“Separarea DIICOT de activitatea Departamentului National Anticoruptie este foarte neproductiva. Nu cred că pot fi adeptul înfiinţării unui al 3-lea Parchet”, a declarat pentru HotNews.ro presedintele Comisiei Juridice, din Camera Deputatilor Sergiu Andon. (PC). Potrivit unor surse, deputaţii-juristi se pregătesc să voteze luna viitoare împotriva ordonantei DIICOT sau sa o modifice radical. Unii deputati de la PSD si PC sustin chiar varianta comasarii celor doua parchete, ceea ce ar echivala cu desfiintarea departamentului anticoruptie condus de Daniel Morar.

Deputatii pregatesc un nou atac la procurori. Ocazia le-o ofera discutarea ordonantei 131 din 2006, prin care s-a infiintat Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Teorism ca institutie cu personalitate juridica.

“Aş putea sa reflectez la ideea unirii DIICOT cu DNA”, a afirma Sergiu Andon (PC). Si unii reprezentanti PSD admit ca este posibil ca discutarea ordonantei DIICOT in Comisia Juridica sa fie pretextul desfiintarii DNA, dar spun ca se tem de un nou scandal dupa cel provocat de amendamentele aduse la Codul Penal si Codul de Procedura Penala.

“Adevarata lupta”

“Zarva asta cu modificarile la Codul Penal si Codul de Procedura Penala este un fel de sensibilizare inainte de discutarea ordonantei 131. Eu cred ca aici va fi adevarata lupta”, sustine presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor.

Guvernul a adoptat la 21 decembrie 2006 orodonanta de urgenta 131, prin care s-a infiintat DIICOT ca structura cu personalitate juridica in cadrul Parchetului General.

Asta inseamna buget separat si conducere separata. Ordonanta a trecut cu greu de Senat iar acum se afla in dezbatere la Camera.

Deputatii din Comisia Juridica au amanat de cateva ori discutarea ei. Presedintele Comisiei Juridica, Serigiu Andon, spune ca va include ordonanta 131 pe ordinea de zi in prima jumatate a lunii decembrie. N-ar fi exclus ca discutarea ordonantei sa aiba loc in prag de sarbatori, cand impactul unui eventual scandal ar fi minim.

Chiuariu vrea un singur Parchet

Deputatii vor putea vota impotriva, dar pot modifica ordonanta 131 in sensul evocat de presedintele comisiei juridice, Sergiu Andon. Alfel spus, vor putea unifica cele doua Parchete, DNA si DIICOT, intr-o singura structura. Traian Basescu avertizase public pe data de 11 octombrie ca Guvernul intentioneaza sa desfiinteze DNA, insa Executivul a negat atunci ca ar pregati o ordonanta in acest sens.

Ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, avea sa confirme o luna mai tarziu ca desfiintarea DNA este o optiune luata in calcul de Guvern. Pe 20 noiembrie, intr-o discutie cu un jurnalist Reuters, Chiuariu afirmase ca “solutia ar fi sa avem un singur Parchet”. Ministrul Justiei a mai spus ca va urma recomandarea Comisiei Europene, care se opune oricaror schimbari la varful institutiilor anti-coruptie, dar a adaugat, potrivit unei transcrieri publicate de Cotidianul, ca “aceasta recomandare este bazata pe estimari factuale gresite”. Chiuariu a explicat ca sunt cel putin 300 de dosare “respinse de la o unitate de Parchet la alta”.

Guvernul castiga timp

Varianta unificarii celor doua parchete a fost vehiculata insistent dupa debarcarea ministrului Monica Macovei ca fiind singura modalitate de eliminare a lui Daniel Morar din functia de sef al procurorilor anticoruptie. Din punct de vedere tehnic, comasarea DNA cu DIICOT ar insemna infiintarea unei noi institutii in subordinea Parchetului General, pentru care ministerul justitiei va trebui sa propuna un nou sef.

Teoretic, chiar daca DNA si DIICOT se vor topi intr-o noua institutie, ultimul cuvant in ce priveste numirea noului sef il va avea tot Traian Basescu. Dar Guvernul Tariceanu, care are mai multi ministri sub ancheta DNA, ar castiga si mai mult timp blocand anchetele in curs.

UE cere stabilitate legala

In ce priveste lupta anticoruptie, Romania si-a asumat obligatia, prin asa numitul benchmark nr. 3 convenit cu UE, ca va asigura "stabilitatea legala si institutionala a structurilor anticoruptie, in special prin mentinerea procedurii de numire a Procurorului General al Romaniei si a procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie”.

„Daca vor unifica DNA cu DIICOT, Romania risca activarea clauzei de salvgardare pe justitie”, sustin experti in domeniu. Pe de alta parte, amendamentele la Codul Penal si Codul de Procedura Penala, votate

la sfarsitul lunii octombrie in Camera Deputatilor, au starnit deja ingrijoararea cancelariilor occidentale, ambasadorul SUA si cel al Marii Britanii criticand public rastrangerea prerogativelor procurorilor.