Fostul sef al DIICOT, Alina Bica, in prezent judecat pentru coruptie, a creat o atmosfera de nesiguranta si neincredere in cadrul colectivului de procurori, din cauza adoptarii unui stil managerial autoritar si lipsit de comunicare, potrivit unui raport al Inspectiei Judiciare citat de Mediafax.

Alina BicaFoto: Agerpres

Inspectia Judiciara a analizat modul in care Alina Bica a gestionat structura centrala a DIICOT, in perioada 16 mai 2013 - 21 noiembrie 2014.

Astfel, inspectorii judiciari au discutat cu toti procurorii din cadrul tuturor serviciilor si birourilor in legatura cu modul si calitatea comunicarii cu conducerea directiei.

"Spre deosebire de domnul procuror sef Codrut Olaru, care a condus DIICOT pana la numirea doamnei procuror sef Alina Bica si care a practicat un stil managerial participativ si la care toti procurorii aveau acces in orice moment in care aveau nevoie de indrumare si coordonare, in cazul doamnei procuror sef Alina Bica lucrurile au fost complet diferite; in acest sens, procurorii s-au confruntat cu situatii in care desi aveau de rezolvat probleme care reclamau prezenta sefului directiei, acesta nu era de gasit", au stabilit inspectorii judiciari.

Conform sursei citate, din cauza tonului ridicat folosit, precum si a modului imperativ in care Alinca Bica transa problemele invocate de subalterni, s-a preferat o comunicare indirecta, prin sefii de servicii.

"Acestia (sefii de servicii - n.red.) au aratat ca s-au confruntat cu o comunicare dificila si ca doamna procuror sef Alina Bica le inspira un sentiment de nesiguranta si neincredere; de asemenea, au fost nemultumiti de faptul ca nu era convocat Colegiul de conducere pentru a decide in chestiuni mai importante, doamna procuror sef Alina Bica preferand sa fie singurul decident, insa si in acest caz dadea dovada de instabilitate si inconsecventa", conform raportului Inspectiei Judiciare.

In plus, potrivit sursei mentionate, Alina Bica nu a convocat Colegiul de Conducere pentru a se decide cu privire la problemele importante ale DIICOT - Structura Centrala.

Inspectorii judiciari au efectuat controale la nivelul managementului DIICOT.

Raportul privind "eficienta manageriala si modul de indeplinire a atributiilor ce decurg din legi si regulamente de catre conducerea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala si a Serviciului Teritorial Suceava, inclusiv Biroul Teritorial Botosani, avand ca obiect activitatea desfasurata in perioada 2013-2014" a fost prezentat miercuri sectiei de procurori a CSM.

Membrii acestei sectii si-au insusit raportul inspectorilor judiciari.

Alina Bica este judecata in doua dosare. Faptele fostei sefe a DIICOT si ale lui Dorin si Alin Cocos privind despagubirile ilegale de la ANRP vor fi judecate in primul dosar al Alinei Bica, in timp ce in cel de-al doilea dosar raman acuzatiile privindu-i pe Adriean Videanu si Ovidiu Tender.

In dosarul "Bica 1", fosta sefa a DIICOT a fost trimisa in judecata, in 15 decembrie 2014, pentru ca, in calitate de reprezentant al Ministerului Justitiei in comisia ANRP, impreuna cu membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, i-ar fi aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, in 2011, despagubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Alina Bica mai are un dosar pe rolul instantei supreme, cunoscut sub numele de "Bica 2". Aceasta cauza a fost disjunsa din prima.

In acest dosar, Alina Bica, Dorin Cocos, Alin Cocos, Ionut Mihailescu si fostului ministru al Economiei Adriean Videanu au fost trimisi in judecata in 25 februarie.

Bica este acuzata ca a luat mita un teren, in schimbul interventiilor pentru despagubirile acordate lui Gheorghe Stelian, ca l-ar fi favorizat pe Ovidiu Tender in dosarul Rafo-Carom si pe Adriean Videanu in dosarul Romgaz-Interagro.

Procurorii o acuza pe Alina Bica, la data faptelor secretar de stat si reprezentant al Ministerului Justitiei in cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din Agentia Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), ulterior procuror sef al DIICOT, de cate doua fapte de luare de mita, abuz in serviciu si favorizarea faptuitorului.

Omul de afaceri Dorin Cocos este judecat pentru doua fapte de trafic de influenta si dare de mita, iar fiul acestuia Alin Cocos, pentru complicitate la trafic de influenta si complicitate la dare de mita.

Procurorii DNA l-au trimis in judecata si pe Ionut Florentin Mihailescu, fost consilier al lui Alinei Bica, persoana apropiata lui Alin Cocos, pentru complicitate la luare de mita (doua fapte).

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in 14 iunie 2014, Alina Bica ar fi primit, prin intermediul lui Ionut Mihailescu si in cote parti egale cu acesta, un teren in suprafata de 4.425 metri patrati din Snagov.

"Primirea acestui teren a fost in stransa legatura cu validarea pe care Bica Alina Mihaela a dispus-o la data de 15 martie 2011, in calitate de secretar de stat si de reprezentanta a Ministerului Justitiei in cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Agentiei Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) si care a corespuns interesului inculpatilor Cocos Dorin si Cocos Alin, in legatura cu dosarul de despagubire nr.22714/FFCC avand ca obiect suma de 377.000.000 euro (dosarul lui Gheorghe Stelian, n.r.)", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Anchetatorii sustin ca, pentru a ascunde provenienta acestui teren, Ionut Mihailescu, impreuna cu Alin Cocos, ar fi generat si intermediat "tranzactii nereale imobiliare succesive, folosindu-se de relatii cu prieteni si membrii de familie".

Dorin Cocos este acuzat ca, in schimbul influentei exercitate asupra Alinei Bica si a altui membru al Comisiei Centrale a ANRP, ar fi pretins si primit, in perioada de dupa 17 ianuarie 2011, de la Gheorghe Stelian, beneficiarul drepturilor litigioase, denuntator in cauza, suma de 10 milioane de euro, cu conditia sa-i asigure rezolvarea dosarului de despagubire.

Adriean Videanu, la data faptelor actionar la o societate comerciala, a fost trimis in judecata pentru complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

O alta acuzatie adusa Alinei Bica se refera la abuz in serviciu in cazul lui Adriean Videanu, respectiv admiterea solicitarii acestuia de ridicare a sechestrului asigurator de pe 80 de actiuni, care fusese pus de procurorul care instrumenteaza dosarul Romgaz-Interagro. In acest dosar, Adriean Videanu este cercetat alaturi de alte persoane, pentru crearea unui prejudiciu de 11 milioane de dolari si punerea in pericol a sistemului energetic national pe segmentul gazelor naturale.

O a treia acuzatie adusa Alinei Bica in acest dosar se refera la favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender, respectiv la sprijinul acordat acestuia, pentru a nu fi condamnat la o pedeapsa cu executare in dosarul Carom. In decembrie 2014, Ovidiu Tender a fost condamnat in dosarul Carom la 11 ani si patru luni de inchisoare, decizia nefiind insa definitiva.

Ovidiu Tender a facut, in 28 ianuarie, un denunt impotriva Alinei Bica, in care a aratat ca i-ar fi dat mita fostei sefe a DIICOT, sub forma de actiuni, printr-un intermediar. Tender a aratat ca, la cererea sotului si a consilierului acesteia, a instrainat actiunile UPRUC CTR SA Fagaras, pretul cesiunii impus fiind de 3,2 milioane euro, din care suma de 1 milion de euro trebuia sa fie in cash, nefiind inregistrata in contabilitate.

Omul de afaceri a mentionat in denunt ca a fost nevoit sa-l angajeze consilier pe Florin Mihailescu, fost politist, care ii era consilier Alinei Bica, pentru a avea sansa unei sustineri din partea fostei sefe a DIICOT in solutionarea in interesul sau a dosarului Carom. Astfel, el i-a oferit lui Florin Mihailescu salariu si alte avantaje solicitate.

In urma deciziei de vineri a instantei supreme, doar ultimele doua acuzatii la adresa sefei DIICOT vor face obiectul dosarului "Bica 2".

Bica a fost arestata in perioada 22 noiembrie 2014 - 21 aprilie 2015.