Unele state membre UE au inca rezerve privind posibilitatea aderarii Romaniei la spatiul Schengen, iar in acest moment este foarte dificil de evaluat daca aceste rezerve vor fi eliminate sau nu foarte curand, a declarat, luni, pentru HotNews, Christian Biever, ambasadorul Luxemburgului, tara care detine presedintia Consiliului UE in semestrul al doilea al anului 2015.

Ambasadorul Luxemburgului, Christian BieverFoto: MAE

"Este foarte dificil pentru noi sa evaluam acest lucru (aderarea Romaniei la Schengen in 2015 - n.r.), pentru ca nu depinde de noi. Noi sprijinim Romania sa intre in zona Schengen, Romania a indeplinit toate criteriile tehnice si, pe aceste baze, ar trebui sa adere. Dar sunt unele state membre care mai au inca niste rezerve. Acum este foarte dificil sa judecam daca este posibil sa se renunte la aceste rezerve foarte curand. Dar fiti siguri ca vom lucra, vom consulta statele membre si vom incerca sa gasim o cale sa facem unele progrese", a declarat, pentru HotNews, ambasadorul Marelui Ducat al Luxemburgului in Romania, cu resedinta la Atena.

Referitor la solutia de compromis prin care Romania sa fie acceptata in spatiul Schengen in doi pasi - mai intai frontierele aerienei si apoi cu cele terestre - diplomatul a spus ca presedintia luxemburgheza a Consiliului UE va pune pe agenda Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI) aceasta solutie, daca va avea sustinere suficienta.

"Este o idee vehiculata, privind accesul in doi pasi, mai intai cu aeroporturile si apoi restul. Exista aceasta idee si lucram la ea si vom incerca sa vedem daca avem sustinere. Daca se va bucura de sustinere suficienta, o vom pune pe agenda Consiliului JAI. Daca vom vedea ca este inca o opozitie foarte puternica, vom continua consultarile. Dar fiti siguri ca vom incerca sa facem tot ce putem", a mai declarat Biever, pentru HotNews.ro.

El a sustinut, luni, la Bucuresti, o conferinta de presa alaturi de ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu, pentru marcarea debutului Presedintiei luxemburgheze a UE care se desfasoara in semestrul al doilea al anului 2015.

In mod normal , extinderea zonei de libera circulatie se face odata cu schimbarea orei, care anul acesta a avut loc o data in 29 martie si se va mai face pe 25 octombrie.

Romania a ratat sansa din primavara, fiind nevoita sa ceara, la nivel de ambasadori ai tarilor membre la Bruxelles, amanarea discutarii extinderii spatiului Schengen in Consiliul JAI.