16 absolventi ai Liceului Tehnologic "Axiopolis" din Cernavoda au fost eliminati din Bacalaureat dupa ce au sustinut toate examenele, in urma vizionarii inregistrarilor video din centrul de examen, relateaza Agerpres. Amintim ca fostul ministru Remus Pricopie a introdus pentru prima data la Bacalaureatul de anul acesta regula ca membrii comisiilor sa verifice, prin sondaj, inregistrarile audio-video din salile de examen, dupa fiecare proba scrisa.

Bacalaureat (foto arhiva)Foto: Agerpres

Elevii eliminati din examen nu mai au dreptul sa participe la urmatoarele doua sesiuni de bacalaureat. De asemenea, ei nu mai au posibilitatea de a le fi recunoscute, in sesiunile urmatoare, nici rezultate pe care le-au obtinut la probele de evaluare a competentelor lingvistice si digitale.

In total, 23 de absolventi de liceu au fost dati afara din examenele de Bacalaureat sustinute anul acesta in judetul Constanta, pentru ca au incercat sa copieze, transmite Agerpres. Dintre acestia, 7 au fost eliminati din examen in timpul probelor scrise, iar cei 16 candidati de la Liceul Tehnologic "Axiopolis" din Cernavoda au fost dati afara dupa ce s-au terminat examenele.

Cristina Maria Ivan, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Constanta, a declarat ca, "urmare a verificarilor efectuate de catre Inspectoratul Scolar Judetean Constanta in cazul tuturor elevilor eliminati pentru frauda din examenul de bacalaureat, au fost constatate si alte fraude savarsite in forma continuata de un numar mai mare de elevi. Comisia din Centrul de examen de la L. T. 'Axiopolis' a fost invitata la sediul Inspectoratului Scolar Judetean Constanta, unde impreuna cu inspectorul scolar general, a urmarit inregistrarile video. Ulterior, comisia a intocmit proces-verbal de eliminare pentru 16 candidati care au fraudat examenul", informeaza sursa citata.

Potrivit acesteia, comisiile de bacalaureat din toate cele 19 centre de examen si comisia judeteana de bacalaureat verifica, prin sondaj, inregistrarile audio-video din salile de examen, dupa incheierea probelor scrise.

Amintim ca Ministerul Educatiei a decis in august 2014, prin Ordinul privind organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat national - 2015, ca inregistrarile video si audio din salile de examen trebuie verificate dupa fiecare examen scris, prin sondaj.

Comisiile de bacalaureat din centrele de examen si comisiile de BAC judetene "verifica, prin sondaj, inregistrarile audio-video din salile de examen, dupa incheierea probei scrise. In cazul in care, la verificarea prin sondaj, se constata nereguli, fraude sau tentative de frauda ori in cazul in care exista sesizari privitoare la nereguli, fraude sau tentative de frauda, verificarea se face pentru inregistrarile din toate salile de examen din centrul respectiv", prevede ordinul. Sursa si detalii aici

Potrivit datelor publicate de Ministerul Educatiei, la nivel national, 303 absolventi au fost dati afara din examenele Bacalaureatului 2015, pentru ca au incercat sa copieze. Pentru comparatie, anul trecut au fost eliminati din BAC 275 de elevi, iar in 2013 au fost dati afara 320 de candidati la Bacalaureat.

Cel mai mare numar de elevi eliminati din examenele Bacalaureatului s-a inregistrat in 2011 - anul in care fostul ministru Daniel Funeriu a introdus camerele video la Bacalaureat: 895 de candidati dati afara din BAC.

Citeste si: