Medicul psihiatru Cristian Gheorghe Bellu Bengescu a fost condamnat definitiv la doi ani de inchisoare cu suspendare, dupa ce a semnat un acord de recunoastere a vinovatiei, prin care a admis ca prescria droguri unor toxicomani, informeaza Mediafax. Medicul a ramas, astfel, cu pedeapsa primita in prima instanta, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a stabilit ca Bellu Bengescu a formulat "tardiv" apel impotriva sentintei Tribunalului Bucuresti. Cristian Bellu Bengescu este unul dintre cei mai cunoscuti medici psihiatri din Romania, specialist in toxicomanii, psihanaliza si sexologie. El lucra intr-un cabinet de la Policlinica Apaca din Sectorul 6, dupa ce a condus centrul pentru toxicomani din Spitalul Clinic "Alexandru Obregia".

Magistratii Tribunalului Capitalei au decis, in 16 martie, condamnarea la inchisoare cu suspendare a cadrului medical. De asemenea, instanta a dispus ca psihiatrului sa-i fie confiscate mai multe sume de bani, provenite de la persoane carora le-a prescris medicamente in mod ilegal. In total, de la Cristian Gheorghe Bellu Bengescu a fost confiscata suma de 104.309 lei.

Judecatorii i-au interzis medicului dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat si dreptul de a exercita activitati medicale de consiliere ori prescriere tratament pentru diagnosticul toxicomanie pe o durata de doi ani.

Din totalul pedepsei de doi ani, instanta a scazut perioada retinerii, arestarii preventive si arestului la domiciliu, respectiv din data de 17 noiembrie 2014 in prezent.

Aceste obligatii si interdictii au ramas definitive in urma deciziei Curtii de Apel Bucuresti.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Bucuresti l-au retinut, in noiembrie 2014, pe medicului Cristian Gheorghe Bellu Bengescu, iar ulterior un judecator de drepturi si libertati de la Tribunalul Bucuresti a dispus arestarea preventiva a acestuia, pentru prescriere de droguri de mare risc, in forma continuata.

"Din materialul probatoriu administrat in cauza rezulta suspiciunea rezonabila ca, in scopul obtinerii de foloase materiale necuvenite, inculpatul Bengescu Bellu Cristian Gheorghe, in calitate de medic si in cadrul unei unitati medicale, a prescris unui pacient, intr-o perioada de 27 de zile, un tratament de substitutie cu droguri de mare risc in cuantum de 6.840 de comprimate Sintalgon de 2,5 mg, desi tratamentul necesar pacientului, conform fisei medicale, era in cuantum de 2280 de comprimate pentru o perioada de 30 de zile", arata DIICOT, intr-un comunicat de presa.

Bengescu ar fi primit in schimbul retetei eliberate suma de 600 de lei, respectiv 300 de lei in 11 noiembrie si 300 de lei in 17 noiembrie. In ziua in care a primit a doua transa de bani, medicul a fost prins in flagrant, imediat dupa ce a prescris mai multe comprimate de Metadona - Sintalgon.

Comprimatele de Metadona - Sintalgon sunt folosite in cazul tratamentului pentru dependenta de heroina, decontat din bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Procurorii sustin ca prin prescrierea fara a fi necesara din punct de vedere medical, "substanta a fost deturnata din circuitul licit".