Presedintele UDMR Kelemen Hunor, a condamnat, joi, gestul extremistului Csibi Barna de a rupe un drapel al Romaniei la o manifestare care a avut loc in Ungaria, aratand ca atunci cand un simbol este distrus sau batjocorit, gestul este de condamnat si intra in domeniul penibilului, pentru ca alimenteaza tensiuni intre natiuni sau grupuri etnice, informeaza Agerpres.

Csibi BarnaFoto: Hotnews

"Gestul este condamnabil. Orice simbol - indiferent ca este vorba de drapelul Romaniei, de drapelul Ungariei sau orice alt drapel - daca este distrus, daca este batjocorit, este in domeniul penibilului si este de condamnat. Indiferent cine face, unde face si cu ce scop face. Fiindca alimenteaza si exacerbarea simbolurilor, tensiuni si conflicte intre popoare, intre natiuni, intre grupuri etnice. Asta este parerea mea, am spus de fiecare data, indiferent daca e vorba de Csibi Barna, daca e vorba de Romania, e vorba de alt stat", a declarat liderul UDMR, Kelemen Hunor.

In mediul online a aparut o inregistrare in care Csibi Barna, tanarul din Miercurea Ciuc cunoscut pentru actiunile sale radicale, rupe un tricolor romanesc si spune ca are un mesaj catre Romania, respectiv "sa se rupa precum steagul din mana lui". Acesta mai spune ca "secuimea are dreptul la propriul steag" si ii indeamna pe maghiari sa iasa in strada si sa manifeste, "dar intr-un mod linistit". Potrivit primelor informatii, actiunea la care a participat Csibi Barna s-a desfasurat in Ungaria.

In ultimii ani, tanarul din Miercurea Ciuc s-a ales cu mai multe dosare penale, fiind acuzat de savarsirea unor acte de antisemitism, xenofobie sau instigare la discriminare.

El este cel care a spanzurat o papusa cu chipul lui Avram Iancu in centrul municipiului Miercurea Ciuc, a afisat in fata unui supermarket din Miercurea Ciuc o pancarta pe care scria in limba maghiara "Rusine sa-ti fie, iar ai cumparat de la evrei", a propus schimbarea denumirii strazii Mihai Eminescu in Attila sau ca municipiul Miercurea Ciuc sa poarte doar numele de "Csikszereda" (nr: denumirea in limba maghiara).

Csibi Barna a fost angajat al Directiei Generale a Finantelor Harghita, dar in urma actiunii in care a spanzurat o papusa cu chipul lui Avram Iancu a fost detasat la Abrud si apoi la Bucuresti si intrucat nu s-a prezentat la serviciu a ramas fara loc de munca.