea Constitutionala a Romaniei a respins miercuri sesizarea depusa de deputatii liberali privind votul dat pe 9 iunie la cererea de urmarire penala a lui Victor Ponta, ce viza art. 157 din Regulamentul Camerei Deputatilor si hotararea de respingere a cererii, votata de deputati, anunta Agerpres.

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi,

1. A respins, ca neintemeiata, sesizarea de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.157 alin.(7) din Regulamentul Camerei Deputatilor si a constatat ca acestea sunt constitutionale in raport de criticile formulate.

2. A respins, ca inadmisibila, sesizarea de neconstitutionalitate a dispozitiilor Hotararii Camerei Deputatilor nr.53 din 9 iunie 2015 privind cererea de urmarire penala a domnului Victor Viorel Ponta, prim-ministru al Romaniei si actual membru al Camerei Deputatilor, in dosarul nr.122/P/2012.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Camerei Deputatilor" se arata in comunicatul CCR.

Prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban a anuntat pe 10 iulie ca sesizarea transmisa CCR este semnata de 105 deputati liberali si ca, in cazul in care s-ar accepta sesizarea, votul ar trebui reluat.

"105 deputati ai PNL si-au exercitat dreptul constitutional prevazut in articolul 146 din Constitutie si au atacat, la CCR, Regulamentul Camerei Deputatilor, articolul 157, alineatul 7, si hotararea Camerei Deputatilor nr. 53, din 9 iunie, privitoare la Victor Ponta", a spus Orban.

El a precizat ca procedura de dezbatere si de vot a cererii de incepere a urmaririi penale impotriva unui membru sau a unui fost membru al Guvernului incalca grav mai multe prevederi constitutionale.

"Prin mecanismul instituit prin articolul 157, plenul Camerei Deputatilor nu voteaza cererea de urmarire penala formulata de procurorul general, ci voteaza, in baza raportului comisiei, proiectul de hotarare initiat de Comisia juridica", a aratat Orban, precizand ca astfel nu se voteaza cererea procurorului general.

El a sustinut ca un vot in plen impotriva proiectului de hotarare al Comisiei juridice nu inseamna adoptarea cererii procurorului general, ci respingerea proiectului de hotarare si retrimiterea la comisie.

Orban a punctat ca sesizarea PNL vizeaza si hotararea Camerei privind respingerea cererii de urmarire penala in cazul premierului Victor Ponta.

El a considerat, in context, ca sunt incalcate prevederi constitutionale importante, respectiv articolul 109, care stipuleaza ca numai Camera Deputatilor poate sa ceara urmarirea penala, articolul 16, care prevede ca cetatenii sunt egali in fata legii si ca nimeni nu este mai presus de lege, si articolul 124 privind impiedicarea infaptuirii justitiei.

"Astazi, din cauza acestui regulament, Camera Deputatilor nu poate sa ceara urmarirea penala a niciunui membru al Guvernului si a niciunui fost membru al Guvernului daca in Comisia juridica exista o majoritate care nu sustine aceasta cerere de urmarire penala", a afirmat Orban.