Bucurestiul se afla, marti, sub incidenta unui cod galben de canicula, impreuna cu alte 32 de judete din tara, unde meteorologii au anuntat temperaturi de 35-37 grade Celsius si disconfort termic accentuat. Alte patru judete din vestul tarii se afla, tot marti, sub avertizare cod portocaliu de canicula, fiind anuntate temperaturi de 38-39 de grade. Primele masuri anti-canicula din Bucuresti au fost luate inca de luni, cand vremea a inceput sa devina deosebit de calduroasa in toata tara, cu temperaturi de 35-36 de grade Celsius.

Mai multe puncte de prim ajutor si 20 de corturi medicale anti-canicula au inceput sa fie amenajate de catre Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) imediat dupa emiterea avertizarilor de canicula de catre Administratia Nationala de Meteorologie, potrivit Mediafax.

Corturile anticanicula sunt dotate cu aer conditionat, apa, personal medical, aparatura de specialitate si toalete ecologice si sunt amplasate in zone cu trafic intens din Capitala. Mai precis, acestea pot fi gasite la Piata Victoriei, Piata Romana (rond ASE si la metrou), Piata Universitatii (la Spitalul Coltea si la Arhitectura), Piata Unirii (Magazin Unirea, pe Regina Maria si in Piata 11 iunie), Piata Moghioros, Piata C.A. Rosetti, Piata Iancului (metrou), Dristor (metrou), Parcul Herastrau (intrarea Charles de Gaulle), Parcul Cismigiu (vizavi de sediul PMB), Parcul Carol, Piata Roma, Piata Muncii, Piata Crangasi, magazinul Bucur Obor si la Gara de Nord.

Unii bucuresteni au gasit, insa, metode alternative de a se racori in timpul zilei, cateva persoane putand fi observate la scaldat in raul Dambovita sau in lacul Morii, in ciuda indicatoarelor care interzic aceasta activitate. Alte persoane au ales sa lupte cu temperaturile ridicate cu umbrele, sticle de apa sau plimbari prin parcurile din Capitala.

Pe langa corturile anti-canicula, Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti (DGASMB) are amenajate mai multe puncte de prim ajutor unde bucurestenii pot beneficia de apa si aer conditionat intre orele 08.00 -16.30.

Acestea sunt amplasate la sediile DGASMB din str. Foisorului nr. 56-58, sector 3, si din str. Salcetului nr. 5, sector 4, la cantina sociala Grivita - Calea Grivitei 216, sector 1, cantina sociala Agricultori - str. Orzari nr 48, sector 2, cantina sociala Ferentari - Calea Ferentari nr. 191 - sector 5, cantina sociala Sfantul Constantin - str. Sfantul Constantin nr. 1, sector 1, policlinica sociala Baba Novac - Str. Dristorului, nr. 81-88, sector 3, si la Santhe Fito ceainarie - str. Lipscani, nr. 104, Sector 3 (in intervalul 8.00 - 22.00).

Pentru oamenii cu venituri mici, dar si pentru cei care nu au apa curenta, DGASMB asigura in incinta Complexului de Servicii Sociale pentru adulti Sf. Ioan din bulevardul Theodor Pallady, nr. 64, sector 3, si la sediul DGASMB din str. Salcetului nr. 5, sector 4, bai complet amenajate pentru igiena personala, deschise intre orele 8.00 - 16.30.

In plus, DGASMB pune la dispozitia persoanelor de peste 60 de ani si a celor care nu se pot deplasa, numarul de telefon: 021.314.23.15 pana la ora 16.30, pentru situatiile in care acestia au nevoie de medicamente.

PMB mai precizeaza ca ApaNova continua sa asigure alimentarea cu apa potabila a celor 60 de cismele existente pe raza Municipiului Bucuresti, precum si a fantanilor arteziene aflate in operarea sa.

  • Peste 20 de lesinuri in spatii publice

Potrivit Serviciului de Ambulanta Bucuresti - Ilfov (SABI), luni s-au inregistrat in Capitala peste 20 de lesinuri in spatii publice, SABI suplimentand echipajele si trimitand voluntari la corturile anticanicula.

In cursul zilei de luni au fost peste 840 de apeluri directionate catre SABI, dintre care peste 400 au fost urgente. Intre acestea din urma au fost 63 de lipotimii, dintre care 21 in spatii publice.

SABI a suplimentat deja numarul de ambulante cu sapte in timpul zilei de luni si doua echipaje in plus noaptea. Marti vor lucra cu opt echipaje mai mult, iar 10 voluntari ai SABI vor acorda asistenta cetatenilor la corturile anticanicula din Capitala.

  • Recomandari pentru perioada de canicula

Medicii recomanda ca, in perioadele cu temperaturi care depasesc 37 de grade si cu indice de temperatura-umezeala (ITU) peste pragul critic, oamenii sa consume zilnic cel putin doi litri de lichide, fara sa astepte sa apara senzatia de sete, respectiv un pahar cu apa la fiecare 15-20 de minute.

De asemenea, trebuie sa se consume cat mai multe fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii), deoarece acestea contin o mare cantitate de apa.

In zilele caniculare trebuie evitat consumul de alcool, inclusiv bere sau vin, pentru ca favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii, dar si de bauturi cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.

Potrivit avertizarilor emise pana in prezent de ANM, judetele Timis, Arad, Bihor si Satu Mare vor fi sub avertizare cod portocaliu de canicula marti, cand se vor inregistra temperaturi de 38-39 de grade, iar Bucurestiul si 32 de judete au fost atentionate cu cod galben, fiind anuntate temperaturi de 35 - 37 de grade si disconfort termic accentuat.

Valul de caldura se va intensifica si va cuprinde, marti, cea mai mare parte a tarii, o avertizare cod galben fiind emisa pentru Bucuresti si judetele Maramures, Salaj, Cluj, Mures, Alba, Sibiu, Hunedoara, Caras-Severin, Mehedinti, Gorj, Valcea, Dolj, Olt, Arges, Teleorman, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Ilfov, Calarasi, Ialomita, Constanta, Tulcea, Braila, Buzau, Vrancea, Galati, Bacau, Vaslui, Neamt, Iasi si Botosani.

Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM) Ion Sandu a declarat, luni, ca nu este exclus ca miercuri sa fie emis cod rosu de canicula in judetele din vest si nord-vest, Romania urmand sa treaca prin intervale scurte de coduri portocalii sau rosii de canicula alternate cu furtuni.