Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) va lua marti in discutie sesizarea Avocatului Poporului in cazul ordonantei care prevede, printre altele, taxarea bacsisului si nereturnarea sumelor de bani constituite drept amenda, chiar si in cazul unei hotarari judecatoresti favorabile.

'Actul normativ vizat este neconstitutional in ansamblul sau, intrucat afecteaza drepturi si libertati constitutionale, in speta accesul liber la justitie, dreptul persoanei vatamate de o autoritate publica de a obtine repararea pagubei, conditiile restrangerii exercitiului unor drepturi si libertati, precum si libertatea economica a persoanelor vizate de ipoteza normei legale criticate', sustinea, la 19 mai, Avocatul Poporului.

Potrivit AP, OUG 8/2015 incalca principiul separatiei si echilibrul puterilor in stat si independenta judecatorilor prin faptul ca hotararea judecatoreasca de anulare a procesului-verbal de constatare a contraventiei nu are nicio finalitate cu caracter reparatoriu pentru persoana vatamata in patrimoniul sau, intrucat amenda si suma de bani achitata nu se restituie, asa cum reiese din textul legal criticat.

Autorul sesizarii a apreciat ca masura reglementata prin prevederile legale criticate este de natura a crea premisele unor abuzuri din partea organelor de control, care, cunoscand faptul ca solutia de anulare a procesului-verbal de contraventie pronuntata de instanta de judecata nu are niciun efect asupra amenzii achitate, pot incheia procese-verbale in afara conditiilor impuse de cadrul legal.

'Prin actul normativ criticat mai sunt incalcate principiul proportionalitatii, libertatea economica si obligatia statului de a asigura crearea cadrului favorabil pentru valorificarea factorilor de productie. OUG nr. 8/2015 nu contine numai simple norme de procedura care sa vizeze competenta instantelor judecatoresti, ci si norme care produc efecte de ordin patrimonial, care pot avea consecinte negative iremediabile pentru activitatea economica a persoanelor vizate de ipoteza normei legale', a mai mentionat Avocatul Poporului.

In 10 iunie, plenul Camerei Deputatilor, ca for decizional, a aprobat - cu 285 de voturi 'pentru' si 2 abtineri - eliminarea prevederilor privind bacsisul si emiterea de bonuri fiscale pentru bacsis.

Deputatii au adoptat proiectul de lege privind aprobarea OUG nr.8/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative prin care se abroga toate prevederile care tin de bacsis.

Astfel, s-a renuntat la articolul care prevedea ca 'bacsisul se justifica prin datele inscrise in documentele emise de aparatele de marcat electronice fiscale si se evidentiaza pe un bon fiscal distinct' si la cel care spunea ca 'sumele provenite din incasarea bacsisului se inregistreaza in contabilitate la alte venituri, iar sumele distribuite angajatilor se inregistreaza la suma cheltuielilor. Acesta mai prevedea ca operatorii economici stabilesc printr-un regulament de ordine interioara daca veniturile din incasarea bacsisurilor raman la dispozitia lor sau constituie o sursa de alte venituri care se distribuie salariatilor.

Ordonanta mai reglementeaza aspecte referitoare la aparatele de marcat.

'In cazul defectarii aparatelor de marcat electronice fiscale, pana la repunerea in functiune a acestora, operatorii economici utilizatori sunt obligati sa inregistreze intr-un registru special, intocmit in acest sens, toate operatiunile efectuate si sa emita chitante, in conditiile legii, pentru respectivele operatiuni si facturi, la cererea clientului. Obligatia privind inregistrarea operatiunilor efectuate intr-un registru special nu se aplica operatorilor economici care desfasoara activitatea de transport in regim de taxi'', se arata in ordonanta¬