​Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti, a declarat pentru HotNews.ro ca le va cere astazi colegilor din comisie sa "isi dea acordul sa declansam procedura privind analiza suspiciunii de plagiat" in teza de doctorat a premierului interimar Gabriel Oprea. "Ca urmare a faptului ca a aparut public o analiza care prezinta evidente ale unui plagiat, analiza din HotNews.ro, conform regulamentului ne autosesizam pe chestiunea plagiatului", dupa ce membrii comisiei isi dau acordul, a anuntat Popescu. Acesta a precizat, in legatura cu sesizarea deja depusa la Comisie si anuntata in exclusivitate de HotNews.ro, ca autorul acelei sesizari nu a adus nicio proba in sustinerea acuzatiei de plagiat.

Marian PopescuFoto: Agerpres

Contactat de HotNews.ro, Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti, a declarat ca, “avand in vedere ca domnul Gabriel Oprea a facut public ieri, printr-un comunicat de presa, faptul ca el cunoaste ca o sesizare care il priveste a fost depusa la Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti, va pot spune ca este adevarat. Sesizarea priveste doua chestiuni: una privind parcursul doctoral al domnului Oprea, iar a doua - suspiciunea de plagiat”.

Asa cum a anuntat si Oprea, sesizarea a fost depusa la Universitatea din Bucuresti de catre Ion Sarbu, pe 26 iunie.

Comisia a declansat evaluarea preliminara a primului aspect sesizat, si anume parcursul doctoral, si vom trimite informatiile solicitate de autorul sesizarii probabil in cursul zilei de maine”, a explicat pentru HotNews.ro presedintele Comisiei de Etica. Acesta a afirmat ca intrebarea a fost daca etapele pentru obtinerea doctoratului au fost indeplinite de catre Gabriel Oprea.

Autorul sesizarii are dreptul sa obtina aceste informatii care sunt cu caracter public, pentru ca este vorba despre un parcurs doctoral. Daca se va constata ca au fost parcurse toate etapele, atunci suspiciunea cade si noi vom comunica public ca doctorandul a parcurs in mod legal toate etapele”, a spus Marian Popescu.

In legatura cu suspiciunea de plagiat, autorul sesizarii nu a produs nicio proba care sa sustina suspiciunea. Proba aceasta este ceruta de regulamentul Comisiei de Etica, pentru ca nu putem declansa examinarea in absenta unei dovezi.Dar, daca in spatiul public este produsa o astfel de dovada, cum am vazut ca s-a intamplat pe HotNews.ro sub semnatura Emiliei Sercan, atunci, conform regulamentului, Comisia de Etica trebuie sa se autosesizeze privind suspiciunea de plagiat. Ceea ce inseamna ca voi cere membrilor Comisiei sa isi dea acordul, pornind de la analiza HotNews.ro, sa declansam procedura privind analiza suspiciunii de plagiat”, a anuntat Marian Popescu.

Presedintele Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti a explicat ca “facem lucrul acesta intrucat autorul tezei de doctorat are titlul de doctor obtinut la Universitatea din Bucuresti si, conform cartei universitare, face parte din comunitatea academica a universitatii”.

Le voi transmite, in cursul zilei de astazi, colegilor din Comisie solicitarea de a fi de acord sa declansam procedura si, in functie de acordul lor, Universitatea va transmite un comunicat prin care anuntam ca oficial a fost declansata procedura de evaluare a suspiciunii de plagiat”, a adaugat Popescu.

Informatii de background

Gabriel Oprea este din 2000 doctor in Drept. A obtinut acest titlu de la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, cu lucrarea "Procedura plangerii prealabile”, realizata sub coordonarea profesorului Ion Neagu. In prezent, Gabriel Oprea este profesor universitar si conducator de doctorat la Academia Nationala de Informatii.

Gabriel Oprea a facut parte si din comisia care a evaluat in 2003 teza de doctorat a lui Victor Ponta si care a propus atunci acordarea titlului de doctor lui Ponta cu distinctia "Summa Cum Laude".

El a reactionat ieri, printr-un comunicat de presa, in care a afirmat: “Sunt un om corect, am respectat si respect legile tarii”. Oprea a precizat ca a primit de la Ministerul Educatiei pe 23 iunie 2015 - deci inainte ca sesizarea sa fie depusa la Universitatea din Bucuresti - “atestarea faptului ca atat titlul de doctor, cat si cel de conducator de doctorat au fost obtinute cu respectarea tuturor normelor”.

Premierul interimar a precizat in comunicat ca sesizarea de la Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti a fost depusa de Ioan Sirbu, “cel care a fost demis de la conducerea Directiei Medicale a ministerului in timpul mandatului meu ca ministru al Apararii Nationale”.

Citeste si: