Ministrul Apararii, Mircea Dusa, i-a transmis joi secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, ca Romania vrea sa devina un centru regional intrunit pentru activitati de instruire si exercitii in regiunea de sud-est a NATO. Dusa i-a transmis sefului NATO ca propunerea facuta de Romania vine in urma unei analize facute de institutiile din sistemul national de aparare, analiza legata de nevoia de adaptare strategica a Aliantei pe termen lung.

Militari NATO intr-un exercitiu in RomaniaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Potrivit unui comunicat al MApN remis HotNews.ro, in discutiile purtate de Dusa cu Jens Stoltenberg, ministrul roman a precizat ca tara noastra continua "implementarea masurilor pentru operationalizarea Unitatii pentru Integrarea Fortelor NATO (NFIU) din Bucuresti, indeplinind astfel toate responsabilitatile care revin tarii noastre in calitate de natiune gazda. De asemenea, avem in vedere un calendar ambitios privind punerea la dispozitia Aliantei a comandamentului de nivel divizie (HQ MND SE), care va oferi optiuni suplimentare pentru conducerea misiunilor Aliantei in zona sudica a flancului estic aliat".

In acelasi context, ministrul Dusa a subliniat nevoia de redresare a bugetelor apararii si inscrierea acestora pe o tendinta ascendenta.

Cei doi oficiali au discutat si despre eforturile NATO in Afganistan, zona unde prezenta militara romana este semnificativa.

"Romania ocupa locul al treilea in randul aliatilor contributori cu trupe in cadrul misiunii Resolute Support. Cei peste 650 de militari romani activeaza pe o arie geografica larga, in nord, in centru si in sud", a subliniat ministrul apararii nationale.

Pornind de la parametrii agreati pentru misiunea din Afganistan, ministrul Dusa a evidentiat nevoia unei analize care sa vizeze definirea coordonatelor temporale ale angajamentului NATO in regiune, precum si flexibilitatea pe care tara noastra o va manifesta pentru identificarea modalitatilor de acoperire a unor eventuale deficite la nivelul procesului de generare a fortelor, transmit reprezentantii MApN.

Revenim cu amanunte