Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca miercuri un grup de sapte cetateni romani aflat in localitatea Misurata, Libia, a fost evacuat si repatriat in siguranta.

"In mod regretabil, grupul s-a deplasat in Libia ignorand avertismentele permanente ale Ministerului Afacerilor Externe de a evita orice calatorie in acest stat, avand in vedere situatia de securitate precara", afirma MAE intr-un comunicat de presa.

Cetatenii romani s-au regasit intr-o situatie dificila, ca urmare a unui conflict de munca cu angajatorul de pe plan local, dar datorita asistentei consulare oferite de MAE, prin intermediul Ambasadei Romaniei la Tripoli, relocata la Tunis, situatia a fost aplanata, arata ministerul.

Conform sursei citate, "actiunile de evacuare si repatriere extrem de complexe si cu un grad de risc foarte ridicat" au fost coordonate de Celula de Criza activata la nivelul Centralei MAE din dispozitia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, cu implicarea directa a Ambasadei Romaniei la Tripoli, relocata la Tunis, Consulatul General al Romaniei la Istanbul si cu sprijinul Organizatiei Internationale pentru Migratie.

MAE atrage atentia asupra pericolului extrem la care se expun cetatenii romani daca se deplaseaza in Libia, aceste situatii putand fi evitate daca recomandarile si avertismentele de calatorie ale MAE sunt luate in considerare.

Ministerul de Externe foloseste si acest prilej pentru a recomanda cetatenilor romani anularea oricaror calatorii in Libia.

MAE reitereaza faptul ca aceste recomandari si avertismente sunt transmise si actualizate permanent prin intermediul website-ului MAE, rubrica "Sfaturi, alerte de calatorie", prin intermediul aplicatiei "Calatoreste in siguranta", ce poate fi descarcata pe orice telefon mobil de tip smartphone, a serviciului de alerta prin SMS, aferent campaniei de informare "Un SMS iti poate salva viata!", pagina Facebook a MAE si a Departamentului Consular, Infokioscurile instalate in zone intens circulate si numeroasele campanii derulate de MAE, prin Departamentul Consular, toate acestea avand scopul de a constientiza cetatenii romani in legatura cu pericolele la care se pot expune in conditiile in care calatoresc in zone de risc.