Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose, a afirmat duminica, de Ziua Justitiei, ca, in ultimii ani, societatea, politicienii, televiziunile si ambasadele au fost partizani ai aceleiasi idei - independenta justitiei. "Laitmotivul ultimilor ani - pe fondul efervescentei din viata politica romaneasca, a bataliilor din si prin presa, a mizelor personale sau de grup - legate de unele cauze deduse judecatii ori de unele condamnari sonore - a fost si ramane independenta justitiei. Ca intr-o cruciada, ne-am antrenat cu totii: sistem, societate, politicieni, televiziuni, ambasade; in numele aceluiasi principiu, dar in tabere diferite, pe pozitii de adversitate, cu arme si strategii sonore - aproape toate ineficiente - si cu totii partizani ai aceleiasi idei: independenta justitiei", a afirmat, duminica, Marius Tudose, la Palatul de Justitie.

Tudose a subliniat ca doreste sa aduca Justitiei un omagiu "nu neaparat prin festivism, cat prin solemnitate si justa masura": "Justitia moderna si statul democratic au menirea sa asigure echilibrul absolut necesar devenirii umane si sociale prin dezvoltarea unui atasament autentic fata de valori si principii. Acestea devin universale prin intelegere si insusire rationala, intr-un spatiu ce garanteaza drepturi si libertati fundamentale, intrinseci demnitatii umane. Obligatia respectarii legii, din perspectiva satisfacerii asteptarilor si nevoilor de dreptate individuala si sociala, trece prin mana si rationamentul magistratului. Si nu trebuie sa treaca fara respect fata de cel judecat si fata de societate, fara atasament fata de profesie si fara devotament fata de lege. Numai in acest fel Justitia inseamna si este recunoscuta ca autoritate, ca valoare si putere in stat, indiferent de solutia pronuntata intr-o cauza si indiferent de orice si oricate garantii ar fi scrise in legi", a spus Tudose.

Referindu-se la constituirea Comisiei speciale a Senatului pentru evaluarea democratiei si a statului de drept in Romania", Tudose a subliniat ca independenta justitiei este un principiu fundamental al dreptului si este garantata prin Constitutia tarii. "Iar autoritatea Justitiei, respectul si increderea cetateanului in aceasta trece prin mana magistratului. Punct. Restul sunt detalii care nu au voie sa faca diferenta", a spus Tudose.

"Dincolo de stagiile de formare profesionala, dincolo de gradele profesionale si functiile ocupate, dincolo de numarul de dosare, de rutina anchetelor si sedintelor de judecata, ne iubim profesia cu adevarat? Avem forta interioara necesara pentru a ne asuma limitele ca oameni si de a intelege ca privilegiile profesiei sunt, obligatoriu, la schimb, nicidecum o bonificatie? Putem vedea, dincolo de experiente personale, provocari, competitii, conjuncturi si jocuri de imagine, ceea ce ne desparte si ceea ce ne uneste? Si, daca raspunsurile individuale sunt afirmative, putem merge mai departe, in slujba unei justitii independente, facuta de oameni pentru oameni. Inseamna ca ceea ce ne uneste ca vocatie e mai puternic decat ceea ce ne desparte ca indivizi. Si mai inseamna ca se face justitie chiar daca, uneori personalitati publice, inculpati, persoane condamnate, simpatizanti ai acestora sau moderatori experimenteaza justitia televizata", a mai spus Tudose.

Presedintele CSM a subliniat ca noile Coduri "mai suporta ajustari si armonizari pe anumite aspecte care au scapat controlului prealabil de constitutionalitate al Curtii Constitutionale": "Ma adresez colegilor judecatori - si fac apel la experienta lor profesionala - cu indemnul de avea curajul, clarviziunea si fermitatea constiintei in luarea tuturor deciziilor privitoare la actele procedurale susceptibile a fi afectate de neclaritatea sau inconsistenta normei juridice. Este o provocare profesionala individuala la care avem obligatia sa raspundem ca judecatori, inainte de a aplica un text de lege. Invit asociatiile profesionale ale magistratilor sa-si dovedeasca adevarata sorginte si menire si sa activeze in sensul cresterii coeziunii interne de sistem, in sensul consolidarii unei solidaritati fundamentate pe exigentele si asteptarile profesiei. Am convingerea ca acestea pot contribui la dezvoltarea unui climat favorabil atingerii unor standarde de deontologie si disciplina profesionala, promovand modele, repere si valori. De asemenea, pot crea platforme de dezbatere pe teme profesionale care sa materializeze prevederile statutare si sa dea masura maturitatii organizationale dobandite", a adaugat Tudose.

El sustine ca intr-o competitie intre puterile statului "nu castiga nimeni": "O competitie intre puterile statului, initiata si intretinuta indiferent de catre cine si in ce scop, nu se va finaliza niciodata cu un clasament si cu o festivitate de premiere la care sa se inalte drapelul si sa se cante imnul de stat. Intr-o astfel de competitie nu castiga nimeni, dar cu siguranta pierd societatea si cetateanul.(...) Consolidarea unei justitii moderne, eficiente si generatoare de incredere este un proces complex, amplu si profund care implica mecanisme de reglare si autoreglare nu numai la nivel de profesionisti si sistem de justitie ci si la nivel de stat, societate, cetatean. Este o responsabilitate in egala masura colectiva si individuala in a carei ecuatie intervin variabile legate de mentalitati, politici, educatie si resurse. Constantele acestei ecuatii se numesc buna - credinta si constiinta", a subliniat presedintele CSM.