"Comisia de etica a Universitatii din Bucuresti a decis, in urma unor dovezi aparute in media, sa examineze suspiciunea de plagiat in cazul tezei de doctorat a domnului Gabriel Oprea", anunta Comisia, intr-un comunicat remis HotNews.ro. Institutia demareaza ancheta in acest caz dupa ce HotNews.ro a publicat in exclusivitate, sub semnatura Emiliei Sercan, o analiza amanuntita a tezei de doctorat a premierului interimar Gabriel Oprea. "Calupuri intregi de text sunt preluate ad litteram din lucrarile altor autori", a evidentiat analiza, care a pus fata in fata teza de doctorat a lui Gabriel Oprea: "Procedura plangerii prealabile" si cartea coordonatorului sau de doctorat, Ion Neagu: "Tratat de procedura penala".

Gabriel OpreaFoto: AGERPRES

Presedintele Comisiei de etica, Marian Popescu, explica faptul ca examinarea suspiciunii de plagiat porneste ca urmare a dovezilor aduse de media, pentru ca in sesizarea primita la Comisie saptamana trecuta autorul - Ioan Sirbu - nu a adus nicio proba. Popescu precizeaza ca Regulamentului Comisiei de etica "cere examinarea unei suspiciuni de plagiat numai atunci cand sunt aduse dovezi in acest sens".

Comunicatul integral al Comisiei de etica a Universitatii din Bucuresti:

"Comisia de etica a Universitatii din Bucuresti a decis, in urma unor dovezi aparute in media, sa examineze suspiciunea de plagiat in cazul tezei de doctorat a domnului Gabriel Oprea, examinare ceruta, dar neprobata, de catre autorul sesizarii privind acest caz si adresata Comisiei. Comisia procedeaza astfel conform regulamentului sau care cere examinarea unei suspiciuni de plagiat numai atunci cand sunt aduse dovezi in acest sens fie de catre autorul unei sesizari, fie de catre reprezentanti ai media.

Prof. dr. Marian Popescu

Presedintele Comisiei de etica

02.07.2015"

In urma cu o zi, presedintele Comisiei de etica a anuntat pentru HotNews.ro ca, "urmare a faptului ca a aparut public o analiza care prezinta evidente ale unui plagiat, analiza din HotNews.ro, conform regulamentului ne autosesizam pe chestiunea plagiatului", dupa ce membrii comisiei isi dau acordul.

Cronologia sesizarilor de plagiat in cazul Gabriel Oprea

  • 26 iunie 2015: Ion Sirbu a depus o sesizare la Universitatea din Bucuresti, care "priveste doua chestiuni: una privind parcursul doctoral al domnului Oprea, iar a doua - suspiciunea de plagiat", a explicat pentru HotNews.ro Marian Popescu.
  • 30 iunie 2015: HotNews.ro anunta, pe surse, ca o sesizare de plagiat cu privire la teza de doctorat a premierului interimar Gabriel Oprea a fost depusa la Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti
  • 30 iunie 2015: Gabriel Oprea reactioneaza printr-un comunicat de presa, in care spune ca sesizarea de plagiat a fost depusa la Comisia de Etica de Ioan Sirbu, "cel care a fost demis de la conducerea Directiei Medicale a ministerului in timpul mandatului meu ca ministru al Apararii Nationale, pentru faptele comise in functia pe care a detinut-o si pentru lipsa de corectitudine pe care a aratat-o fata de militari".
  • 1 iulie 2015: HotNews.ro prezinta in exclusivitate, in articolul "Gabriel Oprea, primul autor de plagiat muncit cu 'copy paste', 'cut' si alte metode", analiza tezei de doctorat a prim-ministrului interimar
  • ​1 iulie 2015: Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti, declara pentru HotNews.ro ca le va cere colegilor din comisie sa "isi dea acordul sa declansam procedura privind analiza suspiciunii de plagiat", ca urmare a dovezilor prezentate de HotNews.ro. Popescu explica faptul ca Ioan Sirbu nu a adus, in sesizarea sa, nicio dovada in sustinerea acuzatiei de plagiat si ca "nu putem declansa examinarea in absenta unei dovezi"  

Citeste si: