Procurorul sef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat, miercuri, ca Inspectia Judiciara a constatat nereguli privind durata de solutionare a unor dosare de macrocriminalitate economica, precizand ca problemele nu sunt doar din perioada in care Alina Bica s-a aflat la conducerea structurii, transmite Mediafax.

Daniel HorodniceanuFoto: Mediafax

Afirmatia sefului DIICOT a fost facuta in contextul in care, miercuri, CSM a analizat raportul inspectorilor judiciari privind activitatea structurii din Ministerul Public in perioada in care aceasta a fost condusa de Alina Bica.

Procurorul Daniel Horodniceanu a spus ca raportul IJ "releva o situatie buna si foarte buna a activitatii DIICOT, existand cateva recomandari din partea Inspectiei Judiciare, ce au fost luate in considerare de sectia de procurori a CSM".

"Urmeaza sa remediem micile deficiente remarcate si in sase luni urmeaza sa revina Inspectia Judiciara sa constate daca s-au remediat cele constate acum. (...) Inspectia s-a referit la controlul efectiv efectuat de procurorii sefi pe dosare, la dosarele intarziate, fara a fi tergiversate de procurori neaparat, aflate in special in lucru la serviciul de macrocriminalitate economico-financiara. Trebuie sa spun ca IJ a controlat structura cetrala a DIICOT si serviciul teritorial Suceava. Cel din urma a avut un raport favorabil, iar deficientele de care vorbesc se refera la monitorizarea lucrarilor de macrocriminalitate economico-financiara mai vechi de un an si la toate celelalte mai vechi de cinci ani", a adaugat seful DIICOT.

Intrebat daca aceste probleme au fost lasate "mostenire" de fostul sef al Directiei, Alina Bica, actualul procuror-sef a spus ca "probleme nu sunt neaparat din perioada doamnei Bica".

"Sunt si din urma si din perioada actuala. Nu este vorba de dosare cu rezonanta. Ni s-a recomandat sa monitorizam mai atent cauzele vechi si control efectiv pe fiecare dosar in lucru", a mai spus acesta.

Referitor la anchetatorii DIICOT care sunt vizati de dosare penale ale altor parchete, Horodniceanu a spus ca "sectia pentru procurori urmeaza sa decida daca este cazul luarii vreunei masuri disciplinare fata de procurori".

Inspectorii judiciari au efectuat controale la nivelul managementului DIICOT.

Raportul privind "eficienta manageriala si modul de indeplinire a atributiilor ce decurg din legi si regulamente de catre conducerea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala si a Serviciului Teritorial Suceava, inclusiv Biroul Teritorial Botosani, avand ca obiect activitatea desfasurata in perioada 2013-2014" a fost prezentat miercuri sectiei de procurori a CSM. Membrii acestei sectii si-au insusit raportul inspectorilor judiciari.