Vaccinarea obligatorie in California pentru inscrierea copiilor la gradinita si scoala

de MVA     HotNews.ro
Miercuri, 1 iulie 2015, 12:45 Actualitate | Esenţial


Vaccinarea antipoliomielita
Foto: Wellcome Images
Unul dintre cele mai democrate state americane, California, a impus prin lege obligativitatea vaccinării copiilor pentru a putea fi înscrişi la şcoală sau grădiniţă. Singurele excepţii acceptate vor fi cele din motive medicale. Excepţiile din motive religioase sau personale au fost scoase în afara legii, ele nemaiputând fi invocate. Părinţii care vor refuza în continuare să-şi vaccineze copiii, nu-i vor mai putea înscrie în grădiniţe şi şcoli fiind nevoiţi să le ofere educaţie acasă. 

Legea a fost semnată săptămâna trecută de guvernatorul democrat al Californiei, fiind votată în senatul statului american cu o majoritate consistentă. „Ştiinţa este clară: vaccinarea protejează categoric copiii împotriva unui număr importat de infecţii şi boli periculoase”, a motivat guvernatorul Jerry Brown. Alte două state americane, Mississippi şi West Virginia, au condiţii similare în privinţa vaccinării. Argumentele ştiinţifice în favoarea beneficiilor vaccinării sunt copleşitoare, bolile pentru care există vaccinuri fiind de facto eradicate în ţările cu programe solide de vaccinare.

Lumea medicală, prin nenumărate luări de poziţie şi studii, avertizează însă că numărul în creştere a părinţilor care refuză să-şi vaccineze copii creează în comunităţi buzunare în care nivelul imunizărilor scade sub un prag periculos.

Deşi votată cu o majoritate largă, legea nu a avut parte de o aprobare facilă. Minorităţile anti vaccin, extrem de vocale, au organizat manifestaţii agresive în faţa senatului californian. Senatorul californian care a scris legea, pediatrul Richard Pann, a primit ameninţări atât de violente încât a fost nevoie să i se asigure protecţie specială în timpul anumitor evenimente. Unul dintre cei mai vizibil anti-vaccinişti americani, Robert F. Kennedy Jr., om de radio şi nepotul fostului preşedinte american JFK, şi-a cerut scuze după ce a asemănat vaccinarea obligatorie cu Holocaustul.

Oponenţii au promis că vor contesta în justiţie legea sub motiv că încalcă drepturile copiilor la liberă educaţie. „Dreptul părinţilor de a alege este o temă importantă”, a declarat pentru New York Times dr. Dean Blumberg, una dintre autorităţile californiene în pediatrie şi boli infecţioase. „Dar ce este mai important aici este sănătatea individuală şi, mai larg, sănătatea publică. Nu există nicio îndoială în comunitatea ştiinţifică: vaccinurile nu sunt periculoase”. 

Academia Americană de Pediatrie a emis un comunicat în care menţionează că toţi copiii între un an şi un an şi trei luni trebuie să fie vaccinaţi contra rujeolei, rubeolei şi oreonului, cu o repetare între 4 şi 6 ani. Este recomandabil ca vaccinarea să nu fie efectuată înainte de 1 an şi sub nicio formă înainte de împlinirea a 6 luni. Este motivul pentru care orice epidemie răspândită prin intermediul copiilor părinţilor anti-vaccin îi pune direct în pericol pe bebeluşii sub 6 luni, în mod special mai vulnerabili la complicaţiile cu potenţial letal produse de această boală. 

Vaccinarea în masă a copiilor produce aşa numitul efect de imunitate de comunitate, formându-se practic un zid în jurul comunităţii vaccinate, zid de care virusul nu mai poate trece. Copiii nevaccinaţi care trăiesc în interiorul unor astfel de comunităţi (supranumiţi "călători pe gratis") sunt la rându-le protejaţi dacă nu părăsesc comunitatea respectivă. Dar pentru ca acest efect să se menţină este nevoie ca cel puţin 85% din populaţie să fie vaccinată. Experţii avertizează că în cazul scăderii ratei vaccinării sub această cifră, lucrurile pot scăpa de sub control, persoane precum copiii sub un an, gravidele, bătrânii sau persoanele cu probleme imunitare fiind expuşi. 

Studiul unei echipe de la Universitatea Yale a constatat că majoritatea americanilor, peste 75%, au o părere foarte pozitivă despre vaccinuri. Aşadar problema nu este presupusa rată scăzută a vaccinării (prezumţie falsă), ci existenţa unor comunităţi cu mulţi copii nevaccinaţi care pun în pericol imunitatea de comunitate. În California există cinci zone geografice unde ratele de refuz a vaccinării sunt mai mari decât în restul statului: 10,2% refuz în East Bay sau 13,5% în sudul Sacramento, în afara acestor zone refuzul fiind abia de 2,6%. 
Părinţii care nu şi-au vaccinat copiii nu au încredere într-o listă foarte lungă de autorităţi, de la medici până la guvern, având în schimb multă încredere în informaţiile oferite de terapeuţii alternativi, internet şi familie (sursa: studiu al Universităţii John Hopkins). 

Evenimentul care a declanşat modificarea legislativă din California a fost izbucnirea la începutul anului a unei epidemii de rujeolă, epidemie la care isteria anti vaccin pare să fi contribuit din plin. Epidemia a avut dimensiuni mici, dar o răspândire geografică mare. Originea ei a fost într-un Disneyland, răspândindu-se rapid în alte 13 state americane. Peste 100 din cazuri au fost înregistrate în California, în special în districte populate cu familii înstărite. În pericol au fost puşi copiii sub un an, gravidele şi persoanele cu boli imunitare, dar reacţii promptă a sistemului medical american a reuşit să oprească epidemia.

Interesant este că atitudinea negativă faţă de vaccinuri nu este corelată cu educaţia sau veniturile (sursa: studiu Pew Research de săptămâna trecută), ci cu vârsta. Cu cât cei întrebaţi sunt mai bătrâni, cu atât creşte viziunea favorabilă vaccinării: 79% pentru cei peste 65 de ani şi doar 59% pentru cei sub 30 de ani. O explicaţie posibilă este că pentru mulţi din generaţiile mai în vârstă, boli precum rujeola sau oreionul sunt o amintire foarte reală.

Pentru cifre, date şi argumente vedeţi articolele de mai jos. 


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1741 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  F bine (Miercuri, 1 iulie 2015, 14:14)

  tudor74 [utilizator]

  Astept o lege asemanatoare si in Romanica. Parintii Rtarzi sa isi tina focarele de infectie umblatoare acasa daca nu vor sa ii vaccineze.
 • -6 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 1 iulie 2015, 14:32)

  [anonim]

 • +3 (3 voturi)    
  Personal nu ma opun vaccinarii (Miercuri, 1 iulie 2015, 14:56)

  liviul2006 [utilizator]

  Personal nu ma opun vaccinarii, noi i-am vaccinat pe ce cei mici, insa fata fratelui meu a avut nesansa de a face poliomielita de la vaccinul anti-polio, sunt cateva cazuri la 1 milion, insa s-a intamplat la ea, incepuse sa ii paralizeze picioarele la 1 an, foarte greu a fost pus diagnosticul (in provincie) tratamentul a fost facut la Victor Babes in Bucuresti, au trecut 15-16 ani de atunci insa fata are ceva probleme de sanatate, articulatii, oboseala cronica, rahitism etc. colectii de probleme care apar de obicei pe la 40-50 de ani.

  Nu toti stiu ca vaccinurile au efecte adverse, mai ales acum cand alimentele au o calitate nutritionala atat de proasta incat sistemul imunitar este afectat. Din cauza lipsei de informatii s-a ajuns la astfel de exagerari - legende mai ales urbane decat rurale - care mie mi se par periculoase. Din cauza pataniei din familie am fost reticent cu vaccinarile, insa cand au aparut cei mici, mi s-a parut periculos sa nu fie vaccinati, beneficiile cred ca sunt mult mai mari decat riscurile.

  Ar trebui ca statul sa bage ceva bani si in campanii pro-vaccinare, nu doar in 2 litrii de apa pe zi, sare/zahar/grasimi, tutunul dauneaza grav sanatatii, circulatie rutiera.

  In plus, asteptam de 2 luni sa vina vaccinurile la doctorul de familie. Statul il doare in c. si de cei care vor sa faca vaccinurile, nu sunt toate serurile...
 • 0 (0 voturi)    
  unitatile de invatamant sunt sanctionate (Vineri, 9 septembrie 2016, 0:02)

  Prediger [utilizator]

  Exista un text de lege care sanctioneaza unitatile de invatamant care inscriu copii nevaccinati cu amenda intre 5.000 si 10.000 lei.

  HOTĂRÂRE nr. 857 din 24 august 2011(*actualizată*)
  privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice

  CAP. XIII
  Contravenţii la normele privind organizarea şi funcţionarea instituţiilor pentru protecţia, educarea, instruirea, recreerea şi odihna copiilor şi tinerilor

  ART. 55
  Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele juridice următoarele fapte:

  b) primirea în unităţile pentru protecţia, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor fără dovada efectuării imunizărilor profilactice obligatorii şi fără documentele medicale eliberate de medicul de familie care atestă starea de sănătate a copiilor şi tinerilor;

  Acest text de lege este in vigoare dar nici cei de la Ministerul invatamantului nu stiu de el si nici cei din Ministerul sanatatii :)

  Prediger Dan


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by