Temperatura de 0,9 grade Celsius a fost inregistrata, duminica dimineata, la Miercurea Ciuc, fiind cea mai scazuta consemnata in aceasta vara in zonele locuite din tara, iar mai frig a fost doar pe Varful Omu, unde minima a fost de 0,4 grade Celsius, anunta Mediafax. Minima de 0,9 grade Celsius a fost inregistrata la Statia Meteo Miercurea Ciuc la ora 4.30, dar temperaturi foarte scazute pentru luna iulie au fost consemnate de meteorologi in toate localitatile judetului Harghita.

"Cel mai frig in tara, vorbind de zonele locuite, a fost la Miercurea Ciuc: 0,9 grade Celsius. In acelasi judet am avut astazi (duminica - n.r.) de dimineata 1,4 grade Celsius la Joseni, 1,8 grade Celsius la Toplita, cea mai ridicata minima, de 6,7 grade Celsius, fiind inregistrata la Odorheiu Secuiesc. Comparand valorile minime din Harghita, putem observa ca la Miercurea Ciuc a fost mai frig decat in zona montana a judetului, la Varful Bucin fiind inregistrata o minima de 3,5 grade Celsius", a declarat meteorologul Nicolae Rusan de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud - Sibiu.

Potrivit sursei citate, temperatura masurata, duminica dimineata, la Miercurea Ciuc este foarte apropiata de minima absoluta a lunii iulie in judetul Harghita, de zero grade Celsius, inregistrata in mai multi ani, incepand din 1962 si pana in 2010.

Meteorologul Nicolae Rusan a spus ca dimineata zilei de duminica a fost rece in toata Transilvania, minimele variind intre 0,9 grade Celsius la Miercurea Ciuc si 12,3 grade Celsius la Tarnaveni, in judetul Mures.

De altfel, in Mures cea mai scazuta temperatura, de 6,3 grade Celsius, s-a inregistrat la Batos.

In judetul Sibiu, minimele au variat, in zonele locuite, intre 9 grade Celsius, in municipiul Sibiu, si 10,7 grade Celsius, la Boita, in vreme ce in zona montana minimele diminetii au fost de 1,5 grade Celsius la Balea si 8,2 grade la Paltinis.

In judetul Brasov, cel mai frig, 7,5 grade Celsius, a fost in localitatea Fagaras, cel mai cald, 8,2 grade Celsius, in municipiul Brasov, iar la Varful Omu au fost 0,4 grade Celsius.

In judetul Alba, temperaturile minime au fost cuprinse intre 6,7 grade Celsius la Campeni si 9 grade la Blaj, iar in zona montana a judetului, la Rosia Montana, cea mai mica valoare termica a zilei a fost de 11 grade Celsius.

In judetul Covasna, cel mai frig, 4,2 grade Celsius, a fost la Intorsura Buzaului, iar cel mai cald, 6,1 grade Celsius, la Baraolt.