Stella Ronner-Grubacic a fost numita ambasador al Olandei in Romania si R. Moldova, iar Matthijs van Bonzel va fi ambasador in Spania, acesta anuntand pe Facebook ca va parasi Bucurestiul in septembrie. Potrivit unui comunicat al MAE olandez, citat de Mediafax, Stella Ronner- Grubacic, in prezent director de comunicare in cadrul Ministerului Afacerilor Externe de la Haga, a fost numita ambasador in Romania si Republica Moldova.

Actualul ambasador Matthijs van Bonzel a fost numit ambasador in Spania.

El a anuntat pe Facebook ca va pleca in noua misiune in luna septembrie. "Am fost numit ambasador in Spania. O mare onoare. Vom pleca in septembrie. Ne va lipsi Romania. Cei doi copii vor ramane aici", a scris van Bonzel.

Diplomatul olandez a fost trimis la post la Bucuresti in decembrie 2011, dar a fost primit de presedintele Traian Basescu abia pe 8 mai 2012.

Intrebat, intr-un interviu acordat Mediafax in aprilie 2012, cine este de invinovatit pentru faptul ca nu a fost chemat la Cotroceni pentru a-si prezenta scrisorile de acreditare, Matthijs van Bonzel spunea: "Este prerogativa oricarui sef de stat sa primeasca ambasadori. Deci, asta este situatia si eu astept invitatia sa".

Partidul Laburist din Olanda, aflat in opozitie, ceruse anterior Ministerului olandez de Externe explicatii in legatura cu amanarea acreditarii ambasadorului olandez la Bucuresti, in contextul in care cercurile diplomatice considerau ca Romania blocheaza acreditarea pe fondul disensiunilor privind aderarea la Schengen.