Universitatea din Bucuresti propune ca plagiatele demnitarilor sa fie analizate de comisiile universitatilor, si nu de Consiliul de Etica din subordinea Ministerului Educatiei (institutie care a sustinut ca Ponta si Oprea nu au plagiat). Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica din Universitatea Bucuresti, a declarat astazi ca “pagubele de imagine pentru universitatea romaneasca produse de acel caz din 2012 sunt uriase”.

Marian Popescu si Mircea DumitruFoto: Agerpres

In cadrul unei conferinte de presa sustinute la Universitatea din Bucuresti,Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica a universitatii, a declarat ca "faptul ca in aceasta Comisie de Etica ce a fost numita de domnul rector la preluarea mandatului, in 2012, a trebuit sa ne confruntam cu un caz de magnitudine uriasa - era vorba de premierul in exercitiu al Romaniei - a creat o situatie extraordinara. Pagubele de imagine pentru universitatea romaneasca produse de acel caz din 2012 sunt uriase: romani care s-au realizat in materie academica in strainatate au fost chestionati acolo - din Israel, pana in America - in legatura cu modul in care se iau si se dau doctoratele in Romania"

"Ce s-a intamplat? De ce ne-am asumat riscul atunci sa analizam cazul Ponta si astazi, pentru ca legea care ii excepteaza pe demnitari ne este impinsa pe gat, sa nu mai facem lucrul asta?Noi am muncit degeaba. Ne-am expus atunci si rezultatul a fost ca premierul este in continuare doctor, Ministerul a refuzat sa ii retraga titlul. Parca e ceva, numai cu prim-ministri... unul in 2012, altul acum in 2015. Nu sunt unii mai cuminti. Numai functii din acestea, primar de mare municipiu, samd.", a continuat profesorul universitar.

Marian Popescu a avertizat ca, in urma cu o zi, "Consiliul National de Etica a aruncat praf in ochi comunitatii academice cu acel raport [in care a sustinut ca Gabriel Oprea nu ar fi plagiat - n.red.]. Nu au facut nicio analiza. Si este cu totul regretabil ca se intampla acest lucru. De altfel au facut lucrul acesta si in cazul dlui Victor Ponta".

Citeste aici declaratiile integrale din cadrul conferintei de presa de la Universitatea din Bucuresti