Lotul olimpic de juniori al Romaniei la Matematica a obtinut o medalie de aur si cinci de argint la Balcaniada de Matematica pentru Juniori 2015. Medalia de aur a fost castigata de Theodor Mihai Iliant, elev la Colegiul National "Mircea cel Batran" din Constanta, anunta Ministerul Educatiei. La Olimpiada Balcanica au participat elevi din 18 tari.

Fragment din Subiectele de la Balcaniada de Matematica Juniori 2015Foto: dms.rs/jbmo

Olimpiada Balcanica de Matematica pentru Juniori 2015 s-a desfasurat in perioada 24 - 29 iunie, la Belgrad, in Serbia. Aceasta a fost a XIX-a editie a competitiei anuale. Concursul propriu-zis se desfasoara de-a lungul unei singure zile, iar limita de timp pentru rezolvarea subiectelor este de 4 ore si jumatate. In acest timp, elevii au de rezolvat 4 probleme, fiecare notata cu 10 puncte. Citeste aici regulamentul competitiei

Medalia de aur

  • Theodor Mihai Iliant - elev la Colegiul National "Mircea cel Batran" din Constanta. A obtinut 35 de puncte din 40

Medaliile de argint

  • Stefan Razvan Balauca - elev la Colegiul National "Mihai Eminescu" din Botosani
  • Ioan Andrei Nicolae - elev la Liceul International de Informatica din Bucuresti
  • Lenca Iarina Cuturela - eleva la Liceul International de Informatica din Bucuresti
  • Alexandra Timofte - eleva la Colegiul National de Informatica "Tudor Vianu" din Bucuresti
  • Ioan Paul Petru Tirlisan - elev la Scoala Gimnaziala "Mihai Eminescu" din Bistrita-Nasaud

Delegatia Romaniei a fost condusa de profesorii Andrei Eckstein, de la Universitatea Politehnica din Timisoara, si Marius Perianu, de la Colegiul National "Ion Minulescu" din Slatina. Din partea Societatii de Stiinte Matematice din Romania a participat, ca observator, profesorul Mircea Aldea Fianu, de la Scoala cu clasele I - VIII nr. 19 din Bucuresti, potrivit Ministerului Educatiei.

Subiectele de la Balcaniada de Matematica pentru Juniori 2015:

Poti descarca si de aici subiectele de la balcaniada

Tarile care au participat la Balcaniada de Matematica pentru Juniori 2015

La editia din acest an a Olimpiadei Balcanice de Matematica pentru Juniori 2015 au participat elevi din 18 tari: Albania, Arabia Saudita, Azerbaidjan, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Cipru, Franta, Grecia, Kazahstan, Kargazstan, Republica Moldova, Macedonia, Muntenegru, Romania, Serbia, Tadjikistan, Turcia si Turkmenistan.

Rezultatele Balcaniadei de Matematica pentru Juniori 2015 - Medaliile de aur si argint

Vezi aici toate rezultatele de la balcaniada 2015

Prima Balcaniada de Matematica pentru Juniori a fost organizata la Belgrad, in 1997. Romania a gazduit competitia internationala de doua ori: in 2002 la Targu-Mures si in 2010 la Olanesti. Vezi aici istoricul competitiei

Anul trecut, Romania a ocupat locul I la Olimpiada Balcanica de Matematica pentru Juniori, cu 5 medalii de aur si una de argint.

Citeste si: