Gabriel Oprea a obtinut titlul de doctor cu calificativul Foarte Bine. Cine sunt membrii comisiei care i-au evaluat teza de doctorat

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Vineri, 3 iulie 2015, 10:09 Actualitate | Esenţial


Gabriel Oprea
Foto: Agerpres
Premierul interimar Gabriel Oprea a obtinut in 2001 titlul de Doctor in Drept, cu calificativul "foarte bine", potrivit datelor puse la dispozitia HotNews.ro de catre Ministerul Educatiei si Universitatea din Bucuresti. Presedintele Comisiei de specialisti care a evaluat doctoratul lui Oprea a fost Constantin Mitrache, pe atunci prodecan al Facultatii de Drept. La doi ani de la acel moment, atat Constantin Mitrache, cat si Gabriel Oprea au fost membri in comisia de doctorat a altui premier cu plagiat: Victor Ponta.

Legislatia in vigoare la data la care Gabriel Oprea si-a sustinut doctoratul prevedea ca "teza de doctorat este evaluata de catre comisia pentru sustinerea publica a acesteia, propusa de conducatorul de doctorat". "Comisia pentru sustinerea publica a tezei de doctorat este alcatuita din presedinte, conducatorul de doctorat si 3 referenti oficiali", se arata in Hotararea de Guvern nr. 37/1999 privind organizarea si desfasurarea doctoratului.

Acelasi document statua, pentru referenti, obligatia sa realizeze referate de analiza a tezei, iar "in cazul in care unul sau mai multi referenti oficiali apreciaza in mod justificat ca teza de doctorat este nesatisfacatoare, aceasta va trebui refacuta". Tot aceasta comisiei este cea care, "pe baza celor constatate in timpul sustinerii publice a tezei de doctorat, (...) evalueaza si delibereaza asupra calificativului pe care urmeaza sa il acorde tezei de doctorat. Calificativele care pot fi acordate sunt: "foarte bine", "bine" si, respectiv, "satisfacator"".

La solicitarea HotNews.ro, Universitatea din Bucuresti a precizat ca Gabriel Oprea a obtinut titlul de doctor cu calificativul "foarte bine" si fara distinctie.  

Cine sunt membrii Comisiei care a evaluat teza de doctorat a lui Gabriel Oprea

Universitatea din Bucuresti a comunicat, la solicitarea HotNews.ro, cine sunt membrii Comisiei care a evaluat doctoratul lui Gabriel Oprea.

1. Presedintele comisiei: Constantin Mitrache

Constantin Mitrache era in 2001, la vremea sustinerii tezei de doctorat de catre Gabriel Oprea, prodecan al Facultatii de Drept.

Doi ani mai tarziu, in 2003, Mitrache avea sa fie membru si in Comisia care i-a evaluat lui Victor Ponta teza de doctorat. Constantin Mitrache a avut pozitia de referent in Comisia lui Ponta. Tot referent in Comisia care a evaluat teza de doctorat a lui Victor Ponta a fost si Gabriel Oprea.

Constantin Mitrache este doctor in drept penal din 1977, titlu obtinut la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti. Din 1992 pana in 2008 a fost prodecan al Facultatii de Drept, dupa care a fost sef al Catedrei de Drept penal a Facultatii de Drept, Universitatea din Bucuresti (2008-2010). 

In prezent, este profesor emerit al Universitatii din Bucuresti, potrivit CV-ului publicat chiar pe site-ul institutiei.

2. Conducator de doctorat: Ion Neagu

Ion Neagu
Foto: Agerpres
Ion Neagu este presedintele Consiliului de Administratie al Universitatii Nicolae Titulescu si doctor in Drept al Universitatii din Bucuresti, cu teza de doctorat "Falsul in inscrisuri", potrivit CV-ului publicat pe site-ul Universitatii Nicolae Titulescu.

In perioada 2000-2004 a fost deputat PSD, iar din 2002 a fost presedintele Comisiei juridice, de disciplina si imunitati din Camera (Sursa). In perioada 2002-2012, Ion Neagu a fost rectorul Universitatii "Nicolae Titulescu" din Bucuresti, iar in 1996-2007 a fost seful Catedrei de Drept penal din cadrul Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti.

Ion Neagu a fost pana in 2003 avocatul lui Keser Mehmet Fatih - cercetat in privatizarea COLOROM Codlea si NITRAMONIA Fagaras - care fusese trimis in judecata de procurorul pe atunci Victor Ponta, potrivit Adevarul.

De asemenea, Ion Neagu l-a aparat in 2007 pe Ion Iliescu, in dosarul mineriadei din 1990, potrivit Amos News.

3. Referent: Nicolae Volonciu

Nicolae Volonciu este profesor emerit al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti. Sursa

4. Referent: Vasile Dobrinoiu

Vasile Dobrinoiu a fost rector al Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza" din Bucuresti, General de divizie si profesor universitar doctor intre anii 1990-1997, iar din 1997 este profesor de drept penal la Universitatea Nicolae Titulescu din Bucuresti, potrivit CV-ului publicat pe site-ul acestei institutii.

In 1997 a demisionat din functia de Rector al Academiei de Politie "Al. I. Cuza" Bucuresti si prin decret prezidential a trecut in randul cadrelor militare in rezerva (Sursa).

In perioada 1992-2003, Vasile Dobrinoiu a fost Membru al Consiliului Stiintific insarcinat cu examinarea tezelor de doctorat la Academia de Politie "Stefan cel Mare" din Chisinau.

Descarca de aici CV-ul lui Vasile Dobrinoiu

5. Referent: Tudor Amza

Tudor Amza este decanul Facultatii de Stiinte Juridice a Universitatii Hyperion din Bucuresti din 2014. 

A fost ofiter in Ministerul de Interne in perioada 1972-1990, unde a ocupat pozitia de sef de inspectorat si de sef de directie in aparatul central al M.A.I, potrivit Revistei Romane de Criminalistica. Sursa citata precizeaza ca Tudor Amza a fost profesor la Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza" si in 2002-2014 la Universitatea Hyperion din Bucuresti. 

Descarca de aici CV-ul lui Tudor Amza

HotNews.ro a solicitat Ministerului Educatiei raspunsul pe care i l-a trimis premierului interimar Gabriel Oprea si pe care acesta l-a invocat marti, 30 iunie, in comunicatul de presa prin care a raspuns la sesizarea de plagiat pe teza sa de doctorat.

Amintim ca HotNews.ro a scris marti, 30 iunie 2015, in exclusivitate, ca o sesizare de plagiat cu privire la teza de doctorat a premierului interimar Gabriel Oprea a fost depusa la Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti. Gabriel Oprea a reactionat printr-un comunicat, in care a afirmat ca sesizarea de plagiat a fost depusa de Ioan Sirbu, "care a fost demis de la conducerea Directiei Medicale a ministerului in timpul mandatului meu ca ministru al Apararii Nationale".

Gabriel Oprea a mai spus, in acelasi comunicat:
 • "In privinta parcursului meu academic, am cerut si am primit din partea Ministerului Educatiei, conform legii, atestarea faptului ca atat titlul de doctor, cat si cel de conducator de doctorat au fost obtinute cu respectarea tuturor normelor legale si a exigentelor academice in vigoare la momentul respectiv.
 • Astfel, prin raspunsul nr. 9750 din 23.06.2015 este atestata fiecare etapa a acestui parcurs, incepand cu admiterea la doctorat in 01.10.1996, pana in 19.02.2003, cand am devenit membru al comisiei de specialitate CNATDCU - Comisia de stiinte militare, ordine publica si siguranta nationala, redenumita ulterior Comisia de Securitate Nationala".
La solicitarea HotNews.ro, Ministerul Educatiei a transmis joi, 2 iulie 2015, o copie a raspunsului nr. 9750 din 23.06.2015 adresat lui Gabriel Oprea.

In acest raspuns, Ministerul Educatiei noteaza ca "admiterea la doctorat s-a realizat in data de 01.10.1996, in domeniul Drept, domeniul fundamental Stiinte Juridice, din cadrul Facultatii de Drept din Universitatea Bucuresti, avand conducator de doctorat pe domnul prof. dr. Ion Neagu".

Gabriel Oprea si-a sustinut public teza de doctorat pe data de 18.01.2001, iar titlul de doctor in Drept i-a fost conferit prin Ordinul ministrului educatiei si cercetarii nr.3467/16.03.2001.

Descarca de aici Raspunsul trimis de Ministerul Educatiei catre premierul interimar Gabriel Oprea, referitor la parcursul sau academic

Raspunsul Ministerului Educatiei la solicitarea lui Gabriel Oprea privind parcursul sau academicCare era procedura de acordare a titlului de doctor

Admiterea la doctorat se realiza in 1996 pe baza unui colocviu in fata comisiei, fara a fi cerut un certificat de competente lingvistice.

Legislatia in vigoare la data la care Gabriel Oprea a obtinut titlul de doctor in Drept prevedea ca "tema tezei de doctorat se stabileste de catre conducatorul de doctorat impreuna cu doctorandul". Hotararea nr. 37/2009 privind organizarea si desfasurarea doctoratului stipula ca "teza de doctorat trebuie sa contina elemente de originalitate specifice domeniului abordat, precum si modalitati de validare stiintifica a acestora sau de recunoastere valorica un domeniul artelor". 

Teza de doctorat era evaluata apoi de catre comisia pentru sustinerea publica a acesteia, propusa de conducatorul de doctorat. 

"Sustinerea publica a tezei de doctorat se constituie intr-o dezbatere stiintifica si de creatie, la care participa doctorandul, membrii comisiei si specialistii aflati in sala. Dezbaterea se axeaza pe elementele de originalitate ale tezei de doctorat si pe recunoasterea valorica a rezultatelor obtinute", potrivit legislatiei de atunci. 

Dezbaterea tezei de doctorat, in sedinta publica, se desfasura astfel:
 • prezentarea tezei si a rezultatelor obtinute de catre doctorand
 • prezentarea referatelor de catre conducatorul de doctorat si de catre referentii oficiali
 • intrebari si raspunsuri la care participau, deopotriva, doctorandul, membrii comisiei si specialistii aflati in sala
"Pe baza celor constatate in timpul sustinerii publice a tezei de doctorat, comisia evalueaza si delibereaza asupra calificativului pe care urmeaza sa il acorde tezei de doctorat. Calificativele care pot fi acordate sunt: "foarte bine", "bine" si, respectiv, "satisfacator"", prevede legislatia de la acea vreme. 

De asemenea, "pe baza calificativelor primite de doctorand la sustinerea examenelor, a referatelor sau a lucrarilor de creatie si a aprecierilor asupra tezei de doctorat, comisia delibereaza si comunica auditoriului hotararea de a conferi doctorandului titlul stiintific de doctor".

Conferirea propriu-zisa a titlului de doctor

Comisia trimite hotararea de a conferi titlul de doctor catre conducerea institutiei organizatoare a doctoratului, in vederea acordarii titlului stiintific de doctor.

Institutia organizatoare (in acest caz, Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti) aproba hotararea comisiei, apoi transmitea Dosarul de doctorat si un exemplar al Tezei de doctorat la Ministerul Educatiei - pentru confirmarea de catre Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a titlului de doctor propus de comisie si acordat de conducerea institutiei organizatoare a doctoratului.

Conferirea titlului stiintific de doctor s-a realizat prin ordin al ministrului educatiei, la propunerea CNATDCU.

In final, diploma de doctor a fost eliberata de catre institutia organizatoare a doctoratului, pe baza ordinului ministrului educatiei.

Consulta aici Legislatia care stipula cum se organizeaza doctoratul in acea perioada

Informatii de background
 • “Calupuri intregi de text sunt preluate ad litteram din lucrarile altor autori”, evidentia articolul, care a pus fata in fata teza de doctorat a lui Gabriel Oprea - cu titlul "Procedura plangerii prealabile" - si o carte a coordonatorului sau de doctorat, Ion Neagu: "Tratat de procedura penala"
 • Desi institutia a primit si o sesizare, pe 26 iunie, din partea lui Ion Sarbu, acesta “nu a produs nicio proba care sa sustina suspiciunea. Proba aceasta este ceruta de regulamentul Comisiei de Etica, pentru ca nu putem declansa examinarea in absenta unei dovezi”, a explicat Popescu
Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10639 vizualizari

 • +9 (9 voturi)    
  ... (Vineri, 3 iulie 2015, 10:37)

  pathfinder [utilizator]

  Interesant este ca absolut toata comisia e din Bucuresti.
  La vremea respectiva se puneau macar referentii din alte centre universitare, ca buna practica...
  • +10 (10 voturi)    
   A scris cineva cand cu teza lui Ponta (Vineri, 3 iulie 2015, 12:23)

   sile [anonim] i-a raspuns lui pathfinder

   Plagiatele ca plagiatele, dar daca am urmari cine a condus respectivele doctorate si cine a fost in comisii, am descoperi lucruri foarte interesante. Din pacate e atata mizerie in tara asta, incat respectivele fapte sunt (inca) insignifiante. In acelasi timp, din cauza ca in urma acestor procese rezulta mentori si formatori de opinie, e una din cauzele mocirlei morale in care ne complacem.
   • +3 (3 voturi)    
    ... (Vineri, 3 iulie 2015, 15:43)

    pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui sile

    De acord cu tine, dar am un amendament:
    Io nu ma complac in nici o mocirla!
    Am o mica banuiala ca nici tu.
    Daca vorbim de marea si amorfa masa de romani medii altfel sta treaba, din pacate...
  • +3 (3 voturi)    
   Comisia - o colcaiala de paraziti (Vineri, 3 iulie 2015, 17:04)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

   Indivizi in legatura cu universitati private si care au facut ca aceste universitati private sa traiasca si sa prospere. Si astfel invatamantul romanesc sa fie ingropat. Nici unul din marile nulitati din comisia de doctorat nu si-ar gasi un post in piata privata a muncii. Poate portar sau controlor de bilete. Indivizii nu stiu sa faca absolut nimic, dar au un sistem excelent de management al relatiilor. Tot sistemul de stat este identic. Gasti organizate de nulitati, care chiar daca nu fura direct, se indestuleaza, pe cai legale, dar complet imorale, din banul public
 • +10 (10 voturi)    
  gasca organizata pentru emiterea de PhD (Vineri, 3 iulie 2015, 11:44)

  ..13 [utilizator]

  Si uite cum se constituie deja 3 persoane intr-o gasca organizata care face sa se produca doctorate pe banda.

  Cred ca daca presa mai sapa la radacina acestor doctorate mai gaseste si alte persoane alese care au plagiat si s-au folosit de persoane apropiate acestei gasti.

  Unii mint prost, altii mai bine, dar pana la urma toti mint cand spun ca au obtinut aceste titlul universitar corect.

  Oare cate diplome de PhD au fost emise in RO, si din acestea cate sunt pe bune obtinuteintre 2000-2004/5?

  Oare gospodina, actual rector la UPB - fosta ministra a educatiei - stie ceva?

  P.S.
  Ma gandesc la cate "lucruri bune" a facut 0049 in perioada 2000-2004 - care evident ne-au dus inapoi, la perioada de dinainte de '89 - si cum se pregatea domnia sa sa ne conduca vreo 10 anisor ca Presedinte...

  Glontul era sa ne loveasca cu mult mai adanc decat s-a intamplat. Romanica sub 0049 Presedinte 10 anisori putea sa arate cum este acum Gretzia, daca nu si mai "bine"...

  Inteleg miza Primului Mincinos de a continua visul lui 0049, dar ete ca nu s-a putut nici de data aceasta...
 • +9 (9 voturi)    
  scandalos, scarbos (Vineri, 3 iulie 2015, 12:09)

  nick24 [utilizator]

  asa ca si calitatea de revolutionar, obtinuta pe baza a 3 martori si apoi reciproc intre ei.
 • +3 (5 voturi)    
  Comisia de etica a Universitatii Bucuresti (Vineri, 3 iulie 2015, 12:32)

  Gigel Ionescu [anonim]

  Ordonanta 28/2011 pentru modificarea si completarea Legii 206/2004 privind buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare data de Guvernul Boc si care este in vigoare stipuleaza la art. 4 punct 2 alin. (3) ca sesizarile ce vizeaza persoane cu functii de demnitate publica sunt analizate direct de Consiliul National de Etica, astfel incat comsiiile de etica de la nivelul universitatilor trebuie sa trimita aceste sesizari la Consiliul National de Etica. In acest sens poate ne explica Domnul Popescu, presedintele Comisiei de etica de la UB, cum de a respectat aceasta lege in cazul Olguta Vasilescu, cum de a incalcat-o in cazul Ponta si ce va face in cazul Oprea, o va respecta sau nu?! Sau legea se aplica dupa bunul plac si in functie de interesele dictate din alta parte ?
  • +2 (2 voturi)    
   ... (Vineri, 3 iulie 2015, 15:55)

   pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui Gigel Ionescu

   Stii ce se intampla cu o maimuta cand se plictiseste?
   Maninca banane...

   Stii ce se intampla atunci cind bunul simt e jigit?
   Se face o comisie de etica.

   Stii ce se intampla cand niste universitari incearca sa-si justifice existenta (si salariul)?
   Se face o comisie de etica.
   Si una de calitate.
   Si inca 100 de comitii inutile...
   Care toate jignesc bunul simt!

   P.S. Numa' de bine, maestre vorbitor...
 • +4 (4 voturi)    
  raspuns obedient (Vineri, 3 iulie 2015, 13:18)

  CNBC [utilizator]

  Cererea a fost formulata in calitate de fost absolvent al scolii doctorale sau in calitate de "prim ministru" ? Inceputul este monumental "Stimate Domnule Prim-ministru interimar Gabriel Oprea".
  Mai era unul care si-a facut carti de vizita in perioada interimatului la cotroceni.
 • +5 (5 voturi)    
  scopul? (Vineri, 3 iulie 2015, 13:38)

  miculescu-rucar [utilizator]

  pur oneros!
  un plus de 15% la salariu si implicit la pensie!
  legatura intre personajele in cauza si doctoratura in stiinte juridice este cea din mersul trenurilor-legatura in Piatra Olt.
  • -1 (3 voturi)    
   ... (Vineri, 3 iulie 2015, 15:56)

   pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

   Aia 15% in plus la salariu nu mai exista de mult.
   Deci despre ce vorbim?!?
   • +1 (1 vot)    
    daspra aiasta vorbim,badie (Vineri, 3 iulie 2015, 19:26)

    miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

    Concret, conform Legii 330/2009 privind salarizarea unitară, toate veniturile din decembrie 2009 au devenit punct de referinţă în stabilirea salariilor în 2010. Astfel, pentru persoanele care şi-au luat doctoratul până la 31 decembrie 2009, sporul de doctorat a fost inclus în salariul de bază şi persoanele respective beneficiază în continuare de el. Pentru cei care şi-au luat doctoratul după 31 decembrie 2009, acest spor nu a fost inclus în salariul de bază şi nu a mai fost acordat.
    cand a fost facut doctor generalul de ata? in 2001!
    dar ponta? cati ani au halit 15%?
 • +5 (5 voturi)    
  nepotul lor, (Vineri, 3 iulie 2015, 13:40)

  SRA [anonim]

  Ce iese din pisica soareci prinde , asa si acest general de paie este nepotul celui care se chema Oprea din guvernul lui CEAUSESCU !

  Iata dece se traieste UMILIT in ROMANIA , tot ceausisti va conduc !

  Ati lichidat seful MAFIEI Nicolaie CEAUSESCU si au venit nepotii lui la conducerea MAFIEI. Unul din ei este Gabriel OPREA !!!
 • 0 (0 voturi)    
  carierele celor din comisie ante 1989 (Sâmbătă, 4 iulie 2015, 18:08)

  Irina Andreescu [anonim]

  Excelent (ca deobicei) text cu documente aditionale pe blogul lui Catalin Prisacariu:
  http://prisacariu.ro/2015/07/03/doctoratul-lui-oprea-mosit-de-militieni-si-securisti/


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by