Lotul olimpic de Fizica al Romaniei a castigat cinci medalii - doua de aur, doua de argint si o medalie de bronz - la Olimpiada Internationala de Fizica 2015. Cu acest rezultat, Romania a ocupat primul loc in Europa si locul 10 in lume, anunta Ministerul Educatiei. Medaliile de aur au fost obtinute de Dan Stefan Eniceicu si de Tudor Cretu, elevi la Liceul International de Informatica din Bucuresti. La competitie au participat peste 190 de elevi de liceu din 48 de tari, iar clasamentul este condus detasat de Coreea de Sud si de China.

Fragment din subiectele de la olimpiada internationala de fizica 2015Foto: ipho2015.in

Olimpiada Internationala de Fizica 2015, aflata la a 46-a editie, s-a desfasurat in Mumbai (India), in perioada 4-12 iulie. La competitie au participat peste 190 de elevi de liceu din 48 de tari.

Medaliile de aur:

  • Stefan Eniceicu - este elev in clasa a XI-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti si a obtinut medalie de aur in 2014 la aceasta olimpiada. Stefan Eniceicu a primit anul acesta si un premiu din partea Societatii Europene de Fizica, pentru cel mai mare punctaj obtinut de un elev din Europa la proba teoretica (29,8 puncte din maximum de 30). In clasament, el a fost pe locul 18.
  • Tudor Cretu - este elev in clasa a XII-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti si a obtinut medalie de argint in 2014. In clasamentul general, a ocupat locul 32.

Medaliile de argint:

  • Cristian Alexandru Frunza - elev in clasa a XII-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti. La editia precedenta a competitiei, obtinut medalie de aur
  • Razvan Radu - elev in clasa a X-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti

Medalia de bronz:

  • Ileana Rugina - eleva in clasa a XII-a la Liceul International de Informatica

Delegatia Romaniei a fost condusa de Adrian Dafinei, conferentiar universitar doctor la Facultatea de Fizica a Universitatii Bucuresti, insotita de Delia Davidescu, profesor la Liceul International de Informatica, si de Sebastian Popescu, conferentiar universitar doctor la Facultatea de Fizica a Universitatii "A.I. Cuza" din Iasi.

Rezultatele Olimpiadei Internationale de Fizica 2015

1. Taehyoung Kim - Coreea de Sud

2. Jingyu Zhao - China

3. Deng Pan - China

4. Sol Kim - Coreea de Sud

5. Chua Yee Shuen Darren - Singapore

6. Chenxing Zhang - China

7. Chung-Yao Cheng - China-Taipei

8. Aleksei Krasnikov - Rusia

9. Hyunsoo Ha - Coreea de Sud

10. Joonhwi Kim - Coreea de Sud

11. Adam Robert Busis - SUA

12. Xinyu Wang - China

13. Akihiro Watanabe - Japonia

14. Vu Thanh Trung Nam - Vietnam

15. Zachary Bogorad - SUA

16. Yu-Chia Lin - China-Taipei

17. Mohammadhossein Darestanifarahani - Iran

18. Dan Stefan Eniceicu - Romania

19. Lingbang Zhu - China

20. Yi-Lin Tsao - China-Taipei

Vezi aici rezultatele integrale obtinute de elevi la Olimpiada Internationala de Fizica 2015, precum si punctajele pe care le-au primit