Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a adoptat, in ultima sedinta, "Planul strategic pentru cresterea calitatii educatiei religioase", cu masuri privind curriculumul scolar, profesorii de religi, alte tipuri de activitati educationale si comunicarea, anunta Patriarhul Daniel, potrivit Mediafax.

PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe RomaneFoto: basilica.ro

In aceeasi sedinta, Sfantul Sinod a acordat binecuvantarea sa pentru infiintarea Asociatiei Profesorilor de Religie care are ca scop principal promovarea valorilor crestine si a religiei ca disciplina scolara in invatamantul primar, gimnazial, liceal si profesional din Romania.

Totodata, profesorii castigatori ai Concursului national de materiale didactice, intitulat "Educatia religioasa - intre traditie si actualitate", care s-a incheiat recent, vor fi implicati in realizarea unor ghiduri pentru disciplina religie la clasele a II-a, a III-a si a IV-a. In acelasi timp un colectiv de autori cu experienta in domeniu urmeaza sa elaboreze un ghid pentru autorii de manuale, a adaugat Patriarhul BOR.

Referitor la desfasurarea inscrierii elevilor pentru a frecventa ora de religie, PF Daniel a spus ca apreciaza in mod deosebit implicarea laicilor, respectiv a jurnalistilor, dar si a Asociatiei Parinti pentru Ora de Religie.

El a mai spus ca Legea pentru modificarea art.18 din Legea educatiei nationale nr.1/2011 corespunde textului convenit de Consiliul Consultativ al Cultelor din Romania.

Curtea Constitutionala (CCR) a decis, in 12 noiembrie 2014, ca articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea educatiei nationale privind obligatia unei cereri pentru ca un elev sa nu participe la ora de religie este neconstitutional, oficiali ai CCR precizand ca, urmare a hotararii, o astfel de solicitare va trebui depusa de cei care vor sa studieze disciplina.

Astfel, in martie, peste 90% dintre elevi s-au inscris la ora de religie, iar in mai Parlamentul a adoptat Legea pentru modificarea art.18 din Legea educatiei nationale, in acord cu decizia CCR.