Presedintele Klaus Iohannis si premierul interimar Gabriel Oprea vor participa, miercuri, la manifestarile dedicate aniversarii a 155 de ani de la infiintarea primei unitati de garda din Armata Romana moderna - Ziua Regimentului 30 Garda "Mihai Viteazul", potrivit programului public anuntat de Presedintie, precum si de Guvern.

Potrivit surselor citate, ceremonia va avea loc miercuri, la ora 09.00, la sediul Regimentului 30 Garda "Mihai Viteazul".

Drapelul de lupta al Regimentului 30 Garda "Mihai Viteazul" va fi decorat cu Ordinul national "Serviciul Credincios" in grad de Cavaler , miercuri, la implinirea a 155 de ani de la infiintarea unitatii militare, informeaza Agerpres.

La ceremonie vor fi prezenti, pe langa presedintele Klaus Iohannis si premierul interimar Gabriel Oprea, si ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, si seful Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciuca.

Tot pentru a marca 155 de ani de la infiintarea primei unitati de garda din Armata Romana Moderna va fi dezvelita o statuie ecvestra a domnitorului Mihai Viteazul. De asemenea, in cadrul ceremoniei, vor fi acordate plachete si diplome veteranilor de razboi si cadrelor militare care au facut parte din regiment.

Continuator al traditiilor Batalionului 1 Tiraliori, infiintat in anul 1860, Regimentul 30 Garda "Mihai Viteazul" este o unitate emblematica a Armatei Romaniei care executa ceremonii militare, precum si misiuni de paza si aparare a unor obiective speciale.