Fosti directori SIE afirma ca pe ex-ministrul de externe, propus de Traian Basescu la sefia spionajului extern, nu il asteapta deloc o misiune usoara in „fief”-ul militarilor lui Predoiu. Daca va trece de Parlament, lui Razvan Ungureanu ii va spune „bun venit in SIE” un grup de generali in frunte cu adjunctul Silviu Predoiu, personaj controversat care pare sa fi devenit „brand”-ul serviciului de spionaj extern romanesc.

Ideile pe scurt

  • Viitorul sef SIE trebui sa faca schimbari in randul generalilor, sustin doi fosti directori ai spionajului extern
  • Unul dintre cei mai influenti generali, Silviu Predoiu, aflat in prezent la conducerea interimara a SIE, este perceput drept conducatorul de facto al serviciului
  • Daca va fi votat de Parlament, Ungureanu va avea avantajul, fata de predecesorii sai, de a mai fi lucrat cu structurile spionajuluil extern pe vremea cand a condus Ministerul de Externe

Despre viitoarea sa misiune, Ungureanu s-a aratat extrem de rezervat in aprecieri. "Eu nu ma pot pronunta oficial pana in momentul in care trec de votul Parlamentului. E normal sa fie asa", a declarat pentru Hotnews.ro fostul ministru de externe. Audierea sa in comisia de specialiate ar urma sa aiba loc marti, 4 decembrie, iar votul in plen tot saptamana viitoare, probabil joi.

„E nevoie de o schimbare de generatii la nivelul conducerii, iar lucrul acesta inseamna o mai mare apropiere de oameni.

Un civil ca Ungureanu trebuie sa echilibreze tendintele militariste in executarea diverselor actiuni, intrucat de aici pot aparea excesele”, spune Claudiu Saftoiu, fost director pana in primavara acestui an.

„Nu cred ca pe Ungureanu il asteapta lucruri foarte placute”, afirma, la randul lui, Catalin Harnagea, sef al SIE in perioada 1997-2000. In ultimii doi ani, „relationarile create in interiorul serviciului”, afirma Harnagea in limbaj semicodificat, au adus numai scandaluri, tensiuni si banuieli ca SIE este „foarte aproape de anumiti politicieni”.

Saftoiu, candva un apropiat al presedintelui Traian Basescu, a plecat cu scandal de la conducerea SIE, in luna martie a acestui an. El a relatat, recent, ca intre a ramane si a pleca, Basescu i-a indicat, intre patru ochi, a doua varianta. Audiat de comisia Voiculescu, Saftoiu declarase ca serviciul face interceptari in Romania, dupa care a retractat. „in SIE, daca nu intrebam, nu mi se spunea nimic”, a spus, ulterior, incercand sa explice partial esecul sau in a comunica cu generalii.

"Generalii sunt puternici"

Aflat sub controlul unei comisii parlamentare, serviciul e condus de un civil numit politic, care are mai degraba rol de legatura cu lumea „din afara”, in timp ce operatiunile propriu-zise sunt conduse de prim-adjunct. Totusi, fata de predecesarii sau, Mihai Razvan Ungureanu are avantajul de a mai fi intrat in contact cu structurile spionajului extern pe vremea cat a activat in ministerul de externe ca secretar de stat si apoi ca sef al diplomatiei romanesti.

„Generalii sunt puternici, fiindca sunt de multi ani acolo, insa un director plin poate sa ii schimbe din functii”, spune Catalin Harnagea.

Pentru esecurile din ultimii ani, nu ei au platit, ci directorii numiti politic. Anul trecut, Gheorghe Fulga, odata cu sefii celorlalte servicii de informatii, a demisionat la cererea lui Traian Basescu, dupa ce Omar Hayssam, acuzat de rapirea jurnalistilor in Irak, a fugit din Romania. Ulterior, chiar si fara Fulga, mana lunga a spionajului romanesc nu l-a ajuns nici pe Omar Hayssam, ca si nici pe un alt celebru fugar, Ristea Priboi, fost ofiter de Securitate.

Predoiu, „pompierul de serviciu”

SIE este condus interimar de Silviu Predoiu, dar toate informatiile indica faptul ca este unul dintre cei mai influenti generali. „Pompierul de serviciu” dupa demisiile lui Fulga, respectiv Saftoiu, generalul numit adjunct in 2005 a stabilit- incet, dar sigur- o relatie destul de apropiata cu presedintele Basescu, afirma surse apropiate Palatului Cotroceni.

Conform acelorasi surse, intre Saftoiu, pe atunci inca „omul presedintelui”, si Predoiu aparuse chiar o anume concurenta in a avea „linie directa” cu seful statului.

Predoiu a urcat de la un simplu ofiter de contraspionaj pana la conducerea departamentului de protectie interna, devenind apoi adjunct SIE. Aceasta dupa ce, la inceputul anilor 90, fusese intr-o misiune de lunga durata in Nigeria, tara africana in care se intalnesc interese ale marilor companii petroliere si de armament, dar si ale serviciilor secrete din toata lumea.

O serie de dezvaluiri ale jurnalistului Ovidiu Ohanesian si ale unor fosti angajati ai SIE l-au pus pe adjunctul serviciului de spionaj intr-o alta lumina, fiind acuzat de nepotism, de abuzuri si chiar de colaborare cu alte servicii secrete. Dosarul privind presupusa concediere abuziva” a unui fost colonel de catre Predoiu a fost redeschis de Parchetele Militare la inceputul lunii octombrie.

SIE a contraatacat facand plangere penala impotriva lui Ohanesian pentru ca acesta ar fi dezvaluit locatii secrete.