Guvernul a aprobat unele masuri de protectie sociala care vor permite mentinerea si dupa 1 iulie 2015 a drepturilor de ajutor social si de alocatie pentru sustinerea familiilor care au copii in intretinere, pentru aproximativ 300.000 de familii. Din cauza dublarii alocatiilor, aceste familii nu ar mai fi putut beneficia de alte ajutoare sociale deoarece ar fi crescut limita venitului minim garantat. Astfel, potrivit noilor reglementari, venitul net lunar in functie de care se acorda alocatia pentru sustinerea familiei si ajutorul social va fi stabilit avand in vedere un cuantum al alocatiei de stat pentru copiii in varsta de peste 2 ani de 42 de lei, respectiv de 84 de lei pentru copiii cu dizabilitati in varsta de peste trei ani.

Adica, alocatiile copiilor din aceste familii se dubleaza, insa vor fi luate in considerare ca si cum nu ar fi crescut. Pentru acest lucru, Guvernul a completat, printr-o Ordonanta de urgenta, Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare.

"Modificarea este necesara pentru a permite acordarea, in continuare si in acelasi cuantum, a alocatiei pentru sustinerea familiei si a ajutorului social acelor familii care, incepand cu luna iulie 2015, nu ar mai fi fost considerate eligibile sa primeasca aceste drepturi dupa majorarea alocatiei de stat pentru copii. Trebuie mentionat faptul ca la stabilirea veniturilor care se iau in calcul pentru acordarea drepturilor de ajutor social, precum si a drepturilor de alocatie pentru sustinerea familiei, se are in vedere si alocatia de stat pentru copii. Urmare a majorarii cuantumului acesteia (aprobata prin Legea 125/2015), aproximativ 300.000 de familii ar fi fost afectate fie prin scaderea cuantumului beneficiilor sociale, fie prin iesirea din plata a acestora. In cazul persoanelor care ar fi iesit din plata atat acestea, cat si familiile lor nu ar mai fi putut beneficia de asigurare de sanatate", precizeaza Guvernul.

Pe de alta parte, s-a avut in vedere faptul ca alocatia de stat pentru copii este un drept al copilului, prin urmare, nu trebuie sa influenteze acordarea altor drepturi de asistenta sociala, mai arata Guvernul.

Reamintim ca prin legea 125/2015 privind aprobarea OUG nr. 65/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative, Parlamentul a decis majorarea alocatiei de stat pentru copii. Astfel, incepand cu drepturile aferente lunii iunie 2015, copiii beneficiaza de o alocatie majorata, de la 42 de lei la 84 de lei pentru copiii in varsta de peste 2 ani si de la 84 de lei la 200 de lei pentru copiii cu dizabilitati in varsta de peste 3 ani.