Fiica fostului presedinte al Consiliului Judetean Mehedinti, Adina Duicu, a avut asupra sa, in timpul ultimei probe a bacalaureatului, un telefon mobil, acesta fiind motivul altercatiei produse, vineri, intre un politist si membrii familiei elevei, din fata Colegiului Tehnic "Dierna" din Orsova.

Purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Mehedinti, procurorul Fanica Cercel, a declarat, luni, ca in momentul iesirii din sala unde sustinuse proba de chimie a examenului de bacalaureat, Adina Duicu, fiica fostului presedinte al CJ Mehedinti, cu privire la care exista suspiciuni ca ar fi fraudat proba, a refuzat sa fie perchezitionata corporal, anchetatorii reusind sa o verifice abia dupa aceasta i-a dat mamei sale telefonul mobil pe care il avea la "brau", transmite corespondentul Mediafax.

"A avut un telefon mobil asupra sa eleva respectiva, a refuzat sa il predea, a refuzat sa fie perchezitionata. De fapt, de la acest telefon mobil a si plecat incidentul ulterior. Procurorul si echipa de politisti au asteptat sa se termine proba ca sa nu impiedice ancheta desfasurarea examenului de bacalaureat. La terminarea probei, eleva a fost condusa in Cancelarie de catre politisti, unde astepta procurorul de caz. Procurorul de caz s-a prezentat, s-a legitimat, i-a spus elevei ca urmeaza sa fie perchezitionata corporal daca nu preda de bunavoie obiectele pe care le are asupra sa", a declarat purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Mehedinti.

"Desi nu era obligatorie asistenta in cazul respectiv, tocmai pentru a evita orice suspiciuni, procurorul a fost de acord, a fost intrebata daca are vreo ruda in proximitatea liceului ca sa anunte un avocat, a sustinut ca nu, desi ulterior s-a dovedit ca avea mai multe rude. Era vizibil ca sub tricou, la brau, avea un obiect care putea sa fie un telefon, dar ea a sustinut ca avea telefonul in masina. I s-a propus sa dea unui ofiter de politie cheile masinii sa i se aduca telefonul, a refuzat pe motivul ca nu umbla nimeni in masina ei fara consimtamantul sau, situatie in care a fost condusa la masina sa isi ia telefonul. Cand a ajuns in apropierea masinii, au venit rudele. Cand s-a apropiat de masina, a scos telefonul de la brau si i l-a dat mamei sale, moment in care politistul a intervenit si a luat telefonul de la persoana respectiva. Persoana respectiva (n.r. - mama Adinei Duicu) l-a muscat pe politist de mana, l-a zgaraiat pe ochi. A fost nevoie sa o imobilizeze pentru a inceta agresiunea, a intervenit si sora fetei suspectate de frauda si l-a palmuit pe politistul respectiv", a precizat purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Mehedinti.

Procurorul a mai declarat ca dupa incidentul in care politistul a fost muscat si palmuit de catre mama si sora fetei suspectata de frauda la examenul de bacalaureat eleva care a sustinut bacalaureatul a fost de acord sa fie perchezitionata, dar nu s-au mai gasit dispozitive de transmisie asupra sa.

"Procesul-verbal se refera la perchezitia corporala facuta dupa incidentul cu telefonul", a mai declarat Fanica Cercel, adaugand ca telefonul pe care l-a avut Adina Duicu asupra sa cand a iesit din sala de examen este trecut in procesul-verbal intocmit de catre anchetatori in dosarul de ultraj instrumentat de Parchetul de pe langa Judecatoria Orsova.

Purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Mehedinti a mai spus ca pentru perchezitia corporala a Adinei Duicu anchetatorii aveau mandat emis de judecator, in acest caz fiind emise chiar mandate de perchezitie domiciliara, dar care nu au mai fost puse in aplicare pentru ca nu a mai fost cazul.

Cu privire la telefonul mobil pe care Adina Duicu l-a avut asupra sa, in timpul probei scrise a bacalaureatului, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Mehedinti, Cristinel Degeratu, a declarat ca acesta ar fi trebuit sa fie depus, potrivit regulamentului, in camera de bagaje, inainte de inceperea probei.

"In mod normal, toate bagajele si orice alte materiale prin care s-ar putea inspira candidatii sunt lasate in camera de bagaje. Nu poti insa face perchezitii corporale elevilor, ca urmare, daca acesta intentioneaza sub o forma sau alta sa introduca, mai mult ca sigur nu poate fi oprit. Daca este prins in timpul examenului ca incearca sa-l foloseasca in scopuri de frauda este eliminat din examen", a declarat Cristinel Degeratu.

Dosarul penal deschis in cazul posibilei fraude la Colegiul Tehnic Direna din Orsova si in baza caruia Adina Duicu a fost perchezitionata a fost inregistrat la Parchet inaintea inceperii probei. Potrivit unui comunicat de presa remis, luni, de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Mehedinti, dosarul penal are ca obiect ¬savarsirea unor infractiuni de constituire a unui grup infractional organizat si abuz in serviciu si vizeaza elevi, profesori examinatori si comisia de examen.

"In data de 3.07.2015 procurorii si organele de cercetare penala delegate in cauza s-au deplasat la Colegiul Tehnic Dierna, din Orsova, pentru a face verificari, existand suspiciuni cu privire la fraudarea examenului de bacalaureat. In timpul desfasurarii activitatilor de urmarire penala, un ofiter de politie din cadrul IPJ Mehedinti a fost agresat de rudele unei eleve cu privire la care existau suspiciuni ca in timpul probelor scrise ale examenului de bacalaureat a folositun telefon mobil prin care i-au fost transmise raspunsurile subiectelor. Parchetul de pe langa Tribunalul Mehedinti s-a sesizat din oficiu pentru savarsirea infractiunii de ultraj comisa asupra ofiterului de politie", se mai arata in comunicatul de presa.

Procurorii si politistii din Orsova au fost sesizati, vineri, despre o posibila frauda la proba de chimie a bacalaureatului la Colegiul Tehnic "Dierna" din Orsova, care o viza pe fiica lui Adrian Duicu.

In urma sesizarii, la iesirea de la proba scrisa la chimie, un procuror si un politist au asteptat-o pe eleva suspectata de frauda. Potrivit purtatorului de cuvant al Parchetului Tribunalului Mehedinti, in momentul in care Adina Duicu a fost verificata de catre anchetatori pentru a se stabili daca asupra sa erau dispozitive de transmisie de tip handsfree, mama tinerei, respectiv sotia lui Adrian Duicu, l-ar fi imbrancit pe politist.

In urma altercatiei, politistul s-a ales cu cateva zgaraieturi. Adina Duicu a absolvit Liceul "Traian Lalescu" din Orsova, insa a sustinut examenul de bacalaureat la centrul organizat la Colegiul Tehnic "Dierna" din Orsova.

Intr-o interventie telefonica la postul Realitatea TV, Adrian Duicu a declarat ca fiica sa nu a copiat la examenul de bacalaureat, asupra sa negasindu-se niciun dispozitiv de tip handsfree, iar acest fapt va fi stabilit de ancheta care s-a deschis.

In imaginile surprinse cu un telefon mobil, in fata liceului unde tanara a sustinut examenul de bacalaureat, apare fiica cea mica a fostului presedinte al Consiliului Judetean Mehedinti, care il loveste pe politistul care o imobilizeaza pe mama sa, potrivit procurorilor, aceasta nefiind audiata pentru ultraj, ci doar mama sa.

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat, vineri, ca vor fi luate cele mai drastice masuri daca se va dovedi ca a fost frauda la bacalaureat, la Colegiul ¬Dierna¬ din Orsova, precizand ca in cazul unei posibile implicari a unor profesori, sanctiunile pot merge pana la desfacerea contractului de munca.