Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) cere Ministerului Educatiei sa verifice modul in care au fost formulate subiectele de la examenul de definitivat, precum si baremul de corectare. Federatia anunta ca a primit plangeri de la profesorii care au sustinut examenul si care au afirmat ca exista ambiguitati in ceea ce priveste baremul de la psihopedagogie.

"Subiectul de psihopedagogie de anul acesta a constat in abordarea unei teme din cele optsprezece prevazute in programa. Asta nu i-a surprins cu nimic pe cei care au invatat. Ambiguitatea exista in barem, potrivit caruia candidatii ar fi trebuit sa dezbata si alte teme", sustine FSLI, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Federatia precizeaza ca "a primit o serie de plangeri de la profesorii care au sustinut acest examen, in ceea ce priveste neconcordanta intre subiectul numarul 3 din programa de psihopedagogie si baremul de corectare, care prevede tratarea subiectului altfel decat in programa".

Simion Hancescu, presedintele FSLI, afirma ca "este nedrept sa ne batem joc de tinerii, si asa putini, cu vocatie pentru invatamant. Este inadmisibil ca la un astfel de examen sa fie facute greseli la modul de notare. Programa pentru examenul de definitivat este oricum foarte stufoasa, iar candidatii au la dispozitie numai patru ore pentru a rezolva subiectele, nota minima fiind 8".

Examenul de definitivat s-a desfasurat joi, 9 iulie, iar primele rezultate vor fi afisate marti, 14 iulie. Definitivarea in invatamant reprezinta obtinerea dreptului de practica in invatamantul preuniversitar, iar evolutia in cariera se realizeaza apoi prin gradul didactic II si gradul didactic I. Pentru a promova examenul de definitivare in invatamant, candidatii trebuie sa obtina cel putin nota 8.

Cei care pica definitivatul nu pot fi angajati in invatamant pe perioada nedeterminata. Spre deosebire de definitivat, titularizarea este concursul de angajare pe post intr-o scoala.

Calendarul examenului de Definitivat 2015

  • pana la 5 iunie 2015: Efectuarea inspectiilor la clasa
  • 8 - 30 iunie 2015: Completarea dosarelor si validarea datelor de inscriere existente in aplicatia electronica
  • 9 iulie 2015: Sustinerea probei scrise - Examenul de Definitivat
  • 14 iulie 2015: Afisarea rezultatelor
  • 14 - 15 iulie 2015: Inregistrarea contestatiilor si transmiterea acestora la centrele de evaluare/ contestatii
  • 16 - 17 iulie 2015: Solutionarea contestatiilor
  • 18 iulie 2015: Afisarea rezultatelor finale
  • 20 - 31 iulie 2015: Transmiterea la Ministerul Educatiei Nationale a tabelelor nominale cu candidatii admisi si validarea rezultatelor examenului prin ordin al ministrului educatiei nationale
  • pana la 1 septembrie 2015: Eliberarea de catre inspectoratele scolare a certificatelor de acordare a definitivarii in invatamant

Citeste si: