Gabriel Oprea, premierul interimar al Guvernului Romaniei, a avut joi o intrevedere la Palatul Victoria cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, informeaza Guvernul printr-un comunicat de presa. Potrivit acestuia, Gabriel Oprea a aratat ca situatia de securitate din vecinatatea Romaniei si din Marea Neagra ramane ingrijoratoare, fapt ce reclama o atentie sporita din partea NATO. La randul sau, Secretarul General a apreciat in mod deosebit contributia Romaniei la misiunile si obiectivele NATO, apreciind angajamentul tarii noastre in Afganistan, profesionalismul si dedicarea militarilor romani, precum si decizia Romaniei de sporire a cheltuielilor pentru aparare si de consolidare a capacitatilor operationale, precizeaza Guvernul.

Prim-ministrul interimar a reconfirmat aprecierea tarii noastre fata de eforturile NATO si ale Secretarului General pentru consolidarea securitatii Aliatilor estici si pentru intarirea dimensiunii de aparare colectiva. De asemenea, a reiterat angajamentul Romaniei privind contributiile de substanta la misiunile si obiectivele Aliantei Nord-Atlantice, apreciind ca o Alianta puternica, unita si dotata cu resursele si vointa politica necesare este indispensabila pentru stabilitatea si securitatea regiunii noastre si a Europei, se mai arata in comunicat.

Acesta mai precizeaza ca premierul interimar a evidentiat importanta pe care Romania o acorda relatiei Transatlantice si determinarea Guvernului de a spori bugetul apararii pentru a atinge un nivel de 2% din PIB pana in 2017, in sensul deciziilor Aliate adoptate la Summit-ul NATO din septembrie 2014.

In context, Gabriel Oprea a accentuat importanta pe care Romania o acorda implementarii deciziilor adoptate de sefii de stat si de guvern anul trecut in Marea Britanie, in special a Planului de actiune al NATO privind cresterea capacitatii operationale. Totodata, a subliniat interesul tarii noastre pentru o abordare ambitioasa a agendei viitoarei reuniuni Aliate la nivel inalt de la Varsovia, din iulie 2016, in sensul continuarii procesului de adaptare a NATO la evolutiile de securitate cu impact pe termen lung. De asemenea, a prezentat preocuparile Guvernului Romaniei de consolidare a unui cadru institutional coerent si operational pentru prevenirea si combaterea riscurilor si a provocarilor de securitate neconventionale, se mai precizeaza in comunicat.