Primarul comunei Band, Mircea Rus, cunoscut in lumea artistica drept Mircea Rusu Band, a fost achitat, vineri, de Tribunalul Mures de savarsirea a 11 infractiuni de abuz in serviciu, intr-un dosar in care a fost trimis in judecata de Parchetul de pe langa Tribunalul Mures, in mai 2012, scrie Agerpres.

Alaturi de acesta fost achitat si fiul sau, Adrian Valeriu Rus, acuzat de savarsirea a cinci infractiuni de abuz in serviciu, instanta constatand ca partea vatamata, comuna Band, care il are ca primar pe Mircea Rus, nu s-a constituit parte civila.

Singura condamnare din dosar a fost dictata pentru Gabor Rupi, la pedeapsa de 8 luni inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala in forma continuata (98 acte materiale), cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei inchisorii.

Tribunalul Mures l-a achitat pe Gabor Rupi de sub o alta acuzatie de infractiune de evaziune fiscala in forma continuata, precum si de sub acuzatia comiterii infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata.

Instanta a admis actiunea civila exercitata de Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Brasov - Administratia Judeteana a Finantelor Publice Mures si l-a obligat pe inculpatul Gabor Rupi la plata sumei de 72.222 lei despagubiri civile, precum si la plata accesoriilor aferente pana la data stingerii integrale a datoriei. De asemenea, a dispus infiintarea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale inculpatului Gabor Rupi pana la concurenta sumei de 72.222 lei.

Instanta a mai dispus incetarea procesului penal pornit impotriva inculpatului Gabor Matei, pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala, care a decedat anul trecut.

Hotararea nu este definitiva, putand fi atacata cu apel in 10 zile de la comunicare.

In luna mai 2012, procurori ai Parchetului de pe langa Tribunalul Mures au dispus, prin rechizitoriu, punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatilor Mircea Rus pentru savarsirea a 13 infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, Rus Adrian Valeriu, pentru savarsirea a cinci infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, Gabor Rupi pentru savarsirea a doua infractiuni de evaziune fiscala si a unei infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata, si Gabor Matei pentru savarsirea unei infractiuni evaziune fiscala.

Parchetul de pe langa Tribunalul Mures comunica la acea data ca Mircea Rus, in calitate de primar al comunei Band, si Adrian Valeriu Rus, in calitate de angajat al Primariei comunei Band ca si referent achizitii publice, 'si-au indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu, cauzand prin aceasta prejudicii institutiei publice, totodata obtinand pentru sine si pentru altul avantaje patrimoniale'.

Parchetul sustinea ca Gabor Rupi, in calitate de administrator ar SC Vultur Construct SRL, a omis evidentierea in contabilitatea societatii a doua facturi emise catre Primaria comunei Band in valoare totala de 254.869 lei, in scopul de a se sustrage de la indeplinirea obligatiilor fiscale, si totodata a evidentiat in contabilitatea aceleasi societati, in realizarea aceluiasi scop, 98 de facturi care nu aveau la baza operatiuni reale, in valoare totala de 150.754 lei, cauzand prin aceasta un prejudiciu bugetului de stat in cuantum de 156.383 lei.

In privinta lui Gabor Matei, Parchetul a aratat ca acesta, in calitate de administrator al A.F.Gabor R. Matei, a omis evidentierea in contabilitatea societatii a unei facturi emise catre Primaria comunei Band in valoare de 41.885 lei, in scopul de a se sustrage de la indeplinirea obligatiilor fiscale, cauzand prin aceasta un prejudiciu bugetului de stat in cuantum de 6.702 lei.

Neavand interdictii de a candida, in 2012 Mircea Rus a fost ales din nou primar al comunei Band.

In luna septembrie 2014, primarul comunei Band, Mircea Rus, a fost trimis din nou in judecata, de data aceasta de catre DNA - Serviciul Teritorial Targu Mures, pentru abuz in serviciu, uz de fals si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au anuntat ca i-au trimis in judecata, in stare de libertate, pe primarul si pe viceprimarul comunei Band, judetul Mures, pentru abuz in serviciu, uz de fals si fals in inscrisuri sub semnatura privata, respectiv complicitate la abuz in serviciu si fals in inscrisuri sub semnatura privata - toate in forma continuata.

Alaturi de primarul Mircea Rus si de viceprimarul Domokos Bartha au mai fost trimisi in judecata Ovidiu Focsaneanu - diriginte de santier la data faptelor, Nicoleta Pascal - administrator al SC Expert Instal SRL Iasi la data faptelor si Valeriu Berezovschi, director general adjunct la SC Expert Instal SRL Iasi la data faptelor.

Potrivit anchetatorilor, in perioada 2009-2012, Mircea Rus, in calitate de primar al comunei Band si ordonator principal de credite, ajutat de Domokos Bartha, ar fi acceptat documente neconforme cu realitatea in baza carora a platit nejustificat constructorului SC Expert Instal SRL Iasi suma totala de 2.252.868 lei pentru lucrari neexecutate ori bunuri nelivrate si nepuse in practica la o investitie de canalizare.

Curtea de Apel Targu Mures a pronuntat o solutie de dezinvestire in acest caz, neprecizandu-se daca judecata a fost terminata, dosarul a fost stramutat sau daca a declinat competenta solutionarii altei instante.