Bacalaureatul continua astazi proba obligatorie a profilului. Absolventii de la profilul real, de la filiera tehnologica, de la profilul militar si profilul pedagogic - specializarea invatatori-educatoare, sustin examenul scris la Matematica, in timp ce candidatii de la uman si vocational dau examen la Istorie. Si anul acesta, la Matematica subiectele sunt diferentiate in functie de profilul studiilor liceale: vor fi subiecte pentru specializarea Matematica-informatica, subiecte pentru Pedagogic, subiecte pentru specializarea Stiintele naturii si subiecte pentru filiera Tehnologica. Examenul a inceput la ora 9:00 si dureaza 3 ore.

BacalaureatFoto: Agerpres

Absolventii de liceu care sustin examenele Bacalaureatului trebuie sa fie in sali pana cel tarziu la ora 8:30. Ei sunt supravegheati de doi profesori de alta specializare decat Matematica si Istorie.

Candidatii se aseaza cate unul in banca, in ordine alfabetica. Fiecare absolvent primeste o coala de hartie tipizata, pe care isi scrie cu majuscule numele, prenumele tatalui, toate prenumele personale, in ordinea in care sunt trecute in actul de identitate, iar apoi completeaza celelalte date de pe coltul ce urmeaza a fi lipit.

Elevii au voie sa foloseasca in examen, pentru rezolvarea subiectelor, numai cerneala sau pasta de culoare albastra, pentru scheme si desene - numai creion negru, iar la examenul de Matematica pot sa foloseasca instrumente de desen.

Profesorii care ii supravegheaza pe elevi nu au voie sa le dea acestora nicio indicatie pentru rezolvarea subiectelor si nu au voie sa discute intre ei. Unul dintre asistenti sta in fata clasei, iar celalalt in spatele clasei.

La incheierea lucrarilor, absolventii de clasa a XII-a numeroteaza cu cifre arabe foile, in partea de jos a paginii, in coltul din dreapta, indicand pagina curenta si numarul total de pagini (de exemplu, sub forma 3/5, pentru pagina a treia, daca elevul a scris in total cinci pagini).

La expirarea celor 3 ore cat dureaza examenul, elevii predau lucrarile in faza in care se afla. Metodologia prevede ca, in cazul in care un candidat refuza sa predea lucrarea scrisa, atunci este eliminat din examen.

Amintim ca de la examenele de Matematica si Istorie de anul trecut au fost dati afara 80 de elevi, pentru ca au incercat sa copieze. La BAC 2013 - 112 absolventi de liceu au fost eliminati din examenele de Matematica si Istorie, la BAC 2012 - in Bucuresti 9 absolventi de liceu au fost eliminati din examen, iar la BAC 2011 - 268 de elevi au fost dati afara din aceste examene, dupa ce au fost prinsi copiind sau cu telefoane mobile. Sursa si detalii

Lista lucrurile cu care elevii NU au voie in sala de examen

Candidatii la examenul de Bacalaureat NU au voie sa introduca in salile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacose sau posete. Ei sunt obligati sa lase toate aceste obiecte in sala de depozitare. Cei care refuza depozitarea obiectelor NU vor fi primiti in examen.

Le este interzis absolventilor de liceu sa aiba in salile de examen, asupra lor, 'in obiectele de imbracaminte sau incaltaminte, in penare si altele asemenea sau in bancile in care sunt asezati in salile de examen, orice fel de lucrari: manuale, carti, dictionare, culegeri, formulare, memoratoare, notite, insemnari, rezumate, ciorne sau lucrari ale altor candidati etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor", prevede ordinul de organizare a Bacalaureatului.

De asemenea, elevii nu au voie sa intre in examen cu telefoane mobile, casti audio si orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare ce permite conectarea la internet, la retele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare intre candidati sau cu exteriorul.

Candidatilor la Bacalaureat le este interzis "sa comunice intre ei sau cu exteriorul, sa transmita sau sa schimbe intre ei foi din lucrare, ciorne, notite sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare intre candidati sau cu exteriorul".

Elevii care incalca aceste reguli sunt dati afara din examen, indiferent daca au folosit sau nu materialele cu care au fost prinsi si indiferent daca aceste obiecte au fost introduse de ei sau de alti candidati sau profesori. In plus, candidatii eliminati din examen nu mai pot participa la probele urmatoare ale Bacalaureatului si nu mai au posibilitatea recunoasterii, in sesiunile urmatoare, a notelor la probele promovate anterior eliminarii, inclusiv a probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale. Acesti absolventi nu mai au dreptul sa participe la urmatoarele doua sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Calendarul examenului de Bacalaureat 2015 - Sesiunea iunie-iulie 2015

29 iunie 2015Limba si literatura romana - proba E)a) - proba scrisa

30 iunie 2015Limba si literatura materna proba E)b) - proba scrisa

1 iulie 2015Proba obligatorie a profilului - proba E)c) - proba scrisa

3 iulie 2015Proba la alegere a profilului si specializarii - proba E)d) - proba scrisa

7 iulie 2015Afisarea rezultatelor (pana la ora 16:00)

7 iulie 2015Depunerea contestatiilor (orele 16:00 - 20:00)

8 - 9 iulie 2015 Rezolvarea contestatiilor

10 iulie 2015Afisarea rezultatelor finale

Citeste si: