Jurnalistul Ioan T. Morar a fost despagubit de Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO) pentru condamnarea dispusa impotriva sa de Tribunalul Bucuresti in procesul care i-a fost intentat de Victor Gaetan, dupa publicarea unor articole despre acesta in Academia Catavencu, potrivit agentiei Mediafax.

Ioan T. Morar a fost dat in judecata, in 2004, de Victor Gaetan, care era consilier al Lia Roberts, candidata la alegerile prezidentiale de atunci, pentru publicarea unor articole privindu-l pe acesta, in Academia Catavencu.

Morar a publicat, in februarie - martie 2004, o scrisoare trimisa de Eugen Ionescu lui Mircea Eliade, prin care il avertiza ca Gaetan ar fi lucrator al Securitatii, alaturi de mai multe comentarii pe acest subiect.

In aprilie 2004, Gaetan a facut plangere impotriva a trei juralisti de la Academia Catavencu, printre care si Morar, acuzandu-i de defaimare.

Ioan T. Morar a fost achitat in prima instanta, insa, pe 23 decembrie 2005, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat sa-i plateasca daune morale de 10.000 de dolari lui Gaetan, plus 16.000 de dolari cheltuieli de judecata.

Tribunalul a hotarat ca jurnalistul a comis o fapta de defaimare cu "intentie indirecta".

Ioan T. Morar s-a plans la CEDO, invocand articolul 10, privind libertatea de exprimare, din Conventia europeana a drepturilor omului.

Curtea i-a dat dreptate si a hotarat, marti, ca jurnalistul sa primeasca 18.445 de euro cu titlu de daune materiale si 6.000 de euro cu titlu de daune morale.