Procurorii DNA sustin, in rezolutia de incepere a urmaririi penale consultata de HotNews.ro, ca in anul 2013, in calitate de primar al Ploiestiului, Iulian Badescu a pretins si primit de la deputatul Sebastian Ghita un imobil in valoare de 1 milion de lei in schimbul finantarii Asociatiei Basket Club Assesoft Ploiesti cu suma de 1.500.000 de la bugetul local. Potrivit sursei citate, fostul primar ar fi suportat doar 124.000 de lei din pretul vilei, diferenta reprezentand mita deghizata prin incheierea unei promisiuni de vanzare a imobilului.

  • Pana si banii platiti de primarul Ploiestiului, adica suma de  124.000 de lei, ar fi fost primiti de la o alta societate controlata de Ghita, SUNSMART INTEGRARE IT SRL Ploiesti, in schimbul unei cesiuni fictive a marcii ,,Drumul vinului¬, mai sustin procurorii, bani care s-au intors ulterior intr-un complicat sistem de "circuite suveica" controlat de deputatul PSD.
  • De notat ca banii prin care firmele lui Ghita au cumparat  marca Drumul Vinului, detinuta de o firma a fostului primar, provin de la Ministerul de Externe (Asesoft a derulat contracte cu MAE, despre care RiseProject a scris pe larg)

Fragmente din rezolutia de incepere a urmaririi penale in noul dosar in care sunt cercetati Sebastian Ghita si Iulian Badescu, fostul primar al Ploiestiului:

"In anul 2013, in calitate de primar al municipiului Ploiesti si ordonator principal de credite, a pretins si primit de la deputatul Ghita Sebastian Aurelian prin intermediul S.C. ASESOFT INTERNATIONAL SA Ploiesti, societate controlata de acesta din urma, un imobil casa de locuit situat in Ploiesti, Aleea Orizont, f.n., judetul Prahova, in valoare de 1.041.600 lei (din care a suportat personal doar 124.000 lei), in schimbul acordarii catre Asociatia Basket Club Asesoft Ploiesti, sustinuta de deputat, a unei finantari nerambursabile suplimentare in suma de 1.500.000 lei de la bugetul local, in cadrul unei selectii de proiecte privind programul ,,Promovarea sportului de performanta, organizata in baza Legii nr. 350/2005 de Clubul Sportiv Municipal Ploiesti (institutie aflata sub autoritatea Consiliului Local Ploiesti), obiectul mitei constand in suma de 917.600 lei (diferenta dintre 1.041.600 si 124.000 lei) fiind deghizat prin incheierea unei pretinse promisiuni bilaterale de vanzare cumparare a imobilului, autentificata in luna august 2013, incheiate intre promitentul - vanzator S.C. ASESOFT INTERNATIONAL SA Ploiesti si promitentul - cumparator S.C. BIPRESS SRL Plopeni, societate la care Badescu Iulian are calitatea de asociat unic; (...)

La nivelul unitatii noastre de parchet au existat date si informatii potrivit carora, pentru acordarea acestei finantari in conditiile mai sus aratate, primarul municipiului Ploiesti Badescu Iulian ar fi beneficiat in mod gratuit de la finantatorul Clubului de baschet Asesoft Ghita Sebastian Aurelian de un imobil (teren si constructie) casa de locuit, situat in municipiul Ploiesti, B-dul Republicii nr. 160, in prezent Aleea Orizontului f.n., judetul Prahova, imobil care, pentru a nu exista suspiciuni cu privire la modul fraudulos in care s-a intrat in posesia sa, a facut obiectul unei pretinse promisiuni bilaterale de vanzare cumparare autentificata in luna august 2013, incheiate intre vanzatorul S.C. ASESOFT INTERNATIONAL SA Ploiesti (societate infiintata si controlata de catre deputatul Ghita Sebastian Aurelian) si cumparatorul S.C. BIPRESS SRL Plopeni - firma la care Badescu Iulian are calitatea de asociat unic. (...)

Sumele de bani ,,platite" de S.C. BIPRESS SRL Plopeni catre S.C. ASESOFT INTERNATIONAL SA Ploiesti au intrat intr-un circuit financiar fictiv, astfel cum va fi detaliat in cele ce urmeaza, stabilindu-se ca, de fapt, S.C. BIPRESS SRL Plopeni nu a facut altceva decat sa intoarca la S.C. ASESOFT INTERNATIONAL SA Ploiesti banii primiti de la o societate din grupul de firme Asesoft - controlat de Ghita Sebastian si anume S.C. SUNSMART INTEGRARE IT SRL Ploiesti, in schimbul unei cesiuni fictive a marcii ,,Drumul vinului¬. (...)

Concluzionand, sursele de finantare din care S.C. SUNSMART INTEGRARE IT SRL a achitat catre S.C. BIPRESS SRL valoarea contractului de cesiune a marcii ¬Drumul Vinului¬ au fost:

- 250.000 lei de la S.C. ASESOFT TECHNOLOGIES SRL, imprumut;

- 450.000 lei din platile efectuate de S.C. QNET INTERNATIONAL SRL;

-416.000 lei din fonduri publice virate de Ministerul Afacerilor Externe.

Pana la data de 14.02.2011 S.C. ASESOFT INTERNATIONAL SA l-a avut ca actionar majoritar pe Ghita Sebastian Aurelian, pentru ca, dupa aceasta data, sa-si cesioneze partile sociale catre Minasee Holdings LTD Cipru, companie de tip offshore detinuta 100% de Ghita Sebastian Aurelian. Presedintele Consiliului de administratie al societatii este Anastasescu Cristian - cumnatul lui Ghita Sebastian Aurelian. Din consiliul de administratie mai fac parte Chirila Sorin Adrian - varul sotiei lui Ghita Sebastian Aurelian si Iacobescu Alexandru - fratele administratorului S.C. ASESOFT TECHNOLOGIES SRL, Iacobescu Vlad Dumitru. Totodata, Chirila Sorin Adrian este imputernicit pe conturile lui Ghita Sebastian Aurelian, Anastasescu Cristian si Iacobescu Vlad Dumitru.

In perioada 2013 - 2014, au fost identificate transferuri de fonduri bidirectionale, insemnate ca volum si frecventa, intre entitatile membre ale grupului, in componenta carora sunt incluse fonduri provenite de la trezorerie, incasate de S.C. ASESOFT INTERNATIONAL SA din contracte incheiate cu statul (de la buget sau din fonduri europene), dintre acestea facand parte si S.C. ASESOFT TECHNOLOGIES SRL si S.C. SUNSMART INTEGRARE IT SRL. Operatiunile nu par sa aiba un scop economic real, avand in vedere ca sumele nu au fost folosite in realitate decat pentru a fi transferate succesiv in conturile mai multor persoane fizice si juridice dintre cele mentionate.

Miscarile realizate intre conturile deschise de societatile care alcatuiesc grupul de firme controlat de Ghita Sebastian Aurelian (printre care S.C. ASESOFT INTERNATIONAL SA, S.C. ASESOFT TECHNOLOGIES SRL si S.C. SUNSMART INTEGRARE IT SRL) releva o activitate consistenta si semnificativa, atat din punct de vedere al cuantumului sumelor, cat si din punct de vedere al ritmicitatii acestora. Astfel, in perioada 2012 - 2015, intre aceste conturi au fost deschise circuite in dublu sens care, de regula, nu reprezinta miscari de fonduri financiare generate de realizarea unei activitati comerciale reale (mai ales cand se realizeaza intre societati din grup, si/sau cand conducerea acestora este realizata de aceeasi persoana). Sume impresionante de bani tranziteaza conturile societatilor mai sus mentionate, iar circuitele descrise nu sugereaza o activitate comerciala rezonabila, specifica unei piete, ci doar circuite ,,suveica" care aparent nu par a indica vreo activitate economica.

Modul de derulare a acestor tranzactii - asa cum releva organismul mentionat - pare a fi mai degraba rezultatul unui algoritm creat artificial (soft) dupa care sumele tranziteaza, aparent haotic conturile societatilor. Este posibil ca prin desfasurarea acestui ,,hatis" de tranzactii, cei implicati sa fi urmarit, de fapt, pierderea urmei cel putin a unei parti din sumele provenite de la bugetul de stat".

In acest dosar, Sebastian Ghita este urmarit penal sub acuzatiile de dare de mita si instigare la abuz in serviciu. Iulian Badescu este acuzat in acest nou dosar de luare de mita si abuz in serviciu.

Iulian Badescu, trimis in judecata pentru mai multe fapte penale comise atat in mandatul de primar, cat si in cel de senator, a fost adus din arest, marti, la sediul DNA Ploiesti. In fata procurorilor anticoruptie s-a prezentat ulterior si deputatul Sebastian Ghita, care a afirmat la intrare, raspunzand unor intrebari, ca nu stie despre ce este vorba si ca nu a dat niciodata mita. Badescu a demisionat din functie in martie 2015.

Sebastian Ghita a ajuns, in jurul orei 11.30, la DNA Ploiesti, iar la intrare, intrebat daca a dat vreodata mita, el a negat si a refuzat sa raspunda altor intrebari legate de finantarea echipei de baschet Asesoft cu bani de la bugetul local al municipiului Ploiesti.

El a spus ca a primit o solicitare sa se prezinte in fata procurorilor si a venit, "ca de fiecare data", pentru a sta de vorba cu acestia. "Nu cunosc motivul prezentei mele aici. Ma surprinde ca dumneavoastra l-ati putea cunoaste", a spus Ghita.