Controlorii de trafic aerian isi mentin decizia de a intra miercuri in greva de avertisment, timp de doua ore, dupa ce negocierile de luni cu conducerea ROMATSA, in prezenta secretarului de stat in Ministerul Transporturilor Dragos Titea, au esuat, scrie Agerpres.

"Am avut astazi o intalnire la ROMATSA, nu stiu cum sa spun daca a fost conciliere, mediere... . Cel mai important este ca nu s-a rezolvat niciuna dintre cele 14 revendicari ale noastre. Nu am stiut absolut nimic (despre intalnire ¬ n. r.). Am aflat de la presa ca domnul Titea a intrat in ROMATSA la ora 10,00. Din pacate, ca si pana acum, in prezenta domnului ministru, domnul director general face afirmatii ca este de acord cu toate cele 14 puncte, asa cum a spus si in fata presei. Ok, haideti sa stingem punctul 1. A, pai aici nu sunt de acord. Punctul 2. Nu, pai aici nu pot face chestia asta.

La punctul 5, nici aici nu sunt de acord. Absolut nimic. Niciunul dintre cele 14 puncte nu s-au rezolvat", a declarat, luni, pentru AGERPRES, Radu Tudorache, controlor de trafic aerian la ROMATSA, liderul Sindicatului Controlorilor de Trafic Aerian si purtator de cuvant.

Mai mult, Radu Tudorache a afirmat ca directorul general al ROMATSA a dat o decizie retroactiva prin care a taiat salariile liderilor de sindicat si a marit sporurile unor directori si sefi de tura pentru a convinge oamenii sa renunte la greva de avertisment.

"Mai mult decat atat, din pacate, dansul a luat niste decizii, impreuna cu ceilalti directori, si au taiat drepturile salariale la liderii sindicali, ceea ce e total abuziv, pentru ca in Legea dialogului social scrie foarte clar ca, pe perioada delegatiei/detasarii, salariatul beneficiaza de toate drepturile din CCM. Dansul a dat o decizie retroactiva ca din data de 9 iunie sa nu beneficiem decat de salariul de baza si de sporul de vechime si ne-au fost taiate salariile la absolut toti liderii sindicali, la mare parte mai mult de jumatate din lichidare, iar lichidarea e mai mare intotdeauna. Pe de alta parte (...) pentru ca directorii ceilalti i-au tinut isonul, dansul le-a propus sa le mareasca sporul de conducere de la circa 60% la 65%. La fel au procedat si cu unii sefi de tura, chemandu-i si spunandu-le ca sindicatul nu are dreptate: 'Le dau toate 14 si ei nu vor. Convingeti voi oamenii sa renunte' si pentru asta le-a dat 5%. Trei au semnat, unul nu. In aceste conditii, ii spuneam si domnului secretar de stat Titea, sa presupunem ca, in prezenta dansului, ajungem la toate 14 si vrem sa semnam CCM-ul.

Pai, in primul rand, trebuie sa stearga toate deciziile pe care le-a dat, pentru ca deciziile pe care le-a dat si oamenii care au semnat in conditiile pe care dansul le-a considerat ¬ mai ia 10%, mai ia 5%, poate si mai mult ca noi nu stim la cati a dat si la cati nu ¬ practic, punctul 14 cu revendicarile salariale care erau pentru toata ROMATSA nu se mai poate aplica. Ei consuma banii la ora asta", a explicat Tudorache.

Acesta a precizat ca sindicalistii sunt in continuare dispusi sa negocieze, insa sunt sanse aproape zero ca sa se ajunga la un acord cu patronatul.