Universitatea de Vest din Timisoara anunta ca lanseaza Masteratul international in "Consiliere si consultanta filosofica", care se va desfasura in parteneriat cu programe similare din Italia si Franta. Programul se adreseaza absolventilor in domeniul stiintelor umaniste si filosofie, psihologie, medicina, asistenta medicala, economie, stiinte politice sau juridice. Universitatea precizeaza ca specializarea "se aplica pe scara din ce in ce mai larga in tarile civilizate unui spectru cuprinzator de probleme, de la consultanta in afaceri, pana la probleme strict individuale".

Universitatea de Vest din TimisoaraFoto: Agerpres

Masteratul in Consiliere si consultanta filosofica se va desfasura in limba engleza. "Chiar daca este conceput ca o alternativa a consilierii psihologice adresata celor care doresc sa evite medicalizarea problemelor de viata, programul este gandit in complementaritate cu specializarile oferite de domeniile psihologiei, neuro-stiintelor si psihiatriei, in colaborare cu specialistii din cadrul acestora", anunta Universitatea de Vest din Timisoara.

Institutia precizeaza ca "aria disciplinelor studiate cuprinde un modul filosofic teoretic, unul filosofic cu aplicativitate directa in consiliere si consultanta, module psiho-medicale, de comunicare si etica practica", precum si un modul formativ care se va desfasura sub indrumarea unor formatori certificati din strainatate.

Programul se adreseaza absolventilor in domeniul stiintelor umaniste si filosofie, psihologie, medicina, asistenta medicala, economie, stiinte politice, juridice, precum si managerilor din sfera corporatista si a comunicarii.

Competentele dobandite in acest program masteral stau la baza profesiilor (unele deja existente in Romania, altele in curs de omologare) de consilier filosofic, consilier etic, consultant filosofic, operator-evaluator teste de gandire critica, facilitator in filosofia pentru copii, informeaza Universitatea de Vest din Timisoara.

Printre abilitatile transprofesionale pe care masteratul urmareste sa le formeze se numara:

  • Capacitatea de a discuta la obiect
  • Capacitatea de a distinge erorile de rationament
  • Abilitatea de a elabora un punct de vedere cu claritate si precizie
  • Capacitatea de a analiza probleme si argumente complexe
  • Abilitatea de a gandi independent si creativ - to "think out of the box"
  • Abilitatea de a construi demonstratii solide si riguroase  (Sursa si detalii)

"In tarile unde aceste programe de studii functioneaza, abilitatile critic-analitice asigurate de filosofia aplicata in consiliere si consultanta le-au asigurat absolventilor succesul intr-o larga varietate de profesii, nu doar in calitate de consultanti, consilieri etico-filosofici sau evaluatori, ci si ca profesionisti in domenii precum cel jurnalistic, bancar, drept sau management", se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Admiterea se realizeaza in perioada 20-24 iulie.Citeste aici mai multe detalii despre acest program de masterat